Een paper wallet is een manier om je Bitcoin of cryptocurrency offline te bewaren ‘in cold storage’ Gebruikers van een paper wallet zetten hun public- en private keys op een papier en bewaren dit op een plek waar niemand erbij kan. Hierdoor staan de gegevens die nodig zijn om toegang te krijgen tot de wallet offline waardoor geen hacker er toegang tot kan krijgen.

Opslag van cryptocurrency

Iedere gegenereerde wallet heeft een private key en public key waarmee de boel werkt. De private key moet zoals de naam al doet vermoeden voor jezelf gehouden worden. Dit wordt gebruikt om daadwerkelijk transacties te versturen.

Het is belangrijk om je goed in te lezen voordat je met de opslag van je bitcoin of cryptocurrency aan de slag gaat. Een kleine fout kan zonder te overdrijven funest zijn voor de veiligheid van je bezittingen. Het zou zonde zijn om over een aantal jaar te ontdekken dat de bitcoin waarvoor je hard gewerkt hebt gestolen is.

Door je tegoeden offline / cold te bewaren loop je niet het risico dat iemand toegang krijgt tot je wallet. De wallet staat namelijk niet direct in verbinding met het internet waardoor ook niemand bijv. toegang kan krijgen tot je computer. 

Met een paper wallet Bitcoin bewaren is een veelgebruikte manier van opslag maar is in de afgelopen jaren ook veel vervangen door hardware wallets. Een paper wallet is pas actief zodra je de gegevens behorende bij die wallet online invoert zodat je bij je tegoeden kan. 

Je kunt op verschillende websites een paper wallet genereren en gebruiken voor je opslag. Je krijgt hierbij een uitdraai van de private en public keys en dit is je ‘heilige graal’. Het is aan jou om dit goed te bewaren en ervoor te zorgen dat het ook over een x aantal jaar nog te gebruiken is!

Paper wallet generators

Een paper wallet voor Bitcoin kun je aanmaken met een paper wallet generator. Hiervoor zijn verschillende opties waaronder;

Bij het genereren van een Bitcoin paper wallet krijg je het wallet adres en de private key getoond op de website. Hierna is het aan jou om te zorgen dat je dit juist overneemt en bewaart zodat je het in de toekomst ook weer kunt gebruiken.

Voor- en nadelen paper wallet Bitcoin

Je kunt er vanuit gaan dat een paper wallet veiliger is in gebruik dan bijvoorbeeld een wallet op een exchange. Wel draag je bij de paper wallet zelf de volledige verantwoordelijkheid. Neem onderstaande punten goed door voordat je ermee aan de slag gaat.

Voordelen

Bij een paper wallet hoef je niet te vertrouwen op software of hardware dat het moet doen. Ook hoef je er niet bang voor te zijn dat iemand met deze dingen gerommeld heeft voordat het bij jou in handen was. 

Het genereren van een Bitcoin paper wallet is een van de veiligste manieren om je Bitcoin te bewaren. Nadat je via genoemde websites een wallet aangemaakt hebt worden alle gegevens verwijderd waardoor ieder spoor van je wallet verdwenen is. Dit maakt het voor hackers praktisch onmogelijk om je wallet te achterhalen zolang jij er goed mee omgesprongen bent. 

Gebruik je bijvoorbeeld een hardware wallet dan ben je hiermee nog gedeeltelijk afhankelijk van de aanbieder. Je gebruikt hun software en bovendien kan iemand met het apparaat gerommeld hebben voordat het bij je thuis bezorgd wordt. Wel is het aanzienlijk ‘makkelijker’ in gebruik.

Nadelen

Het grootste nadeel van een Bitcoin paper wallet is de kwetsbaarheid van papier. Het is wel duidelijk dat een paper wallet erg veilig is alleen is dit wel afhankelijk van de wijze waarop jij je papier bewaard. 

Leg je dit gewoon in een la of in de kluis in je huis? Dan moet je er niet aan denken wat er gebeurt wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt of een lekkage ontstaat. Papier is heel kwetsbaar en dit is dan ook het grootste risico van een paper wallet. Hiervoor zijn overigens wel oplossingen bedacht zoals een crypto steel capsule.

Daarnaast is een paper wallet alleen geschikt voor tegoeden die je écht niet nodig hebt. Het is niet gemakkelijk om even wat te verhandelen vanuit je paper wallet en dit komt de veiligheid ook niet ten goede. Bewaar daarom alleen Bitcoin of cryptocurrency op een paper wallet die je nodig hebt voor ‘een rainy day. 

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.