Leestijd: 2 minuten

De milieuproblemen rond Bitcoin zijn bekend, maar deze statistieken uit een recent rapport van Deutsche Bank zijn schokkend. Het Europees Parlement en ook de particuliere sector ondernemen initiatieven om het energieverbruik drastisch te verminderen.

Bitcoin mining energieverbuik

Volgens Marion Laboure, een analist van Deutsche Bank, verbruikt het mijnen van één Bitcoin een grotere koolstofvoetafdruk dan meer dan twee miljard Visa transacties. Een ander verbijsterend cijfer is dat een individuele Bitcoin transactie een gemiddeld Amerikaans huishouden ongeveer 61 dagen van energie kan voorzien.

Onlangs zijn er stappen ondernomen om steeds meer cryptocurrency activiteiten op hernieuwbare bronnen te laten draaien. Maar nog steeds wordt ongeveer driekwart van het wereldwijde energieverbruik van Bitcoin opgewekt uit niet-hernieuwbare bronnen, zegt Laboure.

Laboure vertelde dat regelgevers stappen ondernemen om de milieu-impact van cryptocurrency aan te pakken. Zo heeft het Europees Parlement voorgesteld om bedrijven te verplichten het energieverbruik voor hun crypto-activiteiten bekend te maken. Het Crypto Klimaatakkoord is een poging van de particuliere sector om het probleem aan te pakken. Het stelde vier manieren voor om cryptocurrencies koolstofvrij te maken.

De eerste manier is om de crypto industrie in de richting van hernieuwbare bronnen te duwen, zoals geothermische energie. El Salvador is begonnen met het gebruik van geothermische energie uit vulkanen. Een andere manier kan zijn door een koolstofbelasting voor het crypto mining invoeren. Op die manier betalen de grootverbruikers voor de koolstofgestookte energie.

Een derde manier om het probleem aan te pakken is door het over schakelen op een Proof of Stake protocol voor het verifiëren van transacties, in plaats van een Proof of Work protocol. Proof of Stake verbruikt minder energie dan Proof of Work, maar het is minder veilig en het centraliseert mijnbouwkracht bij gebruikers die de meeste cryptocurrency al gemijnd hebben.  

Een vierde manier kan het zogenaamde pre-minen zijn. Hierbij worden alle tokens in één keer uitgegeven. Het probleem van deze aanpak is dat de crypto makers een voorraad tokens voor zichzelf kunnen vasthouden. Op die manier kunnen ze de waarde van de cryptocurrency kunstmatig opblazen voordat ze hun voorraad verkopen. Door het systeem te bespelen zouden ze niet alleen wantrouwen opwekken, maar ook een extreme prijsvolatiliteit veroorzaken.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.