In mei 2020 is het zover, de volgende Bitcoin halving. In dit artikel gaan we in op deze gebeurtenis. Wat is de Bitcoin halving, wat gaat het doen met de BTC koers en wat zijn de implicaties voor de lange termijn? 

Wat is de Bitcoin halving?

Iedere 10 minuten komen er 12,5 nieuwe Bitcoin in omloop en dit gebeurt door het minen. De beloning die de miners voor deze handeling kunnen verdienen noemen we de block reward en deze staat op het moment op 12,5 BTC.

Ergens in mei dit jaar gaat deze beloning echter naar beneden en wel met 50%. De beloning zal dan van het ene op het andere moment nog maar 6,25 BTC zijn in plaats van 12,5. Deze gebeurtenis noemen we de Bitcoin halving of BTC halving. Het wordt in de Bitcoin gemeenschap ook wel de halvening genoemd als bijnaam.

De halvening is een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Bitcoin want hiermee gaat de supply van Bitcoin direct met 50% omlaag. Als we er vanuit gaan dat de vraag naar Bitcoin niet afneemt (en dit lijkt aannemelijk) dan is de rekensom snel gemaakt. Minder aanbod maar dezelfde of zelfs meer vraag = een hoge Bitcoin prijs. 

Investeerders zien deze gebeurtenis als een zeer interessante, maar voor miners heeft de BTC halving natuurlijk andere implicaties. Hun beloning voor het beveiligen van het netwerk gaat ineens omlaag terwijl het gebruik van het netwerk niet ineens verminderd is. Laat staan de kosten.

Het distributieschema van Bitcoin

Deze halvening klinkt misschien een beetje vreemd voor mensen die er nog niet eerder van gehoord hebben, maar het is heel logisch. Het is namelijk al vanaf het begin van Bitcoin ingeprogrammeerd en van vaste waarde.

Satoshi Nakamoto, de bedenker(s) van Bitcoin, heeft namelijk bedacht dat er bij iedere 210.000 blocks een Bitcoin halving plaats zal vinden. Dit is ongeveer iedere vier jaar wat neerkomt op 1 block per 10 minuten.

Dit is het systeem waarmee nieuwe Bitcoin in omloop komen en de enige manier waarop Bitcoin gecreëerd kan worden. Het is niet mogelijk om extra Bitcoin ‘bij te drukken’ buiten de normale blocks om en dit is maar goed ook. Dit is namelijk een van de grote krachten van Bitcoin. 

Het staat hiermee vast hoeveel Bitcoin er gemaakt gaan worden tot het einde der tijden. Naar schatting zal de laatste Bitcoin ergens in 2140 gemaakt worden.

De block reward van Bitcoin begon in 2009 met 50 Bitcoin per 10 minuten. Inmiddels is dit gedurende de jaren al een aantal keer omlaag gegaan tot 12,5 BTC op dit moment. In mei zal dit dus weer door de helft gaan.

Bitcoin controlled supply
Bitcoin controlled supply

Het effect van de Bitcoin halving op de koers

Bitcoin is zelfs nu nog relatief nieuw en het is daarom heel moeilijk te voorspellen wat er precies gaat gebeuren met de Bitcoin koers na een halving. We hebben nog maar twee halvings gezien in het verleden en dit is daarom geen perfecte graadmeter.

Als we toch naar deze data kijken dan wordt wel duidelijk dat de btc halvings niet zo slecht zijn geweest voor de Bitcoin koers. Dit was ook wel te verwachten als we het vraag en aanbod principe in ons achterhoofd houden.

Datum Bitcoin halvingBitcoin koers6 maanden laterGroei1 jaar laterGroei
28-11-2012€ 9,49€ 74,13681,14%€ 689,247162,80%
09-07-2016€ 590,22€ 851,7644,31%€ 2.221,79276,43%

Aan de cijfers is wel te zien dat de koers van Bitcoin na de halvings snel gestegen is. Natuurlijk is dit geen garantie voor de toekomst maar het is wel waar veel investeerders nog gebruik van willen maken voordat de supply daadwerkelijk omlaag zal gaan. 

De vraag naar Bitcoin zal na de halving gelijk blijven, maar de miners kunnen maar 50% van de normale hoeveelheid Bitcoin in omloop brengen. Helemaal met de grote hoeveelheid HODL’ers in de wereld van Bitcoin zal deze supply niet groter worden.

Dit hoeft alleen niet te betekenen dat de prijs van Bitcoin direct omhoog zal schieten. Inmiddels zijn er al veel investeerders op de hoogte van de btc halvening en sommigen denken dan ook dat het effect van de halving voor de korte termijn al bij de prijs in zit. Ze verwachting niet dat Bitcoin op de korte termijn grote sprongen zal maken. 

Het blijft daarom afwachten wat Bitcoin daadwerkelijk gaat doen gezien de beperkte data die beschikbaar is. 

Het effect van de Bitcoin halving op miners

Je kunt je voorstellen dat het voor miners een minder leuke gebeurtenis is, helemaal voor de miners die hun zaken niet op orde hebben. De beloning die ze krijgen voor het beveiligen van het Bitcoin netwerk gaan immers met 50% omlaag terwijl het werk en de kosten wellicht alleen maar omhoog gaan.

Voor miners is het daarom erg belangrijk om hun zaakjes goed op orde te hebben. Hoe meer geld de miner uitgeeft om zijn apparatuur draaiende te houden, hoe lastiger hij het zal krijgen. De kans bestaat dan ook dat alleen de grootste miners de halving weten te overleven. Dit zijn problemen voor de korte termijn.

Effect miners op de lange termijn

Voor de lange termijn zijn er nog andere problemen die je wellicht zelf ook tegengekomen bent tijdens het lezen van dit artikel. De beloning voor miners gaat namelijk iedere 4 jaar omlaag tot ze uiteindelijk in 2140 helemaal geen block reward meer krijgen. Hoe moet dit dan?

Het Bitcoin netwerk moet natuurlijk nog wel beveiligd worden en dit kost simpelweg geld, stroom en mankracht om te doen. Ook hier had Satoshi Nakamoto rekening mee gehouden. 

De verwachting is namelijk dat tegen die tijd de miners betaald zullen worden van onze fee. De aanname hierbij is dat de Bitcoin koers evenredig zal stijgen met de daling van de block reward. 

We betalen nu ook een fee voor een Bitcoin transactie maar de miners verdienen het grootste gedeelte van hun geld met de block reward omdat dit simpelweg meer waard is.

Tegen de tijd dat de block reward bijvoorbeeld nog maar 0.01220703 BTC zal zijn (over ruim 40 jaar) is de aanname dat deze hoeveelheid bitcoin dusdanig veel waard is dat alles ervan betaald zal worden. 

Helemaal tegen het einde van de controlled supply zal de Bitcoin economie alleen nog maar draaien door middel van transactiekosten. Er komen dan helemaal geen nieuwe Bitcoin meer in omloop.

Het zou heel interessant zijn om te zien hoe Bitcoin er dan voor staat en wat je met 0,1 Bitcoin allemaal kunt kopen, maar helaas gaan wij dat waarschijnlijk niet meer meemaken. 

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.