Bitcoin wordt vaak uitgemaakt voor scam, Bitcoin bubble of onzin. En aan de andere kant van het spectrum staan mensen die zeggen dat Bitcoin de wereld zal veroveren. Deze verdeeldheid hebben we al vaker gezien, zoals bijvoorbeeld ook bij de opkomst van de personal computer en het internet. In dit artikel zal ingegaan worden op de vraag of Bitcoin in een bubbel zit en wat de potentie van Bitcoin precies is.

Dotcombubbel

Een van de meest voorkomende vergelijkingen is die van Bitcoin bubble en de Dotcombubbel. De Dotcombubbel was een periode van 1997 tot 2000 waarin de koers van de aandelen van internetbedrijven sterk toenam. Zoveel zelfs dat de prijzen na een periode van extreme positiviteit bijna alle waarde weer verloor. Ze zeepbal knapte toen.

Veel mensen zien die periode terug in het verloop van de Bitcoin koers. Ook Bitcoin en andere cryptocurrency projecten zien geregeld periodes van enorme prijsstijgingen om vervolgens weer flink in waarde af te nemen. Een van de meest recente voorbeelden hiervan was eind 2017 en begin 2018. Na een snelle stijging tot ongeveer $20.000 per Bitcoin nam de prijs ook snel waar af tot uiteindelijk een prijs van rond de $3000. Iedereen schreeuwde toen van de daken dat de Bitcoin bubble gebarsten was en dat dit het einde van Bitcoin zou zijn. Inmiddels is het wel duidelijk dat het einde nog niet in zicht is.

Interview met Bezos

Een interessant interview met Jeff Bezos uit 1999 doet mij denken aan Bitcoin en cryptocurrency projecten nu. Jeff Bezos is de oprichter van Amazon, een van de grootste bedrijven ter wereld. Daarnaast is hij de rijkste man ter wereld met een geschat vermogen van rond de 150 miljard dollar. Hij is zijn bedrijf net zoals veel andere ondernemers gestart aan het begin van de opkomst van het internet. Bijna niemand wist toen nog wat het was en iedereen keek hem met verbazing aan toen hij aangaf boeken te willen verkopen op het internet. In het volgende interview uit 1999, midden in de Dotcombubbel, gaat hij in op deze toen bijzondere keuze.

Als ik Bezos hoor praten over Amazon in die tijd en de opkomst van het internet en de Dotcombubbel doet mij dit sterk denken aan Bitcoin en de wereld van de cryptocurrency in het algemeen. Hij zegt over het internet:

“Het is erg makkelijk te voorspellen dat er veel succesvolle bedrijven voort zullen vloeien uit het internet. Maar vandaag de dag is het moeilijk in te schatten welke bedrijven het zullen overleven. Op deze bedrijven kun je een weddenschap plaatsen door te investeren”.

Hij vergelijkt het internet met de opkomst van de personal computer. Toen de PC net uitgevonden was had niemand er nog baat bij en was de potentie moeilijk in te schatten. Maar zoals we weten zijn er een aantal hele grote bedrijven uit voort gekomen die nog steeds bestaan, zoals bijvoorbeeld Apple en Microsoft. Amazon is een van de bedrijven die de Dotcombubbel overleeft heeft en heeft veel bedrijven ver achter zich gelaten.

Geen garantie voor succes

Bezos geeft in het interview aan dat er geen garantie voor succes is. Alles wat Amazon in die tijd deed was nieuw. Er werden nieuwe verdienmodellen ontwikkeld en dit werd allemaal gedaan op het nieuwe internet. Dit geldt tegenwoordig voor Bitcoin. Het is volledig nieuw en iets vergelijkbaars op deze schaal is er nooit geweest. Daarom is het moeilijk in te schatten wat de potentie is. Naar mijn idee zijn de belangrijkste toepassingen nog niet eens bedacht laat staan ontwikkeld.

De schaal waarop er nog steeds gewerkt wordt aan Bitcoin en andere projecten en de inventiviteit doet mij denken aan de uitspraken van Bezos uit 1999. Er wordt veel geprobeerd en er zal daarom ook veel mislukken. Maar naar alle waarschijnlijkheid zullen een aantal projecten overleven en een grote impact hebben op ons dagelijks leven. Zelfs Jeff Bezos wist in 1999 niet dat zijn bedrijf zou uitgroeien tot een van de grootste ter wereld. Maar door flink te ontwikkelen en te proberen kan niet ontkent worden dat Amazon een grote impact heeft gehad op de wereld. Voor Bezos en de eerste investeerders was het een grote gok en gingen ze uit van verlies. Maar het heeft zeker zijn vruchten afgeworpen.

bitcoin bubble
Het verloop van een bubbel

Toekomst Bitcoin

Niemand kan uitspraak doen over de toekomst van Bitcoin want niemand weet het zeker. Maar de mate waarin er gewerkt wordt een vernieuwing en de passie die veel mensen in de crypto wereld hiervoor hebben doet mij denken aan het interview met Bezos en de Dotcombubbel. Er wordt veel geprobeerd en het is maar afwachten wat er zal slagen. Maar persoonlijk zie ik de wereld van de cryptocurrency niet meer verdwijnen. Niet alle projecten zullen het overleven, maar het is aan ons om in te schatten welke projecten dat zullen zijn. De prijs zit soms misschien tijdelijk in een Bitcoin bubble, maar dat hoeft net zoals bij Amazon niet te betekenen dat het niet zal blijven bestaan. Wie weet hoe wij over twintig jaar terugkijken op deze periode en welke impact Bitcoin heeft gehad op ons dagelijks leven. Het verschil met 10 jaar geleden toen Bitcoin bedacht werd is in ieder geval al gigantisch.

Bitcoin kopen

Bitcoin kopen blijft zoals gezegd een gok. Ook Bezos wist niet of Amazon een succes zou worden, laat staan zo succesvol als tegenwoordig. Maar zijn naar eigen zeggen ‘gok’ heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Wil je daarom ook Bitcoin kopen? Dan kan je dat eenvoudig hier doen. Maar met alleen kopen ben je er nog niet. Als je besluit Bitcoin te kopen voor de lange termijn doe je er ook verstandig aan dit te bewaren op een hardware wallet om er zeker van te zijn dat je je Bitcoin over een aantal jaar nog steeds hebt. Een hardware wallet kun je hier aanschaffen.

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.