Bitcoin minen: Wat is dat en waarom wordt het gedaan?


Je hebt het misschien wel eens gehoord of gelezen. In het begin van de Bitcoin (2009) was er een enkeling die vooruit liep op de tijd en al Bitcoin aan het minen was en toen soms wel 50 BTC per dag kreeg. Dit was toen nog niets waard, maar met de huidige waarde is diezelfde 50 BTC ongeveer €160.000 waard. Helaas, die tijd hebben we gemist. Maar waarom moeten we Bitcoin minen en wat is het precies?

Wat is Bitcoin minen?

De Bitcoin draait op de blockchain technologie. Deze technologie is niets anders dan een online kasboek waar alle transacties in opgeslagen worden. Wanneer je een transactie verstuurd, moet er eerst in de blockchain gecontroleerd worden of dit ook daadwerkelijk van jou is. Dit wordt gedaan door ingewikkelde berekeningen, welke door computers opgelost worden. Mensen die hun computer beschikbaar stellen voor deze berekeningen krijgen hiervoor een beloning (block reward). Deze mensen worden miners genoemd. In het begin van Bitcoin werden er nauwelijks transacties gedaan, waardoor het heel eenvoudig was om de voorgaande transacties te controleren. Maar op dit moment schommelt het aantal dagelijkste transacties tussen de 200.000 en 300.000 per dag. Dit betekent dat er ontzettend veel rekenkracht nodig is om deze berekeningen te maken, waardoor jou laptopje niet meer geschikt is.

Bitcoin minen: confirmed transactions per day

Wat is de block reward voor Bitcoin minen?

Het maximum aantal Bitcoins dat er ooit zal bestaan is 21 miljoen. Dit is bedacht door Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin. Hij heeft daarnaast een schema bedacht voor de distributie van deze Bitcoin. Deze regels zijn ingesteld door de bedenker om te voorkomen dat er zomaar BTC ‘bijgemaakt’ kan worden. De centrale banken kunnen op dit moment geld bijdrukken waardoor hyper-inflatie ontstaat. Het geld van de mensen die de valuta gebruikt wordt minder waard en hun koopkracht gaat achteruit. Een goed voorbeeld hiervan is de hyper-inflatie in Zimbabwe. Dit land heeft tot 2009 enorm veel geld bijgedrukt waardoor binnen enkele jaren de bankbiljetten van Z$10 naar Z$100,000,000,000,000 gingen. Tot 2016 kon je deze biljetten van 100 biljoen omwisselen voor $0,40. Het was dus daadwerkelijk waardeloos. Om de decentralisatie te verzekeren heeft Satoshi dus het distributie schema bedacht waarbij bij iedere 210.000 blokken de beloning gehalveerd wordt:

Bitcoin minen: Block reward schedule

Bitcoin minen: is dat nog wel rendabel?

Zoals genoemd was het in het begin van het Bitcoin tijdperk enorm eenvoudig om Bitcoin te minen. Met je eigen computer had je genoeg rekenkracht om eigenhandig een block reward te verdienen (toen 50 BTC). Maar tegenwoordig worden er zoveel transacties gedaan en is er zoveel rekenkracht nodig dat dit je niet meer gaat lukken met je eigen PC. Daarom zijn er in de afgelopen jaren veel nieuwe bedrijven gestart die zich alleen maar richten op het minen van BTC. Door middel van enorme servers creëren ze een gigantische rekenkracht om zo snel mogelijk de berekening op te lossen en de beloning op te strijken. Ook zijn er steeds meer particulieren die gespecialiseerde mine apparatuur aanschaffen. Ze kunnen zich vervolgens aansluiten bij een zogeheten ‘mining pool’ om hun rekenkracht te combineren met anderen. Op deze manier proberen ze een block reward te verdienen.

Maar zoals te zien op bovenstaande afbeelding wordt deze beloning steeds kleiner. Op dit moment is iedere block reward 12.5 BTC waard. Dit betekent dat de inkomsten voor ‘miners’ dalen naarmate er meer BTC gevonden wordt. Om deze dalende inkomsten te compenseren hanteren deze miners fees. Wanneer je een transactie wilt doen vanuit je wallet kun je aangeven hoeveel fee je de miner wilt betalen om jou transactie te berekenen. Je bent vrij om dit bedrag zelf te bepalen. Maar de miner geeft uiteraard de hoogste fee voorrang. De verwachting is daarom ook dat de fees zullen stijgen naarmate hun inkomsten zullen dalen vanuit de block reward. Je kunt hier meer informatie vinden over de Bitcoin koers verwachting.

In a few decades when the reward gets too small, the transaction fee will become the main compensation for nodes. I’m sure that in 20 years there will either be very large transaction volume or no volume. Satoshi Nakamoto

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Crypto parels voor 2020

Crypto parels 2020

Kaj

Kaj is al jaren geïnteresseerd in Bitcoin en alles wat er maar mee te maken heeft. Schrijft sinds 2017 met veel plezier op CurrentCrypto.nl over de laatste nieuwtjes, de verschillende cryptocurrency, de koers verwachtingen en noem het maar op. In contact komen met Kaj? Laat een bericht achter via het contact formulier.

Recent Content