Leestijd: 2 minuten

VanEck’s ingediende aanvraag voor een Spot Bitcoin ETF is officieel afgewezen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dit komt omdat VanEck er niet in slaagde aan te tonen dat de Spot Bitcoin ETF in lijn is met de regels om beleggers en het algemeen belang te beschermen.

Spot Bitcoin ETF officieel afgekeurd door SEC

De aanvraag van VanEck voor een Spot Bitcoin ETF is door de SEC afgekeurd. De regelgever had maximaal 240 dagen de tijd om de aanvraag goed te keuren of af te wijzen. Omdat de aanvraag op 19 maart werd gedaan, had de SEC tot 14 november de tijd om een beslissing te nemen. Dit nadat de beslissing al 2 keer was uitgesteld.

De SEC noemde als belangrijkste reden voor afwijzing haar bezorgdheid dat de Bitcoin spotmarkt te gevoelig is voor fraude en manipulatie. De SEC gaf in haar uitspraak aan dat de Spot Bitcoin ETF niet voldoende kon aantonen dat ze voldeed aan de regels die bedoeld zijn om frauduleuze en manipulatieve activiteiten en praktijken te voorkomen. De aanvraag toonde ook niet voldoende aan dat ze beleggers en het algemeen belang kon beschermen.

Jan VanEck, CEO van VanEck, reageerde als volgt op de uitspraak:

“We zijn natuurlijk teleurgesteld over de uitspraak van vandaag en de afkeuring door de SEC van onze Spot Bitcoin ETF. We blijven van mening dat beleggers de kans moeten krijgen om via een gereguleerd beleggingsproduct aan Bitcoin blootgesteld te worden en dat een non-futures ETF-structuur de superieure aanpak is.”

De beslissing is een tegenslag voor wie hoopte op een Spot Bitcoin ETF. Dat wil zeggen, een ETF die rechtstreeks gekoppeld is aan de Bitcoin wisselkoers (BTC-USD), in plaats van de onlangs goedgekeurde Bitcoin futures ETF’s, zoals die van ProShares en Valkyrie. VanEck zal echter blijven proberen om zo’n product goedgekeurd te krijgen. Wanneer die goedkeuring er zal komen is echter nog maar de vraag.

De afwijzing van de aanvraag is slecht nieuws en dat wordt weerspiegeld in de BTC-prijs. De prijs daalde vandaag kort tot een dieptepunt van $62.300, maar lijkt zich nu langzaam te herstellen.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • πŸ‘‰ Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • πŸ‘‰ Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • πŸ‘‰ eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • πŸ‘‰ Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • πŸ‘‰ Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.