Een whale is een persoon of bedrijf met een grote hoeveelheid Bitcoin of andere currency. Dit zijn de grote spelers op de markt die met hun portfolio de hele markt kunnen beïnvloeden. Deze Bitcoin whales zijn de grootste bezitters van Bitcoin en kunnen daarom druk uitoefenen op de waarde.

Vaak zijn financiële instellingen of beleggingsfondsen van deze whales. Ze beheren een gigantisch vermogen en zodra ze dit vermogen verplaatsen over verkopen beïnvloed dit direct de prijs van de gehele markt.

Verkoopt de Bitcoin whale ineens veel Bitcoin? Dan is de kans groot dat de prijs zal dalen. Er is op dat moment meer aanbod, waardoor de prijs omlaag zal gaan. Maar koopt een whale extra bij? Dan zal de prijs hierdoor stijgen. Koop of verkoop je 1 Bitcoin, dan zal dit weinig effect hebben op de prijs. Er wordt natuurlijk wel meer gehandeld. Maar worden dit er bijvoorbeeld 20.000 of zelfs nog meer? Dan kun je je voorstellen dat dit wat doet met de Bitcoin koers.

Welke Bitcoin whales zijn er?

Er zijn bij Bitcoin, maar ook bij andere cryptocurrencies, veel whale. Mensen met een groot aandeel in het geheel. En omdat bij crypto projecten alle wallet adressen op de blockchain staan, is dit voor ons inzichtelijk. Zo kun je op onderstaande afbeelding duidelijk de verdeling van adressen zien in de zogenaamde Bitcoin rich list op Bitinfocharts.

Zo zijn er op dit moment 5 Bitcoin adressen met meer dan 100.000! Bitcoin. Adressen die tussen de 10.000 en 100.000 BTC bevatten zijn er al 100 en zo wordt dit telkens meer. Aan deze gegevens is ook duidelijk te zien hoe jij er zelf voorstaat met je portfolio. Sta je een beetje gemiddeld? Of heb je ruim meer/ minder dan de meeste Bitcoin bezitters? Het doet er niet toe, maar het is altijd leuk om te zien als vergelijking.

Bitcoin rich list distribution
Bitcoin rich list verdeling

Bitcoin manipulatie

Er wordt ook vaak geschreven over Bitcoin manipulatie. Grote partijen zouden constant de Bitcoin prijs beïnvloeden om hier zelf beter van te worden. Deze crypto whales kopen bijvoorbeeld grote hoeveelheden van een cryptocurrency in waardoor de prijs toeneemt.

En zodra andere mensen dit beginnen te zien en gaan inkopen voor dit ‘hogere’ bedrag verkoopt de crypto whale zijn portfolio weer om zo winst te maken. Dit wordt ook wel een Pump en Dump genoemd.

Hoe kleiner qua market cap een project is, hoe eenvoudiger het is om de prijs te manipuleren. Bitcoin is hierom niet zo makkelijk om te beïnvloeden, maar er zijn nog steeds Bitcoin whales die honderden miljoenen beschikbaar hebben om de markt te beïnvloeden.

Nog niet overtuigd? Dan vind je hier een goede verzameling boeken over de geschiedenis van Bitcoin en over de achterliggende technologie. Het kan nooit kwaad je nog beter in te lezen!

Crypto Masterclass & handelen met leverage

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via deze exchange kun je direct handelen met leverage en profiteren van bonus tegoeden.

.

De actuele bitcoin koers:

About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.