Alhoewel bitcoin automaten nog geen bekend stadsbeeld zijn in Nederland, ben je beslist ooit zo een bitcoin pinautomaat tegen gekomen tijdens het winkelen. Ze vielen je stellig op omdat ze anders zijn, dan de ATM’s die je kent. Het is ook mogelijk dat je bitcoins bezit die je wilt verhandelen door middel van het gebruiken van een bitcoin ATM Nederland.

Bitcoins, het geld van het internet

Met de veranderingen die het internet bracht in de manier waarop we als mens onderling met elkaar communiceren, was het slechts een kwestie van tijd voordat iemand op het idee kwam virtueel geld te ontwikkelen. Zo raakten we gewend aan het via email verzenden van boodschappen waardoor de postdienst overbodig werd. Vervolgens namen verschillende chatrooms en chatprogramma’s de plaatst van het telefoneren in. Ten slotte maakte het online winkelen en bankieren het ons gemakkelijk om inkopen van achter de computer te doen.

Toch zijn het niet bovenstaande ontwikkelingen geweest, die de drijfsfeer zijn geweest voor de persoon met het pseudoniem Satoshi Nakamoto (pseudoniem), om Bitcoins te introduceren. Hij raakte daartoe geïnspireerd door de eerdere pogingen van Wei Dat in 1998 ( “b-money” ) en Nick Szabo in 2005 (bitgold). Ook het feit dat er in 2008/ 2009 sprake was van een economische wereldcrisis, stimuleerde hem bij zijn streven de wereld een alternatief voor de bestaande geldsystemen te bieden. Je kunt hierover meer lezen in dit artikel over Bitcoin.

Maar wat is een bitcoin

Een bitcoin is een digitale munteenheid, die door gebruikers zonder de tussenkomst van een officiële, al dan niet overheidsinstantie, in omloop wordt gebracht. Door de onderlinge verhandelbaarheid en het gebrek aan regelgeving, kan deze munteenheid beschouwt worden als het ‘geld’ van de toekomst en van de vrije wereldbewoner. In dit boek kun je de achtergrond van Bitcoin nog eens nalezen.

De vraag die voorlopig onbeantwoord blijft is de daadwerkelijke mate van vrijheid die bezitters van bitcoins hebben, omdat de waarde van de munt nog steeds een speculatief gegeven is. Meer over de verwachtingen van bitcoin kun je lezen in dit artikel.

Veilige investering?

Door het speculatieve karakter van de bitcoin (en ander digitale munteenheden), kan de bitcoin sterk variëren in prijs. Toch blijkt het investeren in Cryptocurrency relatief veilig te zijn doordat:

  • Het gebaseerd is op een volledig geautomatiseerd en gecodeerd systeem;
  • Je als investeerder niet over een nacht ijs zal gaan bij het uitkiezen van een handelsplatform;
  • je door eigen onderzoek er achterkomen zal dat je zelf verantwoordelijk bent voor de veilige opslag van je digitaal geld; het liefs in een hardware wallet zoals de Ledger Nano S
  • je eigen personal key je alleen toegang kan verschaffen tot je geld

Wat kan je met Bitcoin?

Tegenwoordig kan je met bitcoins in principe alle handelingen verrichten die ook kunnen met de euro of de dollar. In principe, omdat bitcoins nog niet in elk land als wettig betaalmiddel worden geaccepteerd. Voor Nederland oordeelde de Hoge Raad in maart 2018, dat bitcoins een economische waarde vertegenwoordigen, waardoor het tot het vermogensrecht van de gebruikers behoort. Dit gegeven zorgt ervoor dat bitcoins in Nederland tot wettig betaalmiddel gerekend wordt. De bitcoin bezitter dient haar waarde om die reden ook te vermelden op zijn belastingaangifte formulier.

Een andere reden waarom je niet overal met bitcoins kan betalen, ligt eraan dat niet elke online winkel een “betalen met bitcoins” optie hebt. Toch kan je bij een groeiend aantal bedrijven (vooral in Amerika) online aankopen met deze Cryptocurrency doen. Daarnaast kan je bitcoins ook verkopen aan anderen en het cadeau doen aan vrienden en/of familie.

Crypto masterclass
Crypto masterclass

Zo schaf je Bitcoins aan

Je zult begrijpen dat de gemakkelijkste en snelste manier om aan Bitcoin te komen is door het te kopen. Dit doe je met de gangbare munteenheden zoals de dollar en euro. In het begin kostte de bitcoin haast niets waardoor vroege investeerders ze voor weinig geld aanschaften. Indien je reeds bitcoins hebt kun je die verkopen aan anderen of andere bitcoins bijkopen binnen het systeem. Je kunt hier gemakkelijk een account aanmaken en direct Bitcoins kopen.

Waar vind je bitcoin automaten in Nederland?

Momenteel hebben acht Nederlandse steden bitcoin automaten. De meeste zijn te vinden in Amsterdam (8), terwijl je in Rotterdam op 4 plekken een bitcoin pinautomaat treft. De steden Bavel, Den Haag, Hoorn, Tilburg en Oudenbosch hebben vooralsnog slechts 1 bitcoin ARM.
Je vindt een bitcoin ATM Nederland door onder andere via deze link naar een Bitcoin ATM in je directe omgeving te zoeken.

Qua uiterlijk verschilt zo’n bitcoin automaat niet van de machines die je uit het normale geldverkeer kent. Wat een dergelijke bitcoin ATM anders maakt, is het feit dat de transacties via het internet, zonder de tussenkomst van een bank of andere instelling verlopen. Het gebruiker tot gebruiker gevoel wordt hierdoor vergroot. Ook vinden de transacties hierdoor sneller en veelal anoniem plaats.

Je zal je misschien afvragen of je met de bitcoin ATM alle reguliere transacties die je gewend bent te doen met een ATM kan uitvoeren. Afhankelijk van het type bitcoin ATM is dat inderdaad mogelijk. Je hebt bitcoin ATM Nederland waarmee je slechts bitcoins kan kopen of verkopen. Ook bestaat er een bitcoin pinautomaat die je in staat stelt beide transacties te doen. Met een beetje zoekwerk vind je een locatie waar er een bitcoin automaat geplaatst is, die je in de gelegenheid stelt om je bitcoins in de lokale munteenheid te pinnen.

De Bitcoin pinautomaat gebruiken

Een bitcoin ATM wordt door verschillende bedrijven op de markt gebracht. Vandaar dat er verschillende typen van deze machines bestaan. Lamassu was de eerste fabrikant van deze automaten. Zij zijn ook het eerste bedrijf dat een bitcoin pinautomaat ontwikkelde die de gebruiker in de gelegenheid stelt om bitcoins met tastbaar geld te kopen en omgekeerd.

Enkele andere fabrikanten zijn:

  • Skyhook
  • BATM
  • Genesis
  • General bytes
  • BitACESS en
  • Satoshi

Bitcoins kopen en verkopen met een Bitcoin ATM

Om bitcoins te kopen of te verkopen met een bitcoin ATM Nederland, heb je fiatgeld of je creditcard en je mobiele telefoon nodig. Allereerst scan je met de machine, de QR-code van de op je mobiel geïnstalleerde bitcoin wallet. In sommige gevallen zal de ATM je vragen om deze code in te voeren. Vervolgens kan je gevraagd worden om je te identificeren door je identiteitsbewijs te scannen. (Deze stap volgt echter vaak slechts bij de transactie van grote bedragen.)

Hierna geef je het bedrag in euro’s aan dat je in bitcoins wilt omwisselen. Op je telefoon kan je daarna in je wallet het aantal bitcoins dat je gekocht hebt, aflezen. In de pinautomaten die fiatgeld accepteren, wordt je gevraagd om het geld in de machine te stoppen, waarna de tegenwaarde in bitcoins op je wallet te zien is. Indien je bitcoins wilt verkopen, scan je eerst je bankpas. Nadat de ATM je rekeningnummer heeft afgelezen, ontvang je een QR-code (op het scherm of op een bonnetje ). Deze scan je met je mobiel in. Vervolgens geef je het bedrag in bitcoins dat je wilt verkopen aan, waarna je de bevestiging krijgt dat het geld op je bankrekening is geboekt.

Bitcoins in de vorm van fiatgeld pinnen

Zoals eerder aangegeven kan je bij sommige bitcoin automaten ook fiatgeld opnemen. Daarvoor kies je de geld opnemen optie en toets je het aantal bitcoins dat omgewisseld moet worden in. De QR-code die je ontvangt (te zien op het scherm of een bonnetje), scan je in met je telefoon nadat je je bitcoin wallet geopend hebt. Hierna stuur je het aantal bitcoins naar het opgegeven bitcoin adres. Ten slotte kan je of het geld uit de ATM halen of heb je eerst nog een bon te scannen waarop de bevestiging dat je bitcoins in de vorm van fiatgeld opneemt, vermeldt staat.

Webinar beleggen & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In dit Gratis Webinar leer je de beginselen van het beleggen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.