Leestijd: 5 minuten

Meest recente update: 3 juli 2022 by Kaj

Het is duidelijk dat het Coronavirus een enorm groot effect heeft op onze samenleving. Duizenden mensen zijn er al aan overleden en nog veel meer mensen zijn er ernstig ziek van geworden. Ook heeft het een enorm effect op de economie van nu maar misschien nog wel meer op de economie van morgen. In dit artikel kijken we naar de effecten van het Coronavirus op de economie en op Bitcoin.

Economische gevolgen op dit moment

Ik hoef niemand meer te vertellen dat onze samenleving er op dit moment anders uitziet dat normaal. We mogen niet meer naar de kapper, in de supermarkt worden onze karretjes voor ons ontsmet voordat we de winkel in mogen en ons biertje moeten we thuis achter de computer drinken met vrienden.

Dit heeft grote gevolgen voor de economie en niet alleen voor de grote bedrijven. Het is uniek dat ook de kleinere bedrijven als de kapper en de schoonheidssalon dicht moeten maar de gevolgen zijn groot.

Het betekent concreet dat miljoenen mensen even geen werk hebben, de zaak is simpelweg gesloten. Voor de ondernemers is dit verschrikkelijk natuurlijk, met name omdat ze hier zelf niets aan kunnen doen. De sluiting heeft niets te maken met mismanagement, maar met externe factoren. 

Wel voelen ze dit direct in de portemonnee en is het nog maar afwachten of de zaak het überhaupt overleefd. Zelfs met de steunmaatregelen van de overheid blijft dit afwachten. Niemand weet namelijk wanneer ons leven weer richting de normale situatie zal gaan. Hoe langer dit voortduurt, hoe meer bedrijven de periode niet kunnen overbruggen en failliet zullen gaan.

Niet alleen de ondernemers zitten dan zonder winkel, maar ook hun personeel staat op straat. Tel dit op bij alle andere mensen die hun baan verloren zijn en je kunt wel nagaan dat het heel lastig solliciteren wordt in de periode hierna gezien alle concurrentie. 


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Gericht op groei

Onze economie is volledig gericht op groei en dat blijkt wel uit deze situatie. Iedere burger wordt geacht ten minste een aantal maanden spaargeld te hebben om een ‘moeilijke tijd’ te kunnen overbruggen. Echter vallen de grootste bedrijven bij bosjes om wanneer ze twee weken geen omzet draaien. 

Je kunt dit niet alleen wijten aan mismanagement, maar ook aan de economie zelf. Het is namelijk niet voor niets dat de overheid deze grootste bedrijven met veel ‘nieuw’ geld probeert te redden. Ze zorgen namelijk voor veel werkgelegenheid. Vallen deze bedrijven daadwerkelijk om? Dan zal dit effect mogelijk nog veel groter zijn voor de economie gezien de werkloosheid die hier achterweg komt. 

De economie lijkt er wel op gemaakt dat er alleen maar meer geld in moet stromen om het te kunnen overleven. Stopt de geldstroom tijdelijk, zoals we dat nu zien met het Coronavirus, dan lijkt de boel niet stil te staan maar achteruit te gaan. Er kan niets meer betaald worden en bedrijven vallen om. Dit brengt op zijn beurt het balletje aan het rollen. Mensen verliezen hun baan, hebben minder geld te besteden en zullen daarom weer minder geld in de economie pompen, etc..

Bitcoin en het Coronavirus

Van Bitcoin werd lange tijd gedacht dat het eindelijk de ‘safe haven’ klasse bereikt had. Dat investeerders zich massaal op Bitcoin zouden storten zodra het even slecht ging met de economie. Dit bleek alleen (nog) niet het geval te zijn.

Net zoals iedere andere asset en safe haven (zoals goud) ging ook Bitcoin omlaag in waarde toen de economie stil kwam te staan. Het lijkt daarom nog te vroeg om te concluderen dat Bitcoin nu al dé safe haven asset is voor de toekomst.

Als we echter kijken naar de eigenschappen van Bitcoin zou dit op termijn zeker wel het geval kunnen zijn. Onze huidige economie is er namelijk op gericht dat er steeds meer geld in omloop komt om de boel draaiende te houden. Dit zien we wel aan alle bail outs van het moment, waarbij miljarden tegelijk bijgemaakt worden en in omloop worden gebracht. Lees daarover meer in het artikel over onze monetaire systemen.

Bij Bitcoin is dit het omgekeerde. Iedere vier jaar wordt de hoeveelheid Bitcoin die in omloop komt namelijk gehalveerd, dit noemen we een halving. Dit gebeurt volgens de controlled supply zoals Satoshi Nakamoto sinds het begin geïmplementeerd en bedacht heeft voor Bitcoin. Dit mechanisme zorgt ervoor dat het geld dat we bezitten niet ineens minder waard wordt. 

Schaarste

Al de euro’s die nu in de economie gepompt worden zorgen er op de korte termijn voor dat de boel draaiende gehouden wordt. Het zorgt er alleen ook voor dat alle euro’s die wij bezitten en waar wij voor gespaard hebben ineens minder waard worden. Er zijn ineens meer van dezelfde euro’s zonder dat er daarvoor aan de andere kant euro’s uit het systeem zijn gehaald. 

Je kunt dit wel vergelijken met een zeldzaam voetbalplaatje of kwartje. Als hier ineens een la vol mee wordt gevonden blijkt het dus helemaal niet zo zeldzaam te zijn en verliest het zijn waarde. Het had die eerste hoge waarde juist omdat het schaars is en gezien de nieuwe ‘supply’ van de kaartjes of kwartjes blijkt de schaarste tegen te vallen. 

Dit is een reden dat goud bijvoorbeeld altijd een safe haven asset is geweest. Euro’s kun je relatief eenvoudig bijdrukken met miljarden tegelijk, maar je kunt niet ineens miljarden kilo’s goud ‘bijmaken’. Je kunt je wel voorstellen wat er met de waarde van goud gebeurt als er ineens miljarden kilo’s extra op straat liggen. Niemand gaat de huidige prijs voor goud dan nog betalen.

Controlled supply

Bij Bitcoin is deze supply zelfs nog strikter dan voor goud. Bij Bitcoin weten we namelijk zeker dat er maximaal 21 miljoen BTC zullen zijn en zoals gezegd gaat de supply iedere 4 jaar met 50% naar beneden. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.

Met Bitcoin verzeker je je er dus van dat de Bitcoin die je bezit in theorie alleen maar zal stijgen in waarde omdat het aanbod omlaag zal gaan. Dit in tegenstellen tot je euro’s, die op het moment feitelijk al een paar procent per jaar in waarde verliezen (inflatie).

Het Coronavirus heeft naar mijn idee een aantal interessante zaken aan onze maatschappij blootgelegd en dit zijn zaken waarbij Bitcoin op de lange termijn uitkomst kan bieden:

  • De economie is gericht op groei door middel van extra geld
  • Stopt de groei dan staan we niet stil maar gaan we achteruit
  • Het bijdrukken van geld is een oplossing voor korte termijn, maar kan gevaarlijk zijn op de lange termijn
  • Miljoenen mensen staan altijd ‘op scherp’, iets als baanzekerheid bestaat blijkbaar niet
  • We mogen van geluk spreken dat we in Nederland wonen omdat wij hier onze zaken relatief goed voor elkaar hebben 

Toekomstmuziek

Het is voor nu nog veel te vroeg om te praten over een echte Bitcoin economie. Wel is het interessant om er alvast over te lezen en onderzoek naar te doen. Het is namelijk een hele interessante, en naar mijn idee ook plausibele mogelijkheid voor de toekomst op lange termijn. 

Het is aan de ene kant een veilige gedachte dat de overheid ineens geld kan bijdrukken om bedrijven te helpen. Op de korte termijn zal dit een hoop ellende schelen. Aan de andere kant is het alleen mogelijk schadelijk voor de economie en de burgers op de lange termijn. Het geld dat we met zijn allen bezitten wordt minder waard en onze koopkracht gaat daadwerkelijk achteruit.

Zero-sum game

Bitcoin is een zero-sum game wat betekent dat de Bitcoin die ik bezit niet in jouw bezit kunnen zijn. In een Bitcoin economie kan het daarom lastiger zijn om bedrijven te redden met financiële steun, je kunt niet zomaar Bitcoin bijmaken om dit te betalen. Het zorgt er alleen wel voor dat mensen en bedrijven bewuster met hun geld omgaan. 

Is je geld weg om welke reden dan ook? Dan kun je simpelweg je bedrijfsvoering niet meer bekostigen en zul je op moeten houden. Dat is op de korte termijn heel vervelend, maar zal op de lange termijn zorgen voor veel gezondere bedrijven die los van staatssteun opereren. Het zorgt er daarnaast voor dat bedrijven actief bezig zullen gaan met duurzame innovatie en niet bezig zullen zijn met korte termijn winsten.

Veel grote bedrijven hebben in het verleden zichzelf veel dividend uitgekeerd en waren zich er waarschijnlijk wel van bewust dat ze ‘to big to fail’ waren en toch wel geld van de overheid zouden krijgen in tijden van nood. Het blijkt nu wel dat er weinig aandacht gegeven is aan het opbouwen van een buffer, zoals iedere burger wel geacht wordt om te doen.

Het is en blijft een moeilijke materie waar niemand het perfecte antwoord op heeft. Voor alle argumenten is over het algemeen wel iets te zeggen. Wel is het interessant om jezelf alvast in te lezen in de verschillende mogelijkheden voor de toekomst en als je het mij vraagt is Bitcoin zeker interessant. Goede boeken die je hierover kunt lezen zijn bijvoorbeeld:


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.