Over het algemeen zijn betalingen in Bitcoin nog niet heel gewoon in Nederland. Er zijn bedrijven en plaatsen waar het mogelijk is, maar echt in ons systeem zit het nog niet. Dit heeft er misschien mee te maken dat iedereen zit te wachten op een nieuwe ‘bull run’. Maar één stad in Nederland heeft daar in ieder geval geen last van, Arnhem Bitcoinstad.

Arnhem Bitcoinstad

Je biertje of nieuwe broek afrekenen met Bitcoin. Op het moment gebeurt dat nog niet zoveel, maar een aantal jaar geleden hadden een aantal Bitcoin enthousiastelingen dit idee al. Ze wouden graag in hun eigen stad kunnen betalen met Bitcoin en zijn toen gestart om lokale ondernemers mee te krijgen in het idee van Arnhem Bitcoinstad.

Op 28 mei 2014 is het project van start gegaan met 15 ondernemers en dit aantal in sindsdien gestaag omhoog gegaan. Dit betekent dat het niet alleen mogelijk is om je biertje nu af te rekenen met Bitcoin, maar ook kun je je hotelovernachting ermee betalen of jezelf trakteren op een museumbezoek. Zelfs het betalen voor een reparatie aan je auto of je gebit kan afgerekend worden met BTC.

Het doel van het project is om de adoptie van Bitcoin te stimuleren, maar ook om te laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om te ‘leven op Bitcoin’. In Arnhem wordt naar eigen zeggen dus echt een Bitcoin economie opgestart.

Wordt het nou vaak gebruikt?

Betalingen met de pinpas of cash hebben nog steeds veruit de meeste transacties in Arnhem en daarbuiten. Maar het is goed om te zien dat er nog steeds dagelijks betalingen worden gedaan in Bitcoin. Opvallend is echter dat de laatste tijd de betalingen door middel van het Lightning Network sterk toenemen ten opzichte van de ‘normale’ Bitcoin betalingen. Zo verscheen er namelijk een bericht op Reddit twee weken geleden met een bonnetje van de SPAR supermarkt. Dit bonnetje is afgerekend met behulp van het Lightning Network en dit beviel de plaatser van het bericht goed.

In de maand Augustus is er tot nu toe voor ruim €4000 afgerekend in Bitcoin over 95 transacties. 52 hiervan zijn gefaciliteerd met het Lightning network en de overige transacties zijn ‘normale’ on-chain transacties. Dit zijn overigens alleen de transacties afgerekend met behulp van BitKassa.

Arnhem Bitcoinstad
Alle BitKassa betalingen in Arnhem

Dure transactiekosten

Dure transactiekosten is in het verleden reden geweest om tijdelijk te stoppen met het faciliteren van Bitcoin transacties. Doordat blocks soms vol raken kan het voorkomen dat er relatief hoge transactiekosten nodig zijn om een transactie te versturen. Voor grote bedragen maakt dit vaak niet uit, maar voor een biertje is het al snel te duur. Dit is dan ook de reden geweest dat begin 2018 de betalingen even stilgelegen hebben.

Maar mede door het Lightning netwerk kunnen deze transactiekosten flink omlaag gebracht worden. Met het Lightning netwerk worden namelijk transacties off-chain afgehandeld waardoor er uiteindelijk minder fee nodig is. Hoe het lightning netwerk precies werkt kun je hier lezen.

Wat heb je nodig om te betalen in Bitcoin?

Uiteraard moet je genoeg saldo hebben, net zoals je dat op je normale bankrekening moet hebben. Daarnaast heb je bijvoorbeeld een mobiele wallet nodig waarmee je je Bitcoin kunt overmaken naar de betreffende ondernemer.

Dit doe je door bij het afrekenen met je mobiele wallet een barcode/QR-code te scannen. Deze is aangemaakt door de persoon bij wie je afrekent en staat voor het bedrag dat jij moet betalen in Bitcoin. De drankjes worden automatisch omgerekend naar de satoshi waarde en na het scannen van de QR-code kun jij deze satoshi overmaken als betaling.

Er zijn tal van mobiele wallets die je hiervoor kunt gebruiken. Zo zou je bijvoorbeeld de BRD mobiele wallet kunnen gebruiken. Je kunt in dit geval Bitcoin kopen op een exchange zoals deze en je Bitcoin naar je mobiele wallet overmaken. Zodra het op je wallet is bijgeschreven kun je direct af gaan rekenen in Arnhem Bitcoinstad.

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.