Een gedeelte van mijn cryptocurrency portfolio bestaat uit ARK. Dit heb ik mede gekozen omdat er door middel van Delegated Proof of Stake (DPoS) passief inkomen verdient kan worden. Na 6 maanden niets aan mijn wallet gedaan te hebben zal ik in dit artikel eens bekijken wat het passief inkomen mij heeft opgeleverd aan rendement.

Mijn insteek is altijd het verkrijgen van meer ARK geweest. De euro waarde is voor mij minder relevant, maar het verkrijgen van satoshi’s des te meer. Dit is de eenheid waarin Bitcoin uitgedrukt wordt. één Bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshi.

Hoe werkt het ARK DPoS?

Het DPoS van ARK werkt heel eenvoudig. Net zoals Proof of Work of Proof of Stake wordt het mechanisme gebruikt om de transacties goed te keuren. Bij Proof of Work wordt dit gedaan door mining apparatuur ingewikkelde berekeningen uit te voeren. Bij Proof of Stake door de wallet met coins in te zetten als een Node die voor de rekenkracht zorgen. DPoS werkt net iets anders.

In het geval van ARK zijn er 51 actieve Delegates die de transacties controleren en goedkeuren op het netwerk. Voor een goedgekeurde transactie ontvangt deze Delegate een vergoeding in de vorm van ARK. Maar niet iedereen kan zomaar een actieve Delegate worden. Hiervoor zijn veel stemmen nodig. Er zijn namelijk veel meer Delegates, namelijk 1013 op dit moment. Maar alleen de eerste 51 doen mee om daadwerkelijk transacties goed te keuren. Dit zijn de 51 Delegates met de meeste ARK achter zich.

Iedereen die ARK bezit in een wallet kan namelijk op een Delegate stemmen. Dit proces zal later in dit artikel uitgelegd worden. Op het moment dat je je stem uitbrengt draagt dus al jouw ARK in de wallet bij aan de Delegate waarop jij gestemt hebt. En voor jouw stem betaald de Delegate (mits hij bij de eerste 51 zit) je dus een gedeelte van de opbrengst.

Alle Delegates hebben een voorstel gedaan hoe ze hun project draaien. De ene betaald meer uit dan de andere. Ze zijn helemaal vrij om dit in te richten. Het is dus belangrijk om een aantal van deze Delegate voorstellen te lezen. Wil jij een hoge uitbetaling? Of vind je een lagere uitbetaling goed in ruil dat de Delegate een gedeelte van de opbrengst investeert in promotie van het ARK project (zoals bijvoorbeeld Delegate Jarunik doet).

Rendement over de afgelopen 6 maanden

Zoals gezegd is voor mij altijd de insteek geweest om meer Satoshi (in de vorm van ARK) te verzamelen. Mijn gedachte hierachter is om zoveel mogelijk ARK te verzamelen. Stijgt de prijs dan ineens? Dan heb ik meer stuks, terwijl ik geen cent extra heb geïnvesteerd in de afgelopen 6 maanden. Mijn portfolio ARK is dus gegroeid, maar mijn inleg is niet verhoogd.

Extra verkregen ARK

In de afgelopen 6 maanden heb ik 3,96% extra ARK verkregen zonder ook maar een cent extra in te leggen. Per 1000 ARK is dit 39,6 extra stuks. Het lijkt misschien op het eerste gezicht geen gigantisch groei. Maar je moet je bedenken dat ik het alleen maar in een wallet heb laten staan. Nooit meer naar omgekeken heb en geen cent extra geïnvesteerd heb. Bewaar je bijvoorbeeld Bitcoin? Dan zal de hoeveelheid die je daarvan bezit nooit toenemen.

Extra verkregen Satoshi

Deze 3,96% extra ARK heeft met de huidige satoshi waarde van ARK op het moment van schrijven gezorgd voor 9,79% meer satoshi ten opzichte van het moment dat ik de ARK gekocht heb. Dit is dus een stijging van bijna 10%. Zou ik dit nu omwisselen voor Bitcoin, dan zou ik dit bijna 10% meer Bitcoin terugkrijgen voor mijn eerste investering. Mocht ik 1 Bitcoin ingelegd hebben, dan zou ik er nu bijna 1,1 Bitcoin voor terug krijgen.

Verschil in proposals

Iedere Delegate heeft een ander voorstel. De ene betaald uit wanneer een bepaald bedrag gehaald is, de ander betaald uit per dag en weer een andere betaald iedere maand jouw verdiende ARK uit.

In mijn geval wordt er iedere dag een kleine hoeveelheid ARK automatisch in mijn wallet gestort. De Delegate doet dit zonder dat ik hiervoor iedere dag een actie moet uitvoeren. Bij mij kwam deze uitbetaling iedere week neer op ongeveer 0,27% van mijn inleg. Iedere week ontving ik dus ongeveer 0,27% meer ARK ten opzichte van mijn eerste inleg.

Waarschuwing

Deze genoemde percentages zijn allemaal sterk afhankelijk van een aantal factoren:

  • Daalt de waarde van ARK morgen ineens? Dan kan het zomaar zijn dat mijn investering ineens zijn waarde verliest. Het blijft een ‘gok’ en investering en deze hoeft niet altijd positief uit te pakken
  • De hoeveelheid ARK die je ontvangt is afhankelijk van het aantal ARK dat achter een bepaalde Delegate staat. Hoe kleiner jouw percentage van totale hoeveelheid ARK die achter een Delegate staat, hoe kleiner jouw uitbetaling zal zijn
  • Valt je Delegate uit de top 51? Dan wordt er geen ARK meer verdient. Alleen Delegates in de top 51 kunnen ARK verdienen. Kijk jij nooit meer om naar je wallet en valt je Delegate buiten de beloningen? Dan zul je voor deze dagen ook geen ARK ontvangen en zal je rendement lager zijn
Passief inkomen met ARK

Hoe kan ik beginnen met verdienen van passief inkomen?

Meedoen aan het DPoS van ARK is erg eenvoudig. Hieronder zal stapsgewijs uitgelegd worden hoe dit in zijn werk gaat en hoe ik dit gedaan heb.

  1. De veiligste manier om je ARK te bewaren terwijl je passief inkomen verdient is door middel van een hardware wallet. Omdat je je ARK vaak voor een langere termijn wil deel laten nemen aan het netwerk, is dit de veiligste manier. Ik gebruik hiervoor de Ledger Nano S. Heb je er nog geen? Dan kun je die hier aanschaffen. Wil je het zonder Ledger doen? Geen probleem. Begin dan bij punt 3.
  2. Configureer je Ledger en download de ARK wallet op je Ledger via de Ledger manager.
  3. Download de desktop wallet van ARK via GitHub en open deze op je computer.
  4. Open de desktop wallet en druk op ‘Create wallet’. Je moet nu 5 stappen doorlopen: 1, het uitkiezen van een wallet adres. 2, het opschrijven van je recovery phrase (erg belangrijk!). 3, het verifiëren van je recovery phrase. 4, het beveiligen van je wallet. 5, bevestigen. Met Ledger: Je opent de geïnstalleerde ARK app op je Ledger en de desktop wallet. Er verschijnt vanzelf een ‘Ledger’ onder ‘My wallets’ in de desktop applicatie. Je wallet is automatisch aangemaakt en de recovery phrase is opgeslagen in je hardware wallet.
  5. Bovenaan in beeld vind je je ARK wallet adres. Naar dit adres kun je je ARK sturen zodra je het gekocht hebt.
  6. Nu is het tijd om ARK te kopen. Dit kun je op verschillende exchanges doen. Dit is bijvoorbeeld een geschikte Nederlandse partij. Op deze pagina over Bitcoin kopen vind je precies hoe je dit doet. Vervang Bitcoin met ARK en je hebt binnen een paar stappen je ARK gekocht. Vervolgens verstuur je dit naar het adres van punt 5. Het kan nooit kwaad de eerste transactie te doen met 1 ARK. Komt dit goed aan? Dan doe je hetzelfde nog een keer met de rest.
  7. Op het moment dat de ARK in je wallet staat is het tijd om te stemmen zodat je passief inkomen kunt verdienen. Dit doe je onder tabblad ‘Delegates’. Zoek een geschikte Delegate uit en stem hierop. Let op! Dit kost je een beetje ARK, bij mij 1 ARK. Stemmen met bijv. twee ARK heeft daarom niet zoveel zin, het duurt lang om je investering dan terug te krijgen. Je kunt je geschatte rendement hier berekenen. Een geschikte Delegate vinden doe je op de ARKdelegate site. De delegate waarop ik gestemd heb heet: ‘thefoundry‘. Nu alleen nog je stem uitbrengen en je zult passief inkomen kunnen verdienen.

Afhankelijk van je Delegate krijg je nu dagelijks, wekelijks of maandelijks je ARK uitbetaald zolang je aan de minimale uitbetaling voldoet.

Wat te doen met je verdiende ARK?

Je kunt verschillende dingen doen met je verdiende ARK. Je kunt deze bijvoorbeeld uit laten betalen in euro’s. Zo heb je om de zoveel tijd een klein zakcentje om iets leuks mee te doen.

Je kunt ook voor kiezen een gedeelte van je ARK om te wisselen in Bitcoin om zo naast ARK, ook je Bitcoin portfolio uit te bouwen. Zo krijg je iedere periode naast een beetje extra ARK ook extra Bitcoin zonder hiervoor meer te investeren.

En tot slot kun je natuurlijk ook altijd de volledige hoeveelheid ARK in je wallet laten staan. Naar verloop van tijd zal hiermee je percentage over het geheel bij de delegate oplopen, waardoor ook je uitbetalingen iets hoger zullen zijn.

Conclusie

Wat je ook doet, het blijft nogmaals erg belangrijk om in gedachte te houden dat het een investering en daarmee een ‘gok’ blijft. Niemand garandeert dat je investering meer waard zal worden. Het kan zomaar zijn dat het over een tijdje niets meer waard is. Hier kan niemand met zekerheid iets over zeggen. Investeer daarom alleen maar wat je kunt missen. Dat geldt niet alleen voor ARK, maar voor al je investeringen. Zie het passief inkomen als een leuk extraatje.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.