Bitcoin Vaults: On-chain beveiliging en opslag

Bitcoin Vaults

Een groot probleem bij het gebruik van Bitcoin is de beveiliging. De kracht van Bitcoin is namelijk dat je de volledige controle hebt over je BTC maar dus ook de volledige verantwoordelijkheid. 

De valkuil hierbij is alleen dat je de kans hebt het te verliezen of dat het gestolen kan worden. Je kunt dan geen bank opbellen met de vraag of ze je transactie willen storneren. Verlies je je private key? Dan verlies je het eigendom van je Bitcoin (en andere cryptocurrency).

Je leest dan ook regelmatig verhalen van mensen die per ongeluk hun computer vernietigd hebben met daarop de private keys voor een vermogen. Doodzonde natuurlijk en te voorkomen volgens Bitcoin developers.

Bitcoin Vaults

Al in 2016 is er daarom een voorstel gedaan voor een nieuw soort beveiliging op de Bitcoin chain, namelijk Vaults. Dit is een speciaal soort wallet adres waarop je Bitcoin kunt ‘plaatsen’ die je niet op korte termijn nodig hebt.

Aan dit adres zitten extra regels verbonden die je zelf kunt instellen. Zo zou je in theorie een termijn in kunnen stellen waarin je Bitcoins vrijgegeven worden vanuit je Vault. Laten we als voorbeeld gebruiken dat je iedere dag maximaal 0,1 BTC op kunt nemen uit deze wallet.

Verlies je in dit geval de private key? Dan kan een hacker niet direct je gehele wallet plunderen. Bovendien ontvang je een melding wanneer er BTC opgenomen wordt uit de Vault. Alleen met een speciale code die alleen jij weet kun je deze melding omzeilen. 

Ook is het in theorie mogelijk om in te stellen dat je BTC omgezet wordt naar miners fee bij een inbraak. Hierdoor verlies jij wel de Bitcoin in de Vault, maar profiteert de hacker er in ieder geval niet van.

Beveiliging van je hardware wallet

Een Bitcoin Vault is bovendien een aanvulling op je hardware wallet. Je bewaart hiervan de seed (als het goed is) op meerdere locaties om te voorkomen dat je de toegang tot je Bitcoin verliest na bijvoorbeeld een brand.

Die opgeslagen seeds vormen, hoewel het noodzakelijk is, ook een risico. Als iemand ze vindt kunnen ze namelijk toegang krijgen tot je hardware wallet. De Vault zorgt ervoor dat de Bitcoin die je echt bewaart voor de lange termijn minder risico lopen. Het is natuurlijk zonde dat wanneer de Bitcoin koers stijgt je je BTC verloren blijkt te zijn.

Bitcoin Shards

Een Vault zou werken met behulp van shards. De opgeslagen Bitcoin wordt in de Vault namelijk opgedeeld in shards (kleinere stukjes) en deze kunnen niet tegelijk uit de wallet gehaald worden. 

Je Vault wordt constant in de gaten gehouden door een zogenaamde ‘Watchtower’ en zodra er iets ongewoons met je Vault gebeurt zal de eigenaar hier direct bericht over krijgen. 

Helaas is de Bitcoin vault nog geen werkelijkheid al wordt er nu wel mee geëxperimenteerd. Dit zou voor veel mensen uitkomsten bieden, want het percentage HODL’ers is aanzienlijk. Samen met een hardware wallet zoals de Ledger Nano S of een Trezor kun je met de Bitcoin Vault nagenoeg zeker weten dat niemand bij je spaarpot kan.

Crypto masterclass

crypto masterclass

Kaj

Kaj is al jaren geïnteresseerd in Bitcoin en alles wat er maar mee te maken heeft. Schrijft sinds 2017 met veel plezier op CurrentCrypto.nl over de laatste nieuwtjes, de verschillende cryptocurrency, de koers verwachtingen en noem het maar op. In contact komen met Kaj? Laat een bericht achter via het contact formulier.

Recent Content