In het afgelopen jaar heeft voornamelijk Bitcoin goed gepresteerd. De waarde is gestaag gestegen, helemaal vergeleken het gros van de andere altcoins. Na de rally van altcoins begin 2018 is het vanaf daar eigenlijk alleen maar bergafwaarts gegaan met de meeste projecten. Uiteraard zijn er uitzonderingen zoals de Binance Coin, de coin voor de Binance exchange, maar over het algemeen halen de meeste altcoins de waarde van toen niet meer. Maar hier lijkt nu een klein beetje verandering in te komen. Is een nieuw alt season aanstaande?

Komen altcoins langzaam terug?

Zoals gezegd was voornamelijk Bitcoin de grote winnaar de afgelopen periode. Dit is ook duidelijk terug te zien in de Bitcoin dominantie. Dit is een percentage dat aangeeft hoeveel procent van de totale markt in Bitcoin geïnvesteerd is. Op de top eind 2017 stond dit percentage bijna op 70% om vervolgens hard te kelderen naar iets boven de 30% een maand later begin januari 2018.

Deze daling betekent dat veel mensen hun Bitcoin in die periode verkochten en herinvesteerde in Altcoins. Doordat dit rondom die periode massaal gedaan werd steeg natuurlijk de waarde van deze projecten enorm en dat wordt ook wel een Alt season genoemd. Een periode waarin de waarde van Altcoins sterk toeneemt. Percentages van +100% of zelfs meer waren in die periode heel gewoon en veel mensen hebben toen ook veel geld kunnen verdienen door de altcoins te verkopen op een hoog punt. Anderen zijn op dat moment ingestapt door FOMO en staan sindsdien onder water met hun investering. Ze hebben op het hoogste moment ingekocht en toen het Alt season voorbij was en de prijs daalde hun investering zien dalen. 

Bitcoin dominantie in het alt season
Bitcoin dominantie in de afgelopen periode

Hoe staat het er nu voor?

Na het beschreven altseason is het duidelijk te zien op bovenstaande afbeelding dat de Bitcoin dominantie weer langzaam toegenomen is tot een piek van ruim 70% begin deze maand. Het lijkt er echter steeds meer op dat deze stijging nu ten einde is en dat er zelfs een daling wordt ingezet. Dit betekent dat er dus meer Bitcoin verkocht wordt en wordt geïnvesteerd in andere projecten. Dit is goed te zien aan een aantal prijsstijgingen in de afgelopen maand. Vorig jaar bijvoorbeeld waren stijgingen van 15% voor coins uit de top 20 schaars. Echter is afgelopen week de Ripple koers bijvoorbeeld al met 26% toegenomen en XRP was niet de enige. Ook staat Litecoin op +10% en is Ethereum de afgelopen week met ruim 20% toegenomen. Dit geldt ook voor projecten als Stellar dat met 36% toegenomen is in dezelfde week. De NEO koers staat op +10% en zo zijn er op het moment tal van projecten die flink in waarde toenemen.

Wat doet de dominantie?

In deze periode is dit ook terug te zien aan de Bitcoin dominantie. Dit schommelde al sinds begin augustus rond de 70% maar is in de afgelopen week gedaald met ruim 3%. Dit klinkt als niet zo heel veel, maar 3% van de totale marketcap van alle projecten is toch al snel een miljard of 8 dat uit Bitcoin gehaald wordt en wordt geïnvesteerd in andere projecten. Op projecten met een relatief lage marketcap kan alleen een paar miljoen al zorgen voor grote prijsschommelingen. Met dit in het achterhoofd is het interessant om de Bitcoin dominantie in de gaten te houden, want je kunt je voorstellen wat er met de prijzen in de crypto wereld gebeurt als de Bitcoin dominantie weer daalt tot bijvoorbeeld 30% zoals tijdens het vorige Altseason.

Is het al te laat om altcoins te kopen?

Of een alt season aanstaande is kun je nooit met zekerheid voorspellen hoewel veel mensen ervan overtuigd zijn of er zelfs op zitten te wachten. Ben je van mening dat het er wel eens aan zou kunnen komen? Dan doe je er goed aan een aantal projecten uit te zoeken waarin je nu alvast wilt investeren. Straks als de prijzen misschien wel met tientallen procenten zijn gestegen ben je al veel winst misgelopen Dit hoeft natuurlijk niet met duizenden euro’s tegelijk, maar zelfs een paar tientjes kan je al een leuk rendement opleveren mocht het Alt seizoen weer aanbreken. Let er alleen wel op dat je crypto in de tussentijd niet gestolen wordt van de exchange, want hoe meer waarde iets heeft des te aantrekkelijker het wordt om te stelen. Lees hier meer over in de review over de ledger hardware wallet.

Het kopen van crypto is heel eenvoudig en heb je binnen no-time gedaan. Er zijn verschillende exchanges die je hiervoor kunt gebruiken, een overzicht van de beste exchanges vind je hier. Op bijvoorbeeld de Bitvavo exchange kun je gemakkelijk crypto kopen met iDeal en eventuele winsten direct weer op je bankrekening laten storten. Maar ook exchanges als Litebit en Bitqist kun je hier bijvoorbeeld prima voor gebruiken. Wat denk jij, zit er een alt season aan te komen?

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.