Een groot probleem bij het gebruik van Bitcoin is de beveiliging. De kracht van Bitcoin is namelijk dat je de volledige controle hebt over je BTC maar dus ook de volledige verantwoordelijkheid. 

De valkuil hierbij is alleen dat je de kans hebt het te verliezen of dat het gestolen kan worden. Je kunt dan geen bank opbellen met de vraag of ze je transactie willen storneren. Verlies je je private key? Dan verlies je het eigendom van je Bitcoin (en andere cryptocurrency).

Je leest dan ook regelmatig verhalen van mensen die per ongeluk hun computer vernietigd hebben met daarop de private keys voor een vermogen. Doodzonde natuurlijk en te voorkomen volgens Bitcoin developers.

Bitcoin Vaults

Al in 2016 is er daarom een voorstel gedaan voor een nieuw soort beveiliging op de Bitcoin chain, namelijk Vaults. Dit is een speciaal soort wallet adres waarop je Bitcoin kunt ‘plaatsen’ die je niet op korte termijn nodig hebt.

Aan dit adres zitten extra regels verbonden die je zelf kunt instellen. Zo zou je in theorie een termijn in kunnen stellen waarin je Bitcoins vrijgegeven worden vanuit je Vault. Laten we als voorbeeld gebruiken dat je iedere dag maximaal 0,1 BTC op kunt nemen uit deze wallet.

Verlies je in dit geval de private key? Dan kan een hacker niet direct je gehele wallet plunderen. Bovendien ontvang je een melding wanneer er BTC opgenomen wordt uit de Vault. Alleen met een speciale code die alleen jij weet kun je deze melding omzeilen. 

Ook is het in theorie mogelijk om in te stellen dat je BTC omgezet wordt naar miners fee bij een inbraak. Hierdoor verlies jij wel de Bitcoin in de Vault, maar profiteert de hacker er in ieder geval niet van.

Beveiliging van je hardware wallet

Een Bitcoin Vault is bovendien een aanvulling op je hardware wallet. Je bewaart hiervan de seed (als het goed is) op meerdere locaties om te voorkomen dat je de toegang tot je Bitcoin verliest na bijvoorbeeld een brand.

Die opgeslagen seeds vormen, hoewel het noodzakelijk is, ook een risico. Als iemand ze vindt kunnen ze namelijk toegang krijgen tot je hardware wallet. De Vault zorgt ervoor dat de Bitcoin die je echt bewaart voor de lange termijn minder risico lopen. Het is natuurlijk zonde dat wanneer de Bitcoin koers stijgt je je BTC verloren blijkt te zijn.

Bitcoin Shards

Een Vault zou werken met behulp van shards. De opgeslagen Bitcoin wordt in de Vault namelijk opgedeeld in shards (kleinere stukjes) en deze kunnen niet tegelijk uit de wallet gehaald worden. 

Je Vault wordt constant in de gaten gehouden door een zogenaamde ‘Watchtower’ en zodra er iets ongewoons met je Vault gebeurt zal de eigenaar hier direct bericht over krijgen. 

Helaas is de Bitcoin vault nog geen werkelijkheid al wordt er nu wel mee geëxperimenteerd. Dit zou voor veel mensen uitkomsten bieden, want het percentage HODL’ers is aanzienlijk. Samen met een hardware wallet zoals de Ledger Nano S of een Trezor kun je met de Bitcoin Vault nagenoeg zeker weten dat niemand bij je spaarpot kan.

Webinar beleggen & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In dit Gratis Webinar leer je de beginselen van het beleggen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.