Bitcoin is zoals we allemaal weten het project dat alles in gang gezet heeft. Alle Altcoins die hierna ontwikkeld zijn hebben ‘afgekeken’ bij Bitcoin, maar soms ook extra functionaliteiten toegevoegd. Een van de meest populaire functionaliteiten die ook daadwerkelijk wat kan betekenen zijn de smart contracts. Door de code van Bitcoin is deze functionaliteit niet optimaal te gebruiken voor Bitcoin zelf en daarom is bijvoorbeeld Ethereum enorm populair geworden. Maar Bitcoin smart contracts zijn weer een stuk dichter in de buurt na de aankondiging van de nieuwe programmeertaal ‘Miniscript’.

Wat zijn smart contracts ook alweer?

Smart contracts zijn contracten op de blockchain waaraan voorwaarden meegegeven kunnen worden. Als persoon A dit doet, dan krijgt persoon B dit. Voldoet een van deze personen niet aan de eisen meegegeven in het contract? Dan zal het contract ervoor zorgen dat de transactie die aan het contract gekoppeld is niet uitgevoerd wordt. Er zijn tal van use-cases te bedenken voor dit soort contracten en naar mijn idee gaan we hier in de toekomst allemaal op de een of andere manier gebruik van maken. Meer informatie over deze use-cases en kun je vinden in dit artikel over smart contracts.

Miniscript

Het is mogelijk om smart contracts te programmeren met Bitcoin, hoewel de functionaliteiten beperkt zijn in vergelijking met bijvoorbeeld Ethereum. Zo kun je op dit moment wel een multi-sig transactie uitvoeren, waarbij twee personen de transactie moeten tekenen voordat de Bitcoin verplaatst kan worden. Ook kun je Bitcoin vrij laten komen na een bepaalde tijd door deze voorwaardes mee te geven aan een smart contract. Echter gaan de functionaliteiten nog niet veel verder dan dat.

Met de nieuwe programmeertaal ‘Miniscript’ aangekondigd door developer Pieter Wuille en zijn mede-programmeurs moeten deze functionaliteiten in de toekomst veel uitgebreider worden. Met de functionaliteiten wordt het dus mogelijk om veel complexere Bitcoin smart contracts te programmeren met veel meer voorwaarden. Zodra dit het geval is zal ook automatisch het nut van deze contracten op de Bitcoin blockchain groter worden en misschien zelfs wel een bedreiging vormen voor Ethereum en andere projecten gericht op smart contracts. Bitcoin is immers de meest veilige blockchain en daarom is het natuurlijk gunstig om je contracten hierop te ontwikkelen.

Het project is nog niet afgerond, maar naar eigen zeggen van de ontwikkelaars zijn ze er al ongeveer een jaar mee bezig en is het nu op een punt gekomen waar het meer aandacht verdient. Het originele bericht over Miniscript kun je hier vinden en voor meer technische uitleg ben je aan het goede adres op deze pagina. Met Miniscript wordt het voor developers makkelijker gemaakt om te werken aan Bitcoin smart contracts en dit vergroot de potentie en de mogelijke toepassingen.

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.