Bitvavo is een bekende Nederlandse cryptocurrency exchange. Het platform richt zich volledig op het gebruikersgemak van de handelaar en dat is te merken. Er worden constant nieuwe coins toegevoegd aan het platform. Het heeft hele goedkope handelskosten en is geschikt voor zowel de beginnende handelaar als de expert.

In dit artikel kijken we naar de Bitvavo exchange en vertel ik mijn eigen ervaringen. Is het een geschikt platform om te handelen, is Bitvavo betrouwbaar en welke coins zijn er allemaal te verhandelen? Ook kijken we naar de handelskosten en vertel ik hoe je coins kunt kopen en verkopen op Bitvavo.

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse cryptocurrency exchange. Het platform richt volledig op het gebruiksgemak en dat is goed te merken. Het is namelijk heel eenvoudig te gebruiken, ook voor mensen zonder veel kennis over het handelen in cryptocurrency.

Naar eigen zeggen willen ze een brug slaan tussen de traditionele valuta en de digitale valuta. Dit doen ze door het heel makkelijk te maken om de grootste cryptocurrency te kopen. Met bekende betalingsmethoden zoals iDeal kan daadwerkelijk iedereen binnen no-time zijn eerste Bitcoin kopen.

Een grote kracht van Bitvavo is dat het ook heel transparant omgaat met de handelskosten. Je weet precies hoeveel handelskosten je moet betalen en staat daarom niet voor verrassingen. Hierover later meer.

Interessant ook aan Bitvavo in vergelijking met andere grote exchanges zoals Binance of Bitfinex is dat ze daadwerkelijk Nederlands zijn. Bitvavo is gevestigd in Nederland, aan de Herengracht 450 in Amsterdam.

Dit wekt bij mij vertrouwen op en daarnaast weet je dat ook de klantenservice in het Nederlands te bereiken is.

Bitvavo exchange

De Bitvavo exchange is zoals al vaker aangegeven erg eenvoudig in gebruik. Je hoeft geen professionele handelaar te zijn om er uit de voeten te kunnen. Wel biedt Bitvavo alle geavanceerde tools voor deze professionele handelaar, dus de exchange is daadwerkelijk geschikt voor iedere trader.

Interessant aan de Bitvavo exchange is juist dit onderscheidt. Het platform is namelijk opgedeeld in twee versies. De normale/ eenvoudige versie en de geavanceerde versie waar je beschikt over veel meer tools.

Bitvavo normale versie
Normale versie

Normale versie

De ‘normale’ versie van Bitvavo is de versie die je gebruikt wanneer je Bitcoin of andere cryptocurrency wilt kopen om het bijvoorbeeld op je hardware wallet te zetten.

Je stort euro’s met bijvoorbeeld iDeal en dit komt vervolgens binnen no-time op je euro saldo te staan. Je kiest vervolgens uit een van de 100+ coins die je kunt verhandelen op de exchange en wisselt dit gemakkelijk om.

Het is echt een heel logisch proces en je hebt helemaal geen kennis nodig om op deze manier je eerste Bitcoin te kopen. Het overzicht is erg ‘simpel’ en het ontbreekt aan de toeters en bellen die je hier ook niet nodig hebt.

Bij het inloggen kom je automatisch op onderstaande pagina terecht. Daar zie je boven in beeld een overzicht met de huidige waarde van je portfolio, als het ware een dashboard. Ook zie je hierbij de grafiek die de waarde weergeeft over een bepaalde periode zoals hieronder te zien is op de afbeelding.

Dashboard Bitvavo
Dashboard Bitvavo

Je stort eenvoudig geld met de ‘tegoed storten’ knop. Heb je daarnaast euro’s die je wilt opnemen? Dan klik je op de ‘Tegoed opnemen’ knop en laat je dit direct weer op je bankrekening storten.

De eerste keer dat je je registreert op Bitvavo moet je deze verifiëren (heel snel en makkelijk) en vervolgens kun je hier altijd mee uitbetalen. Gedurende deze stappen moet je wat persoonsgegevens geven en je bankrekening koppelen. Helaas ontkom je hier niet aan, maar dit heeft met de regelgeving te maken. Dit is bij iedere Nederlandse exchange hetzelfde.

Wat mij opvalt aan Bitvavo is dat de uitbetalingen van je geld naar je bankrekening erg snel zijn. Het geld staat eigenlijk altijd binnen 24 uur op je rekening. Je kunt de exchange daarom prima gebruiken om te handelen. Het geld staat nooit lang vast.

Bitvavo geavanceerde versie
Geavanceerde versie

Geavanceerde versie

Rechts boven in beeld in de ‘normale’ versie zie je een knop ‘Geavanceerd’. Hiermee kom je in de versie terecht waar je beschikt over alle toeters en bellen die een actieve handelaar nodig heeft.

Zo beschik je over een prijs grafiek van de currency die je wilt verhandelen waarop je kunt tekenen voor technische analyse. Deze grafiek wordt mede mogelijk gemaakt door Trading View.

Je kunt daarnaast gelimiteerde orders plaatsen en krijgt inzicht in het orderboek. Zo weet je precies hoeveel buy- en sell orders er op dit moment staan in de boeken voor de currency waarmee je aan het handelen bent.

Het is dan ook duidelijk dat Bitvavo zowel voor de gevorderde handelaar geschikt is als voor de sporadische koper van Bitcoin / cryptocurrency.

Wallets

Voor iedere cryptocurrency heb je een eigen wallet nodig. Handig is dat Bitvavo deze wallets automatisch voor je aanmaakt voor iedere coin die beschikbaar is op het platform. Je kunt uiteraard eenvoudig coins overzetten van bitvavo naar een externe wallet, maar om te traden op het platform hoef je niet eerst zelf dingen te regelen. Het staat allemaal voor je klaar.

Hierdoor hoef je zelf geen technische dingen te ondernemen, maar is het een kwestie van aanklikken en kopen. In het dashboard zoals omschreven in de ‘normale versie’ van Bitvavo zie je een lijst met al deze currencies. Zodra je er op een klikt zie je direct de wallet. In de onderstaande afbeelding heb ik in het dashboard op ‘Litecoin’ geklikt

Litecoin storten Bitvavo
Litecoin storten Bitvavo

Zodra je op Litecoin klikt kom je op de ‘handelen’ pagina terecht zoals je op bovenstaande afbeelding bovenaan ziet. Wil je bijvoorbeeld van een andere wallet LTC overboeken naar Bitvavo? Dan klik je boven in beeld op ‘Storten’. Je vindt hier je Litecoin wallet adres en kunt die eenvoudig kopiëren om er Litecoin naartoe over te sturen. Deze Bitvavo wallet is voor iedere coin op het platform voor jou aangemaakt.

Coins op de exchange

Er zijn ongeveer 100+ verschillende cryptocurrency te verhandelen op de exchange. Deze beschikbare coins noemen we ook wel Bitvavo markten. Iedere coin is namelijk een markt waarop je kunt handelen tussen euro en de coin. Uiteraard beschikt de Bitvavo exchange over de bekendste cryptocurrency, maar je kunt er ook een aantal kleinere projecten kopen.

Hieronder vind je een compleet overzicht van alle Bitvavo coins. Let op: onderstaande lijst is slechts een voorproefje, er worden inmiddels bijna wekelijks nieuwe coins toegevoegd. Op deze pagina hou ik je op de hoogte als bitvavo nieuwe coins toevoegt.

Transactiekosten

Zoals al eerder aangegeven is alles heel transparant wat betreft de bitvavo transactiekosten die je moet betalen. Ook is dit niet iets waar ze zich voor hoeven te schamen, want ze zijn absoluut niet de duurste. Het tegenovergestelde zelfs. Het is heel voordelig om te handelen op Bitvavo.

De onderstaande fee wordt gebaseerd op het handelsvolume dat je hebt gehad in de afgelopen 30 dagen. Iedere 24 uur wordt dit bijgewerkt. Taker kosten worden direct in rekening gebracht voor een transactie. Pas zodra een order uitgevoerd wordt (wanneer je bijvoorbeeld stop-loss gebruikt) worden de Maker kosten in rekening gebracht.

Bitvavo kosten zijn nooit leuk om te betalen, maar je ontkomt er niet aan. Het zijn de voordeligste kosten van Nederland en ook van de meeste buitenlandse exchanges. De transactiekosten van Bitvavo zijn zoals gezegd bovendien heel transparant, dus je weet waar je aan toe bent.

Volume 30 dagenTaker kostenMaker kosten
€ 0+0,25%0,20%
€ 50 000+0,24%0,15%
€ 100 000+0,22%0,10%
€ 250 000+0,20%0,06%
€ 500 000+0,18%0,03%
€ 1 000 000+0,16%0,01%
€ 2 500 000+0,14%-0,01%
€ 5 000 000+0,12%-0,03%
€ 10 000 000+0,10%-0,05%

Betaalmethodes

Ook kunnen er kosten verbonden zijn aan de betalingsmethode die je gebruikt. De ene is gratis in gebruik, zoals iDeal en voor de andere moet je betalen. Ook verschilt het maximum bedrag dat je mag hanteren per betalingsmethode. Hieronder vind je een van de kosten en betaalmethodes op Bitvavo.

BetaalmethodeAbsoluutRelatiefMax. bedrag
Bancontact€0,000,00%€10.000
EPS Uberweisung€0,001,75%€1.000
Giropay€0,001,75%€1.000
iDeal€0,000,00%€10.000
MyBank€0,001,50%€5.000
SEPA Bankoverschrijving€0,000,00%
SEPA Instant€0,000,00%€15.000
Sofort€0,002,25%€1.000

Ook zijn er kosten verbonden aan het opnemen van je cryptocurrency zoals bij iedere andere exchange. Op de ‘opnemen’ pagina van je pagina over de betreffende cryptocurrency wordt dit altijd duidelijk vermeldt. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn dat er een grote hap uit je portfolio genomen wordt door deze kosten. Ze vallen allemaal wel mee.

Bitvavo app

Sinds juni 2020 is de Bitvavo app een feit en de ontwikkelingen hebben niet stilgestaan. Op de applicatie kun je praktisch alle handelingen uitvoeren die je ook op de website versie kunt. Natuurlijk kun je je saldo bekijken en alle beschikbare cryptocurrency met een paar drukken op de knop. Je kunt je ordergeschiedenis vinden en zelfs het staken aan en uit zetten (hierover later meer).

Handig aan de bitvavo app is dat je het in feite als een portfolio tracker kunt gebruiken. Zodra je de applicatie opent zie je een duidelijk overzicht van je euro tegoed en al je crypto-bezittingen. Ben je onderweg? Dan kun je hiermee dus snel even inloggen en kijken of er nog een token gestegen is in waarde.

Cryptocurrency op Bitvavo uitbetalen is heel gemakkelijk, helemaal via de app. Simpelweg verkopen voor euro’s en deze euro’s laten opnemen op je bankrekening. Je kunt van de winst soms dezelfde dag nog een biertje op het terras halen om het te vieren.

Tip: ik raad je aan om eerst een account aan te maken en vervolgens de app te downloaden.

Cryptocurrency kopen op Bitvavo

De eerste stap bij het kopen van cryptocurrency op Bitvavo is zorgen dat je saldo hebt. Hiervoor moet je euro’s storten. Dit kan heel gemakkelijk met iDeal of een van de andere betaalmethodes zoals je al hebt kunnen zien eerder in dit artikel.

Persoonlijk gebruik ik hiervoor altijd iDeal, dit is net zo makkelijk als het betalen in een webshop. De eerste keer koppel je je bankrekening en zul je de identiteitsverificatie van Bitvavo moeten doorlopen. In het vervolg kun je nu altijd direct een betaling doen met iDeal om nieuwe euro’s te storten.

Druk voor het opwaarderen van je account op Bitvavo in je dashboard op de groene knop ‘Tegoed storten’ om geld te storten. Dit ziet eruit zoals onderstaande afbeelding.

Geld storten Bitvav
Geld storten Bitvavo

Zodra je euro’s op je account hebt staan is cryptocurrency kopen op Bitvavo heel eenvoudig. Via het ‘normale’ dashboard klik je de betreffende munt aan die je wilt kopen en wisselt je euro’s om voor bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Een kind kan de was doen.

Bitvavo heeft op dit moment ook een actie waarvan je kunt profiteren. Meld je je namelijk aan via onderstaande link? Dan betaal je geen handelskosten over de eerste € 1000 die je verhandelt. Dit scheelt je behoorlijk! Heb je nog geen account op Bitvavo? Meld je dan nu aan en profiteer van de actie.

Aanmelden bij Bitvavo en korting activeren

Cryptocurrency verkopen op Bitvavo

Het verkopen van cryptocurrency op de Bitvavo exchange is eigenlijk net zo eenvoudig. Zodra je saldo hebt in één van je cryptocurrency wallets ga je hier naartoe en klik je op ‘Verkopen’ zoals ook afgebeeld in onderstaande tool. Hier voer je in hoeveel van je crypto je wilt verkopen en je bent klaar. Je hebt nu je cryptocurrency verkocht en het staat nu bij je euro saldo.

Wil je het vervolgens laten uitbetalen? Dan klik je op de rode knop ‘Tegoed uitbetalen’ in je dashboard en voert in hoeveel euro je op wilt nemen. Dit wordt direct overgeboekt naar je gekoppelde bankrekening en ontvangt dit (bij mij in ieder geval) altijd binnen 24 uur op je rekening.

Bitvavo staking

Wat verder nog erg interessant is aan de exchange is de mogelijkheid om je crypto-tegoeden te staken. Hiermee kun je als het ware rente ontvangen over je tegoed en zo een passief inkomen opbouwen. Bitvavo staking is volledig automatisch voor je geregeld. Het enige wat je hiervoor moet doen is staking inschakelen.

Veel cryptocurrency bieden de mogelijkheid om met je tegoed nieuwe coins te verdienen. Dit proces heet staking en kun je ook zelf doen met je eigen wallet. Veel exchanges maken hier dankbaar gebruik van door met jouw tegoed te staken zonder dat ze je hier de beloning voor geven.

Bitvavo staking neemt het aanmaken van wallets en het opzetten van staken voor je uit handelen en geeft jouw alle staking opbrengsten. De bitvavo staking percentages zijn te vinden binnen je account en verschillen per coin. Om een voorbeeld te geven: op bitcoin staat een staking vergoeding van 0,77% per jaar, op ARK is dat 1,07%, voor ICON kun je 7,5% per jaar ontvangen en op Ethereum staat een staking beloning van 1,01% per jaar.

Het lijkt misschien op het eerste gezicht niet zoveel, maar als je het vergelijkt met de rente die je nu krijgt op je bankrekening is het leuk meegenomen. Als je je portfolio in de wallets van bitvavo hebt staan en staking hebt aangeslingerd verdien je passief aan deze tegoeden. Bij de meeste platformen heb je deze mogelijkheid niet en gratis geld is gratis geld.

Affiliate code

Een leuke bijkomstigheid is het affiliateprogramma van bitvavo. Je kunt in je eigen account onder ‘affiliate’ een link vinden die je door kunt sturen naar vrienden. Schrijft iemand zich in via die link? Dan krijg jij 15% van alle handelskosten die je vriend betaalt. Als Bitvavo affiliate kun je dus verdienen aan het inschrijven van je vrienden, zonder dat het jouw of je vrienden ook maar iets kost. Als je toch tevreden bent over de exchange en erover vertelt, waarom zou je er dan niet een beetje aan mogen verdienen?

Bitvavo review

Al met al zijn mijn Bitvavo ervaringen erg positief. Ook de mensen in mijn omgeving zijn zeer te spreken over de Bitvavo exchange. Het platform is erg gebruiksvriendelijk en wat ik erg prettig vind is dat mijn euro’s ook snel weer op mijn bankrekening staan.

Vaak maak ik gebruik van de ‘normale’ omgeving van Bitvavo en hierdoor kan ik snel de cryptocurrency kopen die ik wil. Geen onnodige tools waar ik doorheen moet, gewoon snel en simpel kopen wat je wilt en weer door.

Over het algemeen beschikt de exchange over alle coins waar ik maar in geïnteresseerd bent. In ieder geval over de grootste cryptocurrency van dit moment.

Voorheen waren er relatief weinig coins beschikbaar op de exchange, maar ze hebben geluisterd naar de klanten. Alleen al in 2021 zijn er minstens 50 nieuwe tokens bijgekomen. Het heeft hiermee een heel behoorlijk assortiment gekregen en deze koers lijkt doorgezet te worden. Dit was voorheen een belangrijke kanttekening bij de exchange, maar er wordt hard gewerkt om alle populaire coins voor je beschikbaar te stellen.

Mijn Bitvavo review is zoals je hebt kunnen lezen erg positief. Al sinds het begin van de exchange ben ik hier actief en nog steeds zonder problemen. Ook zijn de ervaringen die je over Bitvavo elders leest op het internet positief, dus we kunnen wel zeggen dat Bitvavo betrouwbaar is en zeer geschikt om er te handelen.

Heb je nog geen account op Bitvavo? Profiteer dan van de actie en handel de eerste €1000 zonder handelskosten te betalen.

Claim je korting en meld je aan op Bitvavo

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.