BitMEX is een van de grootste crypto trading platformen van de laatste jaren. Met een dagelijks volume van ruim boven de miljard dollar is het een exchange om rekening mee te houden. Wat BitMEX daadwerkelijk onderscheidt van veel andere exchange zijn de gevorderde financiële instrumenten die je op het platform kunt gebruiken om te traden met Bitcoin als basis. In dit artikel beginnen we van voor af aan en gaan we door alle mogelijkheden van BitMEX heen.

Bezoek BitMEX

Aanmelden bij BitMEX

Het is heel eenvoudig om een account aan te maken bij BitMEX. In Nederland bijvoorbeeld heb je veel verschillende documenten nodig om goedgekeurd te worden voor een platform. BitMEX heeft ‘geen last’ van dit soort regelgeving waardoor je met alleen een email adres je account al kunt aanmaken. Zorg er wel voor dat het een juist email adres is zodat je je account kunt bevestigen.

Op BitMEX kun je niet handelen met euro’s of dollars maar gebeurt alles vanuit Bitcoin. Hierdoor hoef je ook je bankrekening niet te koppelen of deze te bevestigen. Je stort simpelweg je Bitcoin vanuit je eigen wallet op de exchange. Door deze soepele inschrijfvoorwaarden worden handelaren vanuit de VS niet toegelaten.

Hoe gebruik je BitMEX?

Op BitMEX kun je cryptocurrency verhandelen in de vorm van verschillende financiële instrumenten. De currency die beschikbaar zijn op de exchange zijn:

Het is belangrijk om te weten het handelen op BitMEX niet voor beginners is. Het is geen exchange waar je een paar euro omwisselt voor Bitcoin en er vervolgens niets meer mee doet. BitMEX is een exchange waar je actief aan het handelen bent. 

Het handelen gebeurt dan ook met geavanceerde financiële instrumenten en niet de simpele exchange van x euro voor x bitcoin. Op BitMEX kun je traden met twee andere producten, namelijk ‘perpetual contracts’ en ‘Futures’.

BitMEX interface
BitMEX interface

Na het aanmelden bij de exchange en de verificatie van je account kun je inloggen en er zullen je direct een aantal dingen opvallen. Ondanks het hoge volume bijvoorbeeld ziet de interface er redelijk ‘oud’ uit. Niet zoals je misschien gewend bent van Bitvavo of Binance

In de menubalk heb je verschillende opties, maar de belangrijkste zijn ‘Trade’ en ‘Account’. Zodra je op ‘Trade’ klikt zie je de verschillende instrumenten waarmee je kunt handelen zoals het ‘Short’ of ‘Long’ gaan en het handelen met Leverage.

Onder het tabblad ‘Account’ kun je Bitcoin storten op BitMEX en beginnen met handelen. Ook vind je hier een overzicht van al je trades en kun je zelfs een uitdraai maken van al deze transacties.

Futures contracten

Een van de producten waarmee je kunt handelen op BitMEX zijn de Futures. Dit is een financieel product (derivaat) waarbij je een overeenkomst sluit om een goed te kopen (bijv. Bitcoin) tegen een bepaalde prijs in de toekomst.

Een Futures contract kan doorgaans afgewikkeld worden met Cash of met het fysieke product. Veel van de afwikkeling op BitMEX gebeurt met cash. 

Het is voor het verhandelen van Futures op BitMEX niet nodig om de volledige waarde van je trade als onderpand te geven. Het is namelijk mogelijk om met leverage te handelen tot wel 100x op sommige contracten. Dit gebeurt allemaal met Bitcoin. Een aantal belangrijke zaken bij het verhandelen van Futures zijn de volgende punten:

  • Multiplier: Hoeveel is een contract waard?
  • Margins: Hoeveel leverage gebruik je en wanneer wordt een positie geliquideerd? 
  • Settlement: Hoe en wanneer wordt het contract afgesloten? Dit verschilt per contract

Leverage trading

Een belangrijke optie is leverage trading. Dit biedt de handelaren de mogelijkheid om met meer geld (bitcoin) te speculeren dat ze bezitten. Dit noemen we ook wel het hefboom effect. Deze hefboom (de leverage) zorgt voor hogere winsten dan wanneer je alleen je eigen saldo zou verhandelen. 

Het verschilt per trading paar hoeveel leverage je kunt gebruiken. Voor Bitcoin is dit 1:100 bijvoorbeeld, maar voor andere paren is de leverage minder. Een leverage van 1:100 wordt in de praktijk trouwens nauwelijks gebruikt, omdat dit zeer risicovol is.

Wat leverage doet is in feite je hefboom gebruiken om met een hogere waarde te kunnen handelen. Met een saldo van €100 (in bitcoin) kun je met een hefboom van 1:100 een positie innemen met een waarde van €10.000.

Stijg je investering in dit geval met 2%? Dan is je positie nu €10.200 waard en heb je in feite meer dan 2% winst behaald gezien je leverage van 1:100. Met een inleg van €100 staat de totale waarde van je positie nu op + €200.

Het risico dat hieraan verbonden is is dat je inschatting onjuist blijkt te zijn. Verliest de waarde van je investering namelijk in bovenstaande contract 2%? Dan is je investering van €10.000 nu nog maar €9.800 waard. Je hebt in dit scenario niet alleen je eerste inleg van €100 verloren, maar staat daarnaast ook nog eens €100 in het rood. 

Perpetual contracts

Een perpetual contract is een derivaat vergelijkbaar met Futures met een aantal verschillen. Zo heeft een Perpetual contract geen einddatum waarop het afgewikkeld wordt en je kunt ze dus levenslang bewaren. Ze worden daarom ook wel eeuwigdurende termijncontracten genoemd. Ook wordt de waarde van het contract bepaald aan de hand van een achterliggende indexprijs. 

BitMEX fee

Zoals op iedere andere exchange worden er fees gerekend over je trades. Deze verschillen per product en per contract/ cryptocurrency.

Traditionele FuturesSeriesLeverageMaker FeeTaker FeeSettlement fee
Bitcoin (XBT)100x-0.0250%0.0750%0.0500%
Bitcoin Cash (BCH)20x-0.0500%0.2500%0.0000%
Cardano (ADA)20x-0.0500%0.2500%0.0000%
EOS Token (EOS)20x-0.0500%0.2500%0.0000%
Ethereum (ETH)50x-0.0500%0.2500%0.0000%
Litecoin (LTC)33,33x-0.0500%0.2500%0.0000%
Ripple (XRP)20x-0.0500%0.2500%0.0000%
Tron (TRX)20x-0.0500%0.2500%0.0000%

Perpetual Contracts

SeriesLeverageMaker FeeTaker FeeLong fundingShort fundingFunding interval
Bitcoin (XBT)100x-0.0250%0.0750%-0.0101%0.0101%Elke 8 uur
Ethereum (ETH)50x-0.0250%0.0750%0.0765%-0.0765%Elke 8 uur
Ripple (XRP)50x-0.0250%0.0750%0.0100%-0.0100%Elke 8 uur

Voor het opnemen of storten worden op de BitMEX exchange geen fees in rekening gebracht. Wel moet je uiteraard voor de Bitcoin transactie een fee betalen, maar dit moet natuurlijk altijd wanneer je Bitcoin verstuurt. 

Je kunt al beginnen met traden op BitMEX vanaf 0,001 BTC. Er zitten geen limieten aan het storten en opnemen van je Bitcoin. Het storten en opnemen van je Bitcoin is ook heel eenvoudig en dit kun je doen onder het tabblad ‘Account’ bij Deposit of Withdraw.

Je kunt altijd storten, maar de opnames worden een keer per dag handmatig uitgevoerd. Dit wordt gedaan door de veiligheid te verbeteren. Mocht je account bijvoorbeeld gehackt worden dan kan de hacker niet direct al je geld wegsluizen. Je krijgt hierover een email en hebt daarom tijd om er nog iets aan te doen.

Is BitMEX geschikt voor beginners?

Zoals je hebt kunnen lezen is BitMEX geen exchange waar je simpelweg je euro’s omwisselt voor Bitcoin en er verder niets meer mee doet. Je bent er aan het handelen met gevorderde financiële instrumenten. Het risico is hierbij hoger als je niet weet wat je moet doen, maar de beloning kan ook vele malen hoger zijn. 

Het kan daarom een zeer geschikt platform zijn om te handelen maar belangrijk is wel dat je weet wat je doet om problemen te voorkomen. Het handelen in Futures met leverage is zeer interessant voor de mensen die weten wat ze doen en kan hoge winsten opleveren.

Zorg ervoor dat je er genoeg tijd in investeert om de basis onder de knie te krijgen en BitMEX kan een belangrijk  platform worden om op te handelen. Via onderstaande link ontvang je zelfs 10% korting op je handelskosten de komende 6 maanden!

Naar BitMEX

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.