Het is nooit leuk om de waarde van je investering in Bitcoin te zien dalen. Maar dat hoort nou eenmaal bij investeren. Het kan natuurlijk nooit alleen maar in een rechte lijn omhoog schieten. Maar wat moet je doen als Bitcoin daalt? Hier zijn de meningen sterk over verdeelt en hangt volledig af van wat jij belangrijk vindt.

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat niemand, maar dan ook echt niemand precies weet wat er met Bitcoin gaat gebeuren. Niemand heeft een glazen bol, en iedereen die beweert het precies te weten neem ik altijd met een korreltje zout. Het is mogelijk om door middel van technische analyse een gefundeerde voorspelling te doen van markten, zoals ook die van Bitcoin. Maar een zekerheid is het alles behalve.

Eind 2017 en begin 2018 was de stemming enorm goed. De prijs van Bitcoin bleef maar stijgen. Maar niet veel later daalde de prijs weer tot uiteindelijk bijna de beginprijs van maanden eerder. Maar wat moet je nou doen als Bitcoin daalt?

Bitcoin daalt, wat nu?

Naar mijn idee is dit allemaal afhankelijk van de reden waarom je geïnvesteerd hebt. Heb je geïnvesteerd om op korte termijn winst te maken? Dan is het verstandig van te voren een duidelijke strategie uitgestippeld te hebben. In dit geval is het daarom verstandig bijvoorbeeld een stop-loss in te stellen. Dit is een vooraf bepaalde prijs waarop je besloten hebt je verlies te nemen. Bijvoorbeeld 20% verlies? Dan neem je je verlies en laat je je investering weer uitbetalen.

Het kan heel gemakkelijk zijn jezelf te verliezen in de ‘hype’. Dit kan ervoor zorgen dat je niet meer rationeel nadenkt, maar emotioneel. En zoals bij veel mensen is gebeurt begin 2018 kan er dan veel geld verloren worden. Heb je geen stop loss ingesteld? Dan laat je de waarde van je investering kelderen samen met de prijs van Bitcoin. Had je bijvoorbeeld 1 Bitcoin toen het €10.000 waard was en een stop-loss van 20%? Dan had je het dus verkocht op €8.000 en had je later bijvoorbeeld genoeg geld gehad om meer dan 2 Bitcoin terug te kopen van die investering. De prijs heeft immers lang in de buurt van de €3500 gezeten. Op het moment dat je investering dan weer zou toenemen was de waarde van je investering weer sterker toegenomen.

Maar het kan ook anders

Niet iedereen is actief aan het handelen met zijn investering. Als de reden van je investering is geweest dat je wilde investeren voor de lange termijn? Dan hoef je je in principe niet druk te maken over de prijs van Bitcoin over een termijn van een (paar) jaar. Het is je niet te doen om winst op de korte termijn, maar je wilt bijvoorbeeld alleen maar wat opzij zetten voor later. Prijsschommelingen blijven hoe dan ook voorkomen. Is het jou te doen om een investering voor later (5+ jaar bijvoorbeeld)? Dan is het voor je gemoedstoestand wel zo prettig je ook niet druk te maken over wat de prijs op dit moment doet. Je bent toch niet van plan te verkopen.

Bitcoin daalt
Bitcoin trade volume gedurende de afgelopen anderhalf jaar

Bitcoin daalt, waarom koopt niemand?

En weer een andere ‘tactiek’ is juist het bijkopen van Bitcoin wanneer de prijs is gezakt. Wat mij altijd verbaasd heeft is dat mensen graag instappen in een investering zodra er een beetje hype omheen is. Heerst er hype rond bijvoorbeeld Bitcoin? Dan stijgt de prijs omdat mensen bang zijn de trein mis te lopen (FOMO – Fear Of Missing Out). En op het moment dat de prijs daalt raakt iedereen in paniek en wordt alles weer verkocht met verlies.

Maar zodra de prijs van Bitcoin een beetje stabiel is, hoewel ‘laag’, zijn er aanzienlijk minder mensen die instappen of Bitcoin kopen. De hype is dan misschien over (voor nu), maar de prijs is ook aanzienlijk lager. Het is dus veel voordeliger om op dat moment in te stappen, in plaats van op het hoogtepunt van alle commotie zoals begin 2018. Het is lastig in te schatten wanneer het een geschikt moment is om in te kopen. Maar Warren Buffet, de schatrijke investeerder, heeft hierover de volgende uitspraak gedaan:

“We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.”

Hij geeft dus heel duidelijk aan dat je eigenlijk zou moeten kopen op het moment dat er niets gebeurt op de markt en moet verkopen op het moment dat iedereen door het dolle heen is. En het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar met dit in je achterhoofd raak je misschien iets minder in paniek wanneer Bitcoin daalt. In dit artikel lees je alles over de Bitcoin koers verwachting.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.