De 2% inflatie per jaar waar de Federal Reserve naar streeft is een bekend gegeven in de economie. Het wordt altijd gebruikt als voorbeeld van de waardevermindering in onze maatschappij. De vraag is echter of dit percentage wel juist is?

Klopt die 2% wel?

De 2% inflatie wordt altijd aangehaald als voorbeeld van de waardevermindering van ons geld. Jaarlijks zou onze koopkracht ongeveer met 2% achteruit gaan gezien de toestroom van nieuwe valuta. Dit is een streefgetal waarvan de Federal Reserve zegt dat het zorgt voor de meeste prijsstabiliteit. Steeds vaker horen we echter verhalen van mensen die zeggen dat de werkelijke inflatie een stuk hoger ligt.

Deze verhalen komen sinds de coronacrisis nog vaker naar boven. Gedurende deze tijd is er namelijk voor biljoenen tegelijk aan nieuwe valuta in omloop gebracht. Dit als coronasteun voor getroffen ondernemers en burgers. In Amerika bijvoorbeeld is de geldvoorraad 24% hoger dan voor het coronatijdperk. Het percentage van 2 – 2,24% inflatie dat genoemd wordt lijkt hiermee dus niet in lijn te zijn.

Met de recente aankondiging van Joe Biden voor nogmaals een steunpakket van 3 biljoen lijkt dit verschil nog groter te worden. Een van de redenen waarom Michael Saylor, de CEO van Microstrategy, zoveel bitcoin heeft gekocht in het afgelopen jaar is precies dit inflatiepercentage.

Saylor sloeg aan het rekenen en kwam er achter dat dit percentage per definitie niet juist is omdat er bepaalde dingen niet in opgenomen worden. Hij noemde hierbij bijvoorbeeld de huizenprijzen en het collegegeld.

Als we dit voor Nederland bekijken lijken zijn vermoedens te kloppen. Het collegegeld in Nederland is bijvoorbeeld met ongeveer 2,68% gestegen in de afgelopen zeven jaar. Voor wat betreft de huizenmarkt is de stijging in 2020 vergeleken met een jaar eerder zelfs 11,6%. Een stuk hoger dus dan de aangegeven 2% inflatie.

Inflatie wordt bepaald door te kijken naar de prijzen van een mandje producten en diensten. Saylor zijn bevindingen zeiden dat lang niet alle producten die wij gebruiken (collegegeld, huizenprijzen, etc.) opgenomen zijn in een dergelijk mandje. Het percentage dat we te horen krijgen is dan ook niet het totale plaatje.

Bitcoin als de oplossing

Een gevolg van deze berekening van Saylor is dat hij op zoek moest naar een oplossing om zoveel mogelijk geld ‘veilig te stallen’. Hiervoor kwam de CEO uit bij bitcoin en dit wordt nu dus gebruikt op de balans om de reserves in te stallen. Bedrijven als Tesla hebben dit voorbeeld gevolgd en geven dezelfde reden op. Het veilig stellen van de cash reserves tegen de waardevermindering.

Dit is niet alleen relevant voor grote bedrijven, maar ook particulieren doen er goed aan hierover na te denken. Als we de procentuele stijging van het minimumloon er bijvoorbeeld bij pakken in de afgelopen jaren is dit constant lager geweest dat de 2% inflatie. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheid van een hogere inflatie. In de afgelopen jaren is de stijging van het minimumloon niet boven de 2% uitgekomen. Dit jaar was het percentage zelfs 0,29%. 

Dit betekent natuurlijk niet dat je nu direct al je geld in bitcoin of welke andere asset dan ook moet stallen. Hiervoor ben je alleen zelf verantwoordelijk en dit doe je natuurlijk op je eigen risico. Wel is het verstandig om hier onderzoek naar te doen. Steeds meer grote bedrijven en beleggers zoeken hun heil buiten de traditionele financiële wereld en de gebruikte valuta om de waardevermindering tegen te gaan. Bitcoin is hiervoor een mogelijke oplossing, maar er zijn natuurlijk ook andere investering die je kunt doen om je geld te stallen. 

Crypto Masterclass & handelen in Futures

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten De Crypto Parels met x 100 potentie vind je in deze portfolio!

.