Het is (helaas) nog niet overal de standaard dat je ook met Bitcoin kunt betalen, maar je ziet het nog steeds hier en daar. Er zijn alleen meer mogelijkheden met Bitcoin dan alleen betalingen ontvangen.

Zo kun je bijvoorbeeld je personeel uitbetalen in cryptocurrency, zorgt het voor veel media aandacht in de Bitcoin wereld en kweekt het goodwill bij de gebruikers. In dit artikel gaan we in op Bitcoin voor bedrijven en de mogelijkheden.

Bitcoin accepteren in je (online) winkel

Heb je een online of fysieke winkel? Dan is het mogelijk om de betalingen in Bitcoin of andere cryptocurrency te ontvangen. Hoewel het op dit moment nog niet standaard overal mogelijk is en zelfs betalingsproviders in het verleden Bitcoin hebben laten vallen is het goed te doen. Nederlandse partijen zijn helaas nog schaars maar de internationale payment providers zijn volop aanwezig.

Hoe Bitcoin accepteren?

Het accepteren van Bitcoin werkt eigenlijk hetzelfde als het accepteren van bijvoorbeeld iDeal betalingen. Je sluit je als fysieke- of webwinkel aan bij zo’n betalingsprovider en kunt vervolgens gebruik maken van het afrekensysteem. Zodra de organisatie cryptocurrency betalingen faciliteert wordt dit automatisch weergegeven als optie voor de klant. 

Een bekend voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat al jaren Bitcoin accepteert is Thuisbezorgd. Ook is Arnhem Bitcoinstad een voorbeeld van hoe het zou kunnen.

Bitcoin betaalmethode bij Thuisbezorgd
Bitcoin betaalmethode bij Thuisbezorgd

Bekende payment providers zijn:

Ook kun je Bitcoin accepteren als betaalmethode wanneer je facturen schrijft. Je kunt in dit geval een normale factuur schrijven zoals je dat altijd zou doen maar Bitcoin accepteren als valuta. Ook kun je Bitcoin opgeven als ‘vreemde valuta’ en het op deze manier verwerken in je Bitcoin boekhouding. 

In Nederland zijn er nog niet zoveel boekhoudprogramma’s die Bitcoin geïntegreerd hebben, het kan daarom ook verwarrend zijn om ermee aan de slag te gaan. De verwachting is dat met de groei van Bitcoin ook steeds meer boekhoud programma’s met Bitcoin en crypto currency aan de slag zullen gaan.

Betalen van het personeel

Bitcoin is naast het accepteren van betalingen ook te gebruiken om het personeel mee te betalen. Langzaamaan zie je dat crypto bedrijven deze optie gaan bieden aan het personeel. BTC Direct bijvoorbeeld betaald sinds 2018 haar personeel deels in bitcoin. 

De medewerkers kunnen zelf kiezen hoeveel procent van het salaris ze boven het minimumloon in Bitcoin uitbetaald krijgen en als we de berichten mogen geloven bevalt dit goed. Dat deel van het salaris wordt gezien als loon in natura, op de loonstrook staat het echter gewoon als euro’s aangegeven.

Voordelen Bitcoin voor bedrijven

Gebruik maken van Bitcoin en/of cryptocurrency voor bedrijven heeft vele voordelen. 

  • Media aandacht

Het is direct nieuws in de Bitcoin wereld wanneer een (grote) organisatie bitcoin accepteert. Er worden lijsten gemaakt van alle organisaties die met crypto bezig zijn en dit wordt verspreid op alle crypto nieuws websites. Hierdoor komt je organisatie onder de aandacht bij liefhebbers.

  • Goodwill

Gebruikers van Bitcoin zijn bovendien erg solidair met organisaties uit de crypto wereld. Het zorgt dan ook niet alleen voor media aandacht maar kan ook zorgen voor nieuwe klanten. Mensen in de Bitcoin gemeenschap dragen namelijk organisaties die het accepteren een warm hart toe. 

  • Geen terugboekingen

Het gedoe met terugboekingen is bij Bitcoin betalingen niet aan de orde. Niemand kan de transactie storneren, eenmaal verzonden en de bitcoin betaling blijft bij de winkelier.

  • Gratis voor bedrijven

Het accepteren van betalingen in Bitcoin is gratis voor de winkelier, het ontvangen van BTC in je wallet kost niets. Standaard betalingsproviders vragen voor het faciliteren van transacties een vergoeding en helemaal met veel transacties kan dit snel oplopen, €0,29 per betaling is best normaal. 

Voor de klant zitten er transactiekosten aan verbonden maar deze zijn over het algemeen niet zo hoog. Ook wordt er hard gewerkt om dit nog verder omlaag te krijgen door bijvoorbeeld het Lightning Network. 

Nadelen Bitcoin voor bedrijven

Er zitten, helemaal nu nog, ook nadelen verbonden aan het gebruik van Bitcoin door bedrijven. Ten eerste is de prijs nog volatiel waardoor het geld dat je binnenkrijgt van prijs kan veranderen. Heb je leuke marges dan maakt dit niet zoveel uit, maar het is lullig dat je door een daling in de prijs niet voldoende middelen hebt om je volgende inkopen te doen.

Ook is het vaak lastig om Bitcoin goed op te nemen in de administratie. Boekhoudprogramma’s zijn er nog nog op ingericht en ook de regelgeving blijft vaak onduidelijk. 

Met het tempo waarin er op dit moment nieuwe toepassingen ontwikkeld worden lijkt het een kwestie van tijd voordat Bitcoin meer gebruikt zal worden voor Bitcoin.

Uit ons onderzoek naar Gulden als betaalmethode blijkt ook dat vooral de liefhebbers op dit moment crypto accepteren. Het aantal mensen dat ermee betaald is echter nihil en dit stimuleert het gebruik nou niet bepaald. 

Op het moment dat meer mensen Bitcoin gaan gebruiken zal er meer mee betaald worden. Op dat moment gaan ongetwijfeld de boekhouding bedrijven payment providers direct weer met Bitcoin en crypto aan de slag. De vraag is alleen hoe lang dat nog gaat duren.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.