Leestijd: 3 minuten

Bitcoin en de hele cryptocurrency wereld hebben een grote potentie. De goedkope transacties, baas zijn over je eigen geld en meedoen aan een decentrale financiële wereld. Allemaal hele interessante en goede punten. Helaas heeft de Bitcoin wereld ook een aantal duidelijke problemen waarvoor een van de bekendste de Bitcoin scams zijn, vaak in de vorm van een ponzi fraude.

Wat is een ponzi fraude?

Een ponzi fraude is een investeringsfraude waarbij investeerders grote beloftes gedaan wordt zonder risico. Het hoge rendement dat beloofd is wordt niet verdient door daadwerkelijk investeringen te doen maar wordt betaald door de inleg van nieuwe investeerders. Partijen die doen aan een Ponzi fraude richten zich dan ook alleen op het verkrijgen van nieuwe investeerders / slachtoffers.

Ontstaan van de Ponzi fraude

Je hebt het bont gemaakt wanneer er een nieuwe fraude naar jou vernoemdt wordt en dit is aan de orde voor Charles Ponzi. In de beginjaren van de vorige eeuw had hij een handeltje in coupons voor postzegels. De prijzen van zegels verschilden sterk internationaal en hij kocht ze in om ze voor meer geld te verkopen.

Ponzi werd echter gierig en begon de daadwerkelijke Ponzi fraude. Hij beloofde winsten van 40+% en door de bekendheid wouden veel mensen geld in hem investeren. In plaats van het doorzetten van het handeltje betaalde hij de oudere investeerders uit met de inleg van de nieuwe investeerders en dit ging lang goed. 

Het totale verlies dat de investeerders leden nadat de scam ontdekt werd wordt geschat op bijna $200 miljoen omgerekend naar deze tijd. 


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Bitcoin scams

Je zou zeggen dat we inmiddels wel geleerd hebben van dit soort praktijken, maar criminelen blijken erg vindingrijk. Met name in de cryptocurrency wereld hebben we de laatste jaren flink wat van dit soort fraude gezien waarbij veel normale mensen het slachtoffer zijn geworden. Bitcoin scams zijn er in veel soorten en maten maar we zullen hier ingaan op de ponzi-achtige fraude. Drie van de grootste Bitcoin scams zijn:

BitConnect

BitConnect was een grote ponzi fraude dat rond de jaren 2016 tot 2018 actief was. Het BitConnect platform was gemaakt als ‘leen platform’. Er werden hoge rendementen genoemd tot wel 40% per maand. Volgens de organisatie zou je eerste investering van $1000 binnen een aantal jaar uitgroeien tot miljoenen.

De BCC token, de currency op het platform, werd gebruikt voor deze zwendel. In plaats van daadwerkelijk hoge rendementen te behalen betaalden ze de oude investeerders met het nieuw ingelegde geld. Tot de zwendel aan het licht kwam verdween er in een klap ongeveer 3,5 miljard dollar. 

De normale investeerders die hoop hadden op betere financiële tijden waren in een klap praktisch al hun geld kwijt.

OneCoin

Een van de grootste Bitcoin Scams was die van OneCoin. Deze zwendel heeft ongeveer drie jaar geduurd van 2014 tot 2017 en heeft in totaal zo’n 5 miljard schade gemaakt. Gebruikers van het platform kregen een beloning voor iedere nieuwe persoon die ze bij het platform wisten in te schrijven. 

Door beloftes te maken dat het de crypto wereld ging veroveren en Bitcoin zou overnemen kregen veel investeerders last van FOMO. Massaal werd er geld in gestoken en de Bulgaarse oplichtster Ruja Ignatova verdween uiteindelijk en blijft de autoriteiten voor. Mochten ze haar vinden dan verdwijnt ze direct voor de rest van haar leven naar de gevangenis. 

PlusToken

Een van de meest recente Bitcoin Scams was PlusToken. Deze ponzi fraude werd veel in China aangeprezen in de chat app WeChat. Er werden rendementen belooft van 10 tot 30% per maand. De PlusToken scam maakte ongeveer 4 miljoen slachtoffers en 3 miljard dollar aan schade. Dit bedrag zien de investeerder waarschijnlijk nooit meer terug. 

Een ponzifraude herkennen

Je zou zeggen dat we sinds de eerste fraudes ruim 100 jaar geleden wel geleerd hebben van onze fouten maar dit blijkt niet zo te zijn. De genoemde Bitcoin en crypto Scams zijn allemaal in de afgelopen jaren gehouden en wisten miljarden buit te maken.

Het is dan ook verstandig om voor iedere (online) investering goed te onderzoeken hoe het project precies in elkaar zit. Dit zijn in ieder geval een aantal zaken waar je goed op moet letten:

 • Een gegarandeerd / hoog rendement met weinig risico
 • Moeilijk om je geld weer op te nemen
 • Investeringen die nog vallen onder de standaard regelgeving 
 • Hele ingewikkelde strategieën die bijna niet uit te leggen zijn
 • Geen of vervalst papierwerk waarop je de cijfers kunt checken
 • Een hele consistentie winst / cashflow ondanks de schommelingen in de markt

Voldoet het project aan een of meer van deze factoren? Dan doe je er goed aan nog even verder te onderzoeken. Wat iedere ponzi fraude gemeen heeft zijn een groot aantal van bovenstaande eigenschappen. 

Voorkom dat je trapt in Bitcoin scams en wees gewaarschuwd. Helaas zijn er nog veel te veel partijen die misbruik willen maken van soms naïeve en goedgelovige investeerders.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.