Leestijd: 2 minuten

In de loop der jaren neemt de controle op de crypto markt toe. Een belangrijke reden hiervoor is de bescherming van de consument, maar ook het financieren van terrorisme en het witwassen van geld moet hierdoor voorkomen worden. 

Om deze reden moeten Nederlandse crypto bedrijven zich vanaf mei 2020 aanmelden bij De Nederlandsche Bank (DNB). Coinbase heeft onlangs een boete gekregen van 3,3 miljoen omdat het actief is geweest in Nederland zonder deze registratie.

Boete voor Coinbase

De DNB houdt een register bij van alle Nederlandse crypto bedrijven. Of je nu een exchange bent, een broker of op een andere manier met het financiรซle crypto verkeer te maken hebt, deze registratie is verplicht. 

Coinbase was volgens De Nederlandsche Bank tussen november 2020 en augustus 2022 actief op de Nederlandse markt zonder deze registratie en dit is tegen de regels. De boete voor Coinbase komt daarom volgens de toezichthouder niet uit de lucht vallen.

Als onderdeel van de registratie moeten crypto bedrijven o.a. hun bedrijfsstructuur onder de loep laten nemen. Ook dient er een goede compliance afdeling te zijn die let op verdachte transacties. Zonder de registratie bij de DNB kan dit niet aangetoond worden en zijn bedrijven strafbaar.

Dat de boete van Coinbase van 3,3 miljoen euro tegen het maximale aanzit (4 miljoen euro) heeft te maken met het oneerlijke concurrentie voordeel dat het bedrijf hierdoor verkregen heeft.

Aan het controleren van de transacties zitten namelijk kosten verbonden, naast de fee voor De Nederlandsche Bank. Dit wordt door bedrijven met een registratie doorberekend aan klanten en zou dus oneerlijk zijn tegenover deze partijen. Ook speelt de duur van de overtreding een belangrijke reden voor de hoogte van de boete.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Internationale bedrijven in Nederland

Coinbase is niet het eerste bedrijf in Nederland dat niet voldoet aan de registratie. Eerder ontvang Binance, de grootste crypto exchange van Nederland, ook al een boete om dezelfde reden. Ook Binance moest 3,3 miljoen euro betalen.

Of het uiteindelijk zover gaat komen moet nog blijken. Coinbase heeft tot eind maart de mogelijkheid om in beroep te gaan. Een woordvoerder van de broker laat weten het niet eens te zijn met de boete. 

Naar eigen zeggen was Coinbase het eerste internationale crypto bedrijf dat zich ingeschreven heeft voor de registratie. Omdat de regelgeving nog onduidelijk zou zijn geweest, is de vertraging te verklaren.

Duidelijk is in ieder geval dat De Nederlandsche Bank streng toezicht houdt op de crypto markt in Nederland. Dit is goed voor de consumenten en uiteindelijk voor gezond financieel verkeer. Voor de cryptobedrijven brengt het voornamelijk kosten met zich mee, al maakt het de markt wel volwassener.

Of Coinbase de volledige boete uiteindelijk zal betalen blijft afwachten. We houden jullie op de hoogte over de eventuele rechtzaak die op dit besluit zal volgen. Dat het bedrijf bekend is met het betalen van boetes is duidelijk. Vorig jaar trof Coinbase nog een schikking van 100 miljoen dollar met de aanklager in New York vanwege vergelijkbare redenen.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • ๐Ÿ‘‰ Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • ๐Ÿ‘‰ Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • ๐Ÿ‘‰ eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • ๐Ÿ‘‰ Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • ๐Ÿ‘‰ Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.


0 CommentsClose Comments

Leave a comment