Bitconnect was een cryptocurrency lending platform dat te boek is gegaan als één van de grootste ponzi schemes uit de wereld van de cryptocurrency. Het ‘project’ is tot stand gekomen uit een ICO in december 2016 en bereikte een van de hoogste returns in 2017 van alle cryptocurrencies. Op het hoogste punt stond de prijs ruim boven de $400 met een market cap van 2,6 miljard. Bitconnect en de BCC coin bleken echter een ponzi fraude te zijn en hierdoor zijn gigantisch veel mensen hun spaartegoeden verloren begin 2018. De stekker werd er toen van de een op de andere dag uitgetrokken en iedereen kon fluiten naar zijn centen.

Wat is ponzifraude?

Om in te gaan op de manier waarop Bitconnect te werk ging zal eerst nog even kort uitgelegd worden wat ponzifraude precies is. Een Ponzifraude of ponzi scheme is een vorm van oplichting waarbij mensen gestimuleerd worden geld te investeren om hoge rendementen te behalen. Dit rendement wordt echter niet behaald door goede investeringen, maar wordt (deels) uitbetaald door de inleg van nieuwe investeerders. 

Een ponzifraude doet dus vermoeden dat er bij de partij die het aanbiedt hoge rendementen worden behaald terwijl dit niet het geval is. Val je ‘vroeg’ ten prooi aan een ponzifraude, dan kun je zelfs geloven dat het een legitiem project is en (veel) geld verdienen. Het wordt ook wel een piramidespel genoemd omdat degene die als eerste ‘instapt’ in de fraude uiteindelijk het meeste geld verdient. Maar bij iedere fraude houdt het een keer op en op dat moment gaat het mis. Zodra er geen nieuwe investeerders meer komen wordt er dus geen geld meer in het project gestopt en is het niet meer mogelijk de beloofde rendementen uit te keren. Vaak stappen investeerders dan uit het project waardoor de waarde daalt en hierdoor komen veel mensen onder water te staan. Dit is ook de manier waarop Bitconnect te werk ging en hier zijn veel mensen slachtoffer van geworden.

Hoe ging Bitconnect te werk?

Bitconnect was zoals gezegd een platform waarop je geld kon (uit)lenen in de vorm van BCC tokens. In ruil hiervoor ontvang je een heel hoog rendement waardoor het interessant leek om hierin te investeren en je coins uit te lenen. Veel mensen staken dus hun Bitcoin in de Bitconnectcoin (BCC) om zo dit rendement te kunnen behalen. Dit ging gedurende 2017 voor veel investeerders goed omdat er telkens nieuwe investeerders bij kwamen. En hoewel veel mensen al vanaf het begin inzagen dat Bitconnect wel eens een scam kon zijn, vielen veel mensen voor de scam omdat ze last hadden van de Fear Of Missing Out (FOMO). Dit omdat het rendement natuurlijk erg aantrekkelijk leek zoals aangegeven op onderstaande afbeelding:

Bitconnect rendement
Bitconnect rendement zoals aangegeven op de site

De FOMO is ook goed terug te zien in de Bitconnect koers van die tijd. In een korte periode steeg de BCC zelfs naar prijzen boven de $400. Maar zoals je kunt zien op de Bitconnect chart van de koers daalde dit direct nagenoeg naar $0 toen Bitconnect op 16 januari 2018 de stekker eruit trok. Je kunt je voorstellen dat je behoorlijk veel geld verloren bent als je net iets daarvoor ingestapt bent voor een prijs van honderden dollars. Eind 2017 en begin 2018 was namelijk het toppunt van het alt seizoen en hierdoor waren er veel investeerders die alleen nog maar dollartekens zagen. 

Opkomst en ondergang van Bitconnect
Opkomst en ondergang van Bitconnect

Hoe konden zoveel mensen slachtoffer worden?

Een belangrijke reden waarom zoveel mensen slachtoffer konden worden van deze fraude is waarschijnlijk hun eigen gierigheid. Mensen willen nou eenmaal geld verdienen en kunnen het niet laten als ze hiertoe een ‘kans’ zien. Hierbij moet wel gezegd worden dat de timing van Bitconnect niet beter had gekund, want 2017 was een enorm goed jaar voor cryptocurrency in het algemeen. Een andere belangrijke reden is de manier waarop de mensen betrokken bij Bitconnect hierop ingespeeld hebben. Veel enthousiasme en veel beloftes over rijk worden. Een voorbeeld van dat enthousiasme is onderstaande video, al sinds het debacle in 2017 en 2018 is deze Bitconnect meme niet meer weg te denken van het internet en crypto twitter.

Afkomst van de Bitconnect meme

Het is dan ook goed om te onthouden altijd logisch na te denken over het project waarin je wilt investeren. Lijkt het rendement te goed om waar te zijn? Dan is dit het vaak ook. Doen mensen alsof je echt alleen maar rijk kunt worden van het project zonder risico, dan is het omgekeerde vaak waar. Doe er je voordeel mee en wordt in de toekomst geen slachtoffer van dit soort fraudes. Het is zeker niet uitgesloten dat er een nieuw project opduikt dat je geld probeert te stelen. Er wordt zelfs geprobeerd Bitconnect 2.0 te lanceren om weer gewoon vanaf het begin te beginnen.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.