Als je een beetje bekend bent met cryptocurrency, zul je misschien wel eens gehoord hebben van de Bitfinex exchange. Cryptocurrency wordt nog altijd groter en groter. En omdat deze markt groeiende is, onder meer vanwege de populariteit van Bitcoin, worden ook de platformen steeds professioneler. Net zoals bij andere valuta zijn er daarom exchanges opgericht, en de Bitfinex exchange is in de loop der jaren uitgegroeid tot misschien wel de bekendste exchange. Hieronder gaan we dieper in op de Bitfinex exchange, wat het precies is, hoe het werkt en meer. Na het lezen van deze tekst weet je alles wat je moet weten over de Bitfinex exchange.

Wat is de Bitfinex exchange?

Een cryptocurrency exchange is te vergelijken met een ‘gewone’ beurs. Ook hier worden vraag en aanbod samengebracht, maar dan op het gebied van cryptovaluta. Cryptomunten worden P2P verhandeld. P2P betekent peer to peer. Waar je bij normale valuta altijd een derde moet raadplegen, veelal een bank, is dit bij cryptocurrency niet nodig. Je handelt van persoon tot persoon. Bij dezelfde cryptocurrency gaat dit eenvoudig, maar afspraken maken wanneer je verschillende soorten cryptomunten met elkaar wilt verhandelen is een stuk lastiger. 

Dit is waar je een exchange voor nodig hebt. Zo kunnen er deals gemaakt worden waarbij vraag en aanbod bij elkaar komen. Het levert je dus betere (of eerlijkere) deals op, maar het nadeel van veel exchanges is dat het aanbod qua cryptocurrency zwaar tegenvalt. Natuurlijk, Bitcoin is populair en veel mensen handelen hierin. Maar er is zoveel meer mogelijk aan de hand van andere cryptocurrency. En laat dat nu het grote voordeel van de Bitfinex exchange zijn: deze herbergt het grootste aanbod qua cryptomunten die op deze exchange verhandeld kunnen worden. In totaal is het mogelijk om ongeveer 20 vormen van cryptovaluta te verhandelen via deze exchange. 

Bij een exchange zoals Bitfinex kun je geen cryptocurrency kopen met euro’s. In zulke gevallen moet je bij een broker zijn zoals bijvoobeeld Bitvavo. Wel kun je de door jouw gekochte cryptomunten in een later stadium storten in de digitale Bitfinex wallet (digitale portemonnee). Deze wallet is geschikt voor alle vormen van cryptocurrency die op deze exchange verhandeld kunnen worden. Een exchange is dus echt voor het verhandelen van cryptovaluta met andere cryptovaluta.

Hoe werkt de Bitfinex exchange?

Je hebt al kunnen lezen wat een exchange precies is en dat je ook op de Bitfinex exchange cryptocurrency kunt verhandelen. Een andere manier waarop de Bitfinex exchange er bovenuit springt is het feit dat je hier ook krediethandel en margehandel kunt bedrijven. In dit opzicht is deze exchange een stuk verder in vergelijking met andere digitale beurzen. Een ander voordeel ten opzichte van andere exchanges is het ontbreken van stortings- en opnamelimieten. 

Als je wilt beginnen op deze exchange kun je gelijk een account aanmaken, maar het is tevens mogelijk om eerst de demo te proberen. Zo kun je zien of het iets voor jou is. Bitfinex heeft een website, maar zoals het een goede exchange betaamt heeft deze site ook een eigen app. Je kunt dus waar en wanneer jij dat wilt cryptocurrency verhandelen. De op dat moment geldende koers is van toepassing wanneer je cryptocurrency koopt of verkoopt. Omdat de transactiekosten laag zijn ten opzichte van andere exchanges, zul je met weinig moeite veel deals afronden.

De geschiedenis van de Bitfinex exchange

De Bitfinex exchange bestaat al langer dan je misschien zou verwachten. Al in 2012 werd deze digitale beurs opgericht. In de loop der jaren groeide dit uit tot één van de grootste cryptocurrency exchanges op de wereld. Net als Bitcoin zijn de origines van Bitfinex terug te vinden in Azië, specifiek: Hong Kong. Gedurende de ontwikkeling van deze exchange werden de mogelijkheden steeds groter. Inmiddels verhandel je hier meer dan 20 soorten cryptovaluta. Bitfinex is een onderdeel van iFinex.

Bitfinex exchange en het Lighning Network

Eén van de meest recente toevoegingen aan de Bitfinex exchange is een volledig draaiend en geïntegreerd Lightning Network node. Hierdoor blijven de transactiekosten minimaal, omdat users zelf kanalen om te betalen kunnen openen. Dit is een unicum, want geen andere digitale beurs maakt gebruik hiervan. 

Überhaupt is het Lightning Network een vrij recente ontwikkeling. Dit netwerk stelt cryptocurrency gebruikers in staat om meer transacties per seconde uit te voeren. Door de limieten van blockchain was dit voorheen gelimiteerd tot zeven transacties per seconde. Die limiet is nu weg. Eigenlijk is dit een tweede laag om de blockchain heen, waardoor je geen bevestiging van het blok meer nodig hebt. Dit vergroot zowel hoe efficiënt een exchange kan werken als de algehele snelheid van de transacties. Wees niet verbaasd als de Bitfinex exchange dankzij deze ontwikkeling binnen no time de grootste cryptocurrency exchange van de wereld wordt. Als gebruikers immers iets waarderen, is het snelheid en efficiëntie. 

Hoe veilig is de Bitfinex exchange?

Wat vele mensen tegenhoudt om cryptocurrency te gaan verhandelen, zijn de issues op het gebied van veiligheid. Alhoewel er al vele maatregelen zijn genomen om de veiligheid te vergroten en dit positief uitpakt, heeft het imago van cryptocurrency alsnog een deukje opgelopen. Daarom doemt de volgende vraag voor vele niet-gebruikers dan ook op: hoe veilig is de Bitfinex exchange nu eigenlijk.

Gelukkig hebben we goed nieuws: deze digitale beurs heeft meerdere stappen ondernomen om de veiligheid te vergroten. Ten eerste is er beveiliging voor je account aanwezig. Immers zijn er twee manieren waarop je gehackt kan worden: via je account of via je wallet. Om de bescherming van je account te optimaliseren wordt altijd aangeraden om gebruik te maken van 2-factor authenticatie. Hierdoor is louter je wachtwoord invoeren niet meer genoeg om ingelogd te raken. Via een verificatie SMS wordt aan je bevestiging gevraagd of jij daadwerkelijk degene bent die inlogt op je account. Pas na deze bevestiging kun je bij je account.

Sommige gebruikers kiezen er voor deze stap over te slaan, omdat het dan net iets langer duurt in te loggen. Echter is dit af te raden, want de protectie van je account wordt op deze wijze significant vergroot. Tevens zet deze exchange diverse tools in op het gebied van verificatie. Voorbeelden hiervan zijn het monitoren van je IP-adres en het in de gaten houden van rare activiteiten, handelingen die je normaal nooit zou uitvoeren. Ook in dit geval grijpt de website in. Alles om jouw veiligheid te waarborgen.

Webinar beleggen & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In dit Gratis Webinar leer je de beginselen van het beleggen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.