Een discussie die maar niet op lijkt te houden is die over het energieverbruik van Bitcoin. We hebben het er al vaker over gehad en recent verscheen er een nieuwe paper over dit onderwerp. Onderzoekers van Square en Ark Invest zeggen namelijk dat bitcoin mining de vraag naar hernieuwbare energie juist stimuleert. 

Bitcoin en hernieuwbare energie

In het onderzoek wordt een beeld geschets waarbij het winnen van duurzame energie en het runnen van het bitcoin netwerk hand in hand gaat. Je kunt de volledige paper hier vinden, maar in het kort komt het hier op neer.

Bij de productie van duurzame energie hebben de winners van zon- en windenergie moeite met het voldoen aan de vraag bij drukte op het energienetwerk. Is er weinig drukte, dan wordt er teveel geleverd en gaat deze stroom eigenlijk verloren.

In het onderzoek wordt gesteld dat bitcoin een ‘energy buyer of last resort’ kan zijn in de wereld. Hierdoor gaat de opgewekte groene stroom niet verloren en draait bitcoin volledig op deze groene energie. 

Het verschil in deze opgewekte schone energie zit vaak in de locatie waar deze operaties gelegen zijn. In de paper noemen ze dat deze operaties een paar uur per dag te veel leveren en andere uren veel te weinig. Hoe groen de stroom ook is, er gaan nog steeds verloren bij deze operaties. 

Een goede batterij voor de opslag van deze stroom is en blijft een lastig probleem. De oplossing voor deze verloren energie kan dus bitcoin zijn. Door de twee operaties te verbinden gaat er geen stroom meer verloren en kan de eeuwige discussie over het stroomverbruik van bitcoin afgesloten worden.

De vraag naar stroom voor het minen van bitcoin zal in de toekomst alleen maar toenemen. Hetzelfde geldt voor het winnen van groene energie en dus ook de ongelijke verdeling van de uren waarop dit opgewekt wordt. Een combinatie van de twee zou volgens de paper een oplossing zijn voor beide industrieën. 

Bekenden als Jack Dorsey van Twitter delen deze visie en ook Elon Musk lijkt het er mee eens te zijn. Het is nog ver van actueel, maar met het oog op de toekomst zijn dit de soort ideeën die veel problemen en discussies de wereld uit kunnen helpen.

Crypto Masterclass & handelen in Futures

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten De Crypto Parels met x 100 potentie vind je in deze portfolio!

.