Sinds 21 mei 2020 staan de cryptodienstverleners in Nederland onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Hiervoor moesten de aanbieders zich eerder dit jaar registreren om de werkzaamheden te mogen voortzetten. Recent is AMDAX als eerste partij toegevoegd aan het register en is het daarmee de eerste partij in Nederland met een registratie.

AMDAX is een partij die private clients en financiële Instituten bedienen in de wereld van de cryptocurrency. Ze voorzien hun klanten van marktinformatie en helpen met het investeren en beheren van het crypto-vermogen. Om een rekening te openen heb je minstens 2,5 BTC nodig of de equivalente waarde in euro. Het is bovendien mogelijk om je crypto tegoeden bij AMDAX Crypto Wealth te verzekeren.

Dat nu de eerste registratie is uitgedeeld door DNB is in principe goed nieuws. Er komt zo hopelijk meer duidelijkheid over de regelgeving van DNB, ook voor de kleinere partijen. 

Eerder dit jaar ontstond er namelijk behoorlijk wat opheft rondom de registratie. Er moest een registratievergoeding betaald worden en voor veel kleine crypto dienstverleners was dit niet te betalen. Ook de handhaving van alle transacties zou kapitalen kosten. Er zijn daarom helaas ook al veel bedrijven geweest die de deur achter zich dicht getrokken hebben vanwege deze kosten.

De registratieplicht is ingevoerd om o.a. het witwassen van geld door criminelen tegen te doen. Bedrijven moeten kunnen aantonen wie de klanten zijn maar ook waar het geld vandaan komt. 

Tussen 21 mei en 21 november 2020 zitten we nog in een overgangsperiode. Gedurende deze periode kunnen bedrijven die al actief waren in de crypto wereld hun aanvraag doen. Pas na de einddatum heeft het register een volledige weergave van alle crypto dienstverleners. 

Er wordt door DNB alleen toezicht gehouden op de nalevering van de regelgeving. Persoonlijke gegevens of je eigen financiële gegevens vallen hier niet onder. Ook de financiële gezondheid van een bedrijf valt hier niet onder. 

Beste exchanges:

BitvavoTrade de eerste € 1000 zonder kostenBekijk de exchange
50+ cryptocurrency
De laagste fee
BitMEXHandelen met Leverage (x2 - x100)Bekijk de exchange
0,075% transactiekosten
BinanceDe grootste exchange ter wereldBekijk de exchange
150+ cryptocurrency