Steeds meer mensen handelen in Bitcoins of andere crypto valuta. Online wordt er ook steeds vaker mee betaald. Doordat er steeds meer gebruikers zijn, vraagt dit ook om strengere wetgeving en bijhorende controles. Doordat steeds meer winkels Bitcoin accepteren stijgt het aantal online transacties in rap tempo. Het is belangrijk om goed op de hoogte zijn van de wetgeving, specifiek het fiscale aspect hiervan. De Belastingdienst kijkt tegenwoordig steeds vaker mee wanneer het om crypto en belasting gaat. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de crypto belasting! Dit voorkomt dat er problemen ontstaan, bijvoorbeeld met de Belastingdienst.

Belasting betalen over Bitcoin

Sommige mensen denken dat ze geen rekening hoeven te houden met de Belastingdienst wanneer het op crypto valuta gaat. Denk niet dat dit niet geldt voor de gewone burger of zakenman. Iedereen in Nederland moet namelijk gewoon belasting betalen en de crypto’s aangeven bij de Belastingdienst. Tenminste, wanneer er sprake is van een minimum bedrag. Bitcoin valt onder box 3 van de belastingdienst ‘sparen en beleggen’. Voor cryptocurrency geldt dus dezelfde regels als voor andere manieren van investeren. Belastingvrij is je saldo tot €30.360 en over tegoeden boven dit bedrag betaal je belasting.

Het heffingsvrij vermogen met- en zonder fiscaal partner voor 2019 is als volgt:

Jaar Heffingsvrij vermogen
zonder fiscale partner
Heffingsvrij vermogen
met fiscale partner
2019 € 30.360 € 60.720
2018 € 30.000 € 60.000
2017 € 25.000 € 50.000

Bron: Belastingdienst

Bitcoin en belasting geldt voor iedereen die er geld mee verdient of in handelt. Zowel particuliere bezitters als bedrijven dienen deze op te geven. Hiervoor hoeft men niet het aantal te vermelden, alleen de waarde in euro’s. De Belastingdienst ziet cryptocurrency als gewoon bezit, dit moet dus opgegeven worden. Denk niet dat het veilig is om dit niet op te geven. De Belastingdienst heeft verschillende moderne tactieken om bezit te ontdekken. De kans om ontdekt te worden bij verstandig gebruik is echter nu nog minimaal. Dit is natuurlijk geen reden om de Belastingdienst doelbewust te ontwijken! Bitcoin belasting dient absoluut serieus te worden genomen om problemen te voorkomen.

Wanneer het om Bitcoin aankomt zijn  de gewone belastingregels van toepassing. Bijvoorbeeld bezit dient opgegeven te worden, daarbij geldt de huidige marktwaarde in euro’s. Dit is natuurlijk erg lastig omdat de koers van cryptocurrency vaak zeer volatiel is. Crypto belasting kan daarom zowel lager als hoger uitvallen dan de werkelijke marktwaarde. Dit maakt het voor veel bedrijven niet interessant om de cryptocurrency in bezit te houden. Verkopen zorgt er voor dat dit direct harde euro’s oplevert. Dit is eigenlijk precies wat de Belastingdienst graag wil zien. Doordat de Belastingdienst geen risico loopt kunnen ze gemakkelijk het belastinggeld opstrijken. Het handelen in crypto is daarom alleen risicovol voor de gebruiker. De actuele marktwaarde dient goed in de gaten gehouden te worden, de Belastingdienst houdt namelijk rekening met de waarde op 1 januari.

Tip: Maak iedere 1 januari een print-screen van je portfolio. Zo kun je ook achteraf bekijken hoe het precies zat met de waarde op dat moment.

crypto parels 2020
Crypto parels voor 2020

Belasting en prijsstijging crypto

De Bitcoin kwam pas in 2009 op de markt. Jaren lang was dit vrij onbekend en wisten maar weinig mensen ervan. Dit veranderde toen de koers in 2017 plotseling zeer hoog opliep. Dit schudde veel mensen wakker en ze gingen handelen in Bitcoins. De overheid hoorde het nieuws over de Bitcoin echter ook. Sinds kort zijn er nieuwe wetten op het gebied van Bitcoin en andere cryptocurrency. Grote verschillen zijn er voor de kleine en grote particuliere evenals zakelijke gebruikers. Bijvoorbeeld de waarde van het aantal Bitcoins is van toepassing. De Belastingdienst is niet geïnteresseerd in het verlies dat mensen maken. Wanneer er winst wordt gemaakt dan geldt echter de gewone inkomensregels. Wie winst maakt met Bitcoin of altcoins moet hier dus inkomstenbelasting over betalen. Belasting betalen over Bitcoin is geheel afhankelijk van de situatie.

Bitcoin als salaris ontvangen

Bijvoorbeeld een particulier die zijn salaris in cryptovaluta ontvangt moet dit omrekenen naar euro’s. Dit is van toepassing op het moment dat het salaris wordt ontvangen. Bij deze vorm spreekt men ook wel van betaling in natura. Ondernemers die uitbetaald krijgen in crypto moeten deze ook direct omrekenen naar euro’s. Bedrijven die cryptovaluta kopen kunnen dit onder het ondernemingsvermogen opgeven. Indien dit niet wordt gebruikt voor de bedrijfsvoering dient het echter in box drie te worden opgegeven. Het is belangrijk om goed te kijken in welke categorie je valt. Het verkeerd opgeven van crypto kan problemen met de Belastingdienst veroorzaken. Niemand zit daar natuurlijk op te wachten!

Het is verstandig om je goed te verdiepen in de actuele regels van de Belastingdienst. Cryptocurrency en de Belastingdienst zijn nauw met elkaar verbonden. De Belastingdienst doet er alles aan om te voorkomen dat mensen hiermee hun voordeel kunnen doen. Het is in de praktijk echter zeer lastig om bezit te traceren. Tegenwoordig zijn er wel methoden in gebruik waardoor ze dit toch soms kunnen natrekken. Vergeet niet dat de Belastingdienst bijvoorbeeld volledig inzicht heeft in alle Nederlandse bankrekeningen. Wanneer er vermoedens zijn kan de Belastingdienst de betaalrekeningen napluizen op opmerkelijke transacties. Bitcoins anoniem kopen wordt daarom steeds populairder. Belasting betalen over Bitcoin is iets wat op zijn minst serieus genomen dient te worden. Vergissingen kunnen mensen duur komen te staan, bijvoorbeeld door een opgelegde boete.

Steeds belangrijker

Vroeger toen Bitcoin nog niet zo bekend was had de Belastingdienst er simpelweg geen omkijken naar. Het aantal mensen dat er mee bezig was was gering en dit maakte het niet de moeite waard. Sinds de snelle opkomst is de overheid zich zorgen gaan maken. Wanneer iedereen anoniem zou gaan betalen zou dit een ramp zijn voor de economie. De overheid kan het normale betaalverkeer via banken eenvoudig controleren. Dit gaat echter niet op voor de betaling met cryptocurrency. Niet gek dus dat de Belastingdienst dit liever anders zou willen zien.

Gelukkig zijn er nog veel voordelen aan het gebruik van Bitcoin en andere crypto. Anonieme transacties kunnen nauwelijks worden gecontroleerd. Veel politici willen hier graag verandering in brengen. Bijvoorbeeld Donald Trump wil dit het liefst afschaffen. De vraag is maar zeer of dit ooit zover gaat komen. Belasting betalen over cryptocurrency zal in de toekomst ongetwijfeld verder worden doorgevoerd en doorontwikkeld in veel landen.

Degene die op de hoogte is van de wetgeving hoeft zich geen zorgen te maken over problemen met de Belastingdienst. Wanneer alles gewoon eerlijk wordt doorgegeven is er natuurlijk niets aan de hand. Het is belangrijk om vooral goed te letten op de actuele wet- en regelgeving die van toepassing is. Dit is dus geheel verschillende voor particulieren, bedrijven, kleine of grote handelaren. Bitcoin en belasting is helaas een noodzakelijk iets. Belasting en cryptocurrency is zeker niet iets om bezorgd over te zijn. Wie zich goed verdiept in de wetgeving zal geen enkel risico lopen. De regelgeving wordt regelmatig aangepast, dus een expert vragen naar je huidige situatie kan nooit kwaad. In dit artikel lees je in ieder geval meer over de verwachtingen voor de Bitcoin koers.

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.