Leestijd: 3 minuten

Meest recente update: 12 maart 2022 by Kaj

De kans is aanwezig dat je in de wereld van het investeren de termen bearish en bullish wel eens tegengekomen bent. Deze termen beschrijven het algemene sentiment op een aandelen of crypto markt. Gaat een koers omhoog of omlaag? Als investeerder is het belangrijk deze trends te begrijpen en in dit artikel leggen we je daarom uit hoe dit precies werkt.

Bear markt vs Bull markt

Een bear markt is een markt waar de aandelen/ crypto koersen over het algemeen omlaag gaan. Is een markt bearish dan betekent dit dat de koersen dalen. In een bull markt is het sentiment goed en zijn de condities juist positief. Is een markt bullish, dan gaan de koersen juist omhoog.

Bullish

Is een markt bullish? Dan is de verwachting dat de koersen voorlopig nog blijven stijgen. Alle condities zijn juist voor een langdurige stijging. In het geval van crypto betekent dit bijvoorbeeld dat er genoeg media aandacht is. 

Ook is er een mate van hype aanwezig en hoor je iedereen weer over de Bitcoin koers praten op verjaardagen of met kerst. De aandacht verschuift daarnaast meer van het ‘normale’ geld naar een digitaal alternatief zoals we zagen met de coronacrisis.

Karaktereigenschappen bull markt

 • De prijzen gaan omhoog over een lange periode
 • Het vertrouwen in de markt lijkt sterk
 • Sommige projecten lijken ‘overpriced’
 • Bij slecht nieuws lijken de koersen niet negatief te reageren
 • Er is media aandacht in de ‘normale’ media
 • Iedereen heeft het erover tijdens verjaardagen of kerst
 • Mensen die nooit de aandacht gehad hebben voor crypto vragen je ernaar

Bearish

Is een markt bearish? Dan is de verwachting dat de koersen voorlopig blijven dalen. Belangrijk bij een bear markt is dat de verwachting negatief is voor een langere periode. Ook is een markt niet direct bearish op het moment dat er een daling is ingezet. Vaak spreken we pas van een bear markt als de trend begint te lijken op een neerwaartse spiraal. 

Karaktereigenschappen bear markt

 • De koersen blijven dalen
 • De prijzen schieten omlaag bij het kleinste beetje slecht nieuws
 • De koersen reageren nauwelijks op positief nieuws
 • Er heerst onzekerheid en angst
 • De normale media plaatst negatief nieuws
 • De twijfel slaat toe over de gemaakte investering

Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Voorbeeld bullish markt vs bearish markt

De verschillen mogen duidelijk zijn. Is een markt bullish dan is de verwachting dat de koers zal blijven stijgen. Slaat dit om en gaan de koersen alleen maar omlaag? Dan is dit bearish. Hieronder vind je een afbeelding met daarin de verschillende markten van Bitcoin in de afgelopen jaren.

bearish vs bullish
Bearish vs Bullish

Hoe te traden in een bull of bear markt

De truc bij het handelen in cryptocurrency of aandelen is het achterwegen laten van je emoties. Het gaat allemaal om het inspelen op het sentiment van de markt. Weet jij een bull of bear markt juist in te schatten? Dan kun je hier veel geld mee verdienen.

Hierbij moet direct gezegd worden dat dit natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan. Het kost tijd om het handelen in cryptocurrency te leren. Ook is het geen garantie voor succes. Wel kunnen we je enkele handige tips geven om im je achterhoofd te houden:

 • Koop de dalingen in een bull markt
 • Verkoop de stijgingen in een bear markt
 • Doe beide in een markt die zijwaarts beweegt

Het inspelen op de prijzen kan je helpen goedkoop in te kopen en relatief duur weer te verkopen. In een bullish markt weet je dat over het algemeen de koersen zullen stijgen. Daalt een koers plotseling? Dan kan dit een goed instap moment zijn om later in de bull markt weer te verkopen met winst.

In een bearish markt geldt het omgekeerde. In principe dalen de prijzen. Stijgt plotseling een coin enorm? Dan zou je kunnen overwegen dit te verkopen om later weer lager in te stappen om zo winst te maken.

Wil je echt leren hoe je moet handelen in cryptocurrency? Dan kun je beginnen met de gratis Masterclass & trading cursus. Hier leer je de fijne kneepjes van het vak en leer je je emoties los te laten. Alleen zo kun je een succesvol handelaar worden. Meer informatie over de bitcoin prijsvoorspelling vind je hier.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.