Cryptomunten zijn hot, en met name de Bitcoin haalt al sinds zijn introductie regelmatig het nieuws. En dan vooral doordat mensen er knap rijk van zijn geworden! Klinkt goed, toch? Aan de slag gaan met cryptomunten kan inderdaad heel wat voordelen met zich meebrengen. Toch zijn er wel wat dingen waar je goed op moet letten voor je besluit je euro’s om te wisselen voor bijvoorbeeld Tron of een andere cryptovaluta.

Je kan ook verlies maken

Het is een beetje een inkoppertje, aangezien dit geldt voor letterlijk alles waar je in kunt investeren of handelen. Ook bij cryptomunten geldt dat je er winst mee kan behalen, maar dat verliezen ook mogelijk zijn. Houd je de Ripple koers goed in de gaten en koop je ze op het punt waarop de waarde het laagst lijkt, dan doe je dat met het idee dat de koers later weer gaat stijgen. Het kan echter ook zo zijn dat deze alleen maar blijft dalen. Dan maak je verlies. Hoe meer geld je investeert, des te groter je verlies kan zijn. Of je winst. Want ook dat is en blijft natuurlijk prima mogelijk.

Om te voorkomen dat de handel of het investeren in cryptomunten je in de problemen brengt, is het zoals bij iedere belegging aan te raden alleen geld in te zetten dat je niet per se nodig hebt. Niet je spaargeld waar je een nieuwe auto van wil kopen, niet het geld voor je pensioen. Doe het met je extraatjes, dan is de schade minder groot als je verlies maakt.

Er zijn geen banken bij betrokken

Of het per se een risico is, daar is niemand nog echt over uit. Feit is echter dat er bij cryptogeld geen banken betrokken zijn. Al je transacties worden op een veilige manier bijgehouden via blockchain, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ook is het niet zo dat de beheerder van je geld failliet zou kunnen gaan, zoals bij een bank het geval kan zijn, en je hierdoor je geld kwijt kan raken. Er is simpelweg geen beheerder, geen centraal instituut dat jouw Bitcoin of Tron beheert. Toch is het voor veel mensen best een drempel om te vertrouwen op een nieuw systeem, een manier van omgaan met geld die zij nog niet kennen. 

Geen banken betekent namelijk ook geen mogelijkheid om je geld fysiek in handen te krijgen. Het is en blijft een virtueel tegoed, zonder tastbare munt. Het geld opnemen en in je portemonnee stoppen is dus geen optie. En dat is best even wennen!

  1. Ga naar Litebit
  2. Login of maak hier een account aan
  3. Klik in het menu op ‘kopen’ en zoek je crypto
  4. Geef aan hoeveel je wilt kopen en reken af
  5. Gefeliciteerd, je hebt je crypto gekocht!
About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.