Bitcoin krijgt vaak het verwijt dat het nog relatief duur is. Dat is dan ook de reden dat er veel Altcoins ontwikkeld worden met als enige use-case goedkope transacties. Maar is het eigenlijk wel waar dat deze Bitcoin transactiekosten zo hoog zijn?

Bitcoin transactiekosten

Whales zijn mensen of partijen met enorm grote hoeveelheden Bitcoin. Hierbij hoef je niet te denken aan een paar Bitcoin, maar gaat het echt om duizenden BTC. Het mooie aan de blockchain is dat je al deze transacties ook in kunt zien. Het is dan ook goed te controleren wat nou de daadwerkelijke Bitcoin transactiekosten zijn van deze grote transacties.

Twee dagen geleden bijvoorbeeld is er iemand geweest die in één transactie voor ruim €332 miljoen aan Bitcoin heeft verplaatst. Die transactie is verwerkt in block 591375 en deze kun je hier vinden. De hoeveelheid Bitcoin die verplaatst is met deze transactie was 36,469.17934377. Als we de mensen die kritiek hebben op Bitcoins kosten moeten geloven zou het dan ook niet voordelig zijn om deze transactie te doen. Het zou te duur zijn, maar dit blijkt niet juist.

Omdat er in de block explorer naast de verzonden BTC ook de fee genoemd is kunnen we precies uitrekenen hoeveel deze transactie nou gekost heeft. In dit geval bedroeg de fee 0.0006664 BTC wat met de prijs van nu €6,08 is. Op een bedrag van ruim €332 miljoen is dit natuurlijk niets, 0,0000018% om precies te zijn.

Hoe meer hoe goedkoper

Het is waar dat dit percentage natuurlijk niet klopt voor kleinere bedragen. In hetzelfde block zijn ook kleinere transacties opgenomen en ik zal daarom ook een van deze transacties gebruiken ter vergelijking.

Met een andere willekeurige transactie uit hetzelfde block is 0.00560142 aan Bitcoin verzonden en dit koste 0.0001818 BTC aan fee. In euro’s staat dit voor een transactie van €51,12 met de huidige Bitcoin prijs en een fee van €1,66. In dit geval gaat het dus om een fee van ongeveer 3,25%.

In een trendrapport van de wereld bank staat dat de gemiddelde fee voor het versturen van geld over grenzen (remittance) zo’n 6,84% bedroeg. Hieruit kunnen we dus wel opmaken dat het eigenlijk reuze meevalt met Bitcoin en dat het zelfs heel gunstig voor mensen kan zijn om Bitcoin te gebruiken voor internationale transacties.

In het verleden zijn er meer van dit soort grote transacties gedaan. Soms voor zelfs nog veel hogere bedragen. Zo zijn er transacties geweest van bijna 200.000 Bitcoin en zelfs 500.000 Bitcoin.

Andere projecten met lagere fee’s

Er zijn ongetwijfeld andere projecten die streven naar een lagere fee. Wat je hier echter altijd bij moet onthouden is de veiligheid van het netwerk. Bitcoin is het veiligste netwerk dat er bestaat wat dit betreft en heeft volgens velen dan ook het meeste bestaansrecht. Dat is altijd nog maar de vraag bij andere projecten. Projecten die streven naar lage transactiekosten zijn bijvoorbeeld Stellar en Ripple.

Fee’s voor exchanges

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de methode waarmee je Bitcoin verplaatst. Maak je hierbij gebruik van een eigen desktop wallet of doe je de transactie vanaf een exchange? Deze exchanges dienen in dit geval als tussenpersoon voor de transactie en rekenen hiervoor vaak een extra fee. Dit heeft echter niets te maken met de kosten van de transactie zelf en dit geeft een vertekend beeld over de daadwerkelijke kosten. In dit artikel vind je een overzicht van een aantal geschikte exchanges om te traden inclusief de fee die je moet betalen om Bitcoin van het platform te krijgen.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.