Leestijd: 2 minuten

Met de uitvinding van Bitcoin in 2008 is de weg vrijgemaakt voor online betaalmiddelen en decentrale transacties. Het bereiken van consensus op de blockchain is een van de belangrijkste oplossingen die de whitepaper biedt. Jaren was dit een probleem dat niet opgelost kon worden. Het vertrouwen in een dergelijk ecosysteem kon daardoor nooit gewaarborgd worden en dit kwam onder andere door het Byzantine Generals Problem. 

Wat is het Byzantine Generals Problem?

Het Byzantine Generals Problem is een fictief dilemma bedacht om de samenwerking tussen verschillende computers op hetzelfde netwerk te omschrijven. De belangrijkste vraag bij het probleem is hoe nodes op een gedistribueerd netwerk beslissingen kunnen nemen als niet iedere deelnemer bekent is en/of mee wil werken.

Beeld je een Byzantijns leger in dat een stad omsingeld heeft. Dit leger bestaat uit divisies en heeft iedere zijn eigen generaal. Deze leiders kunnen met elkaar communiceren, maar omdat de afstand te groot is kan dit alleen via een boodschapper. Ze moeten tot een gezamenlijk plan komen, maar enkele van de generaals zijn mogelijk verraders die de boel willen saboteren. Ze moeten daarom een algoritme hebben dat garandeert dat:

  1. Alle loyale generaals hetzelfde plan uitvoeren

Alle loyale generaals doen wat het algoritme ze zegt, de verrader mag doen wat hij wil. Het algoritme moet garanderen dat conditie A altijd gehaald wordt. De loyale generaals moeten consensus bereiken op een redelijk plan.

  1. Een kleine groep verraders mag er niet voor zorgen dat de loyale generaals een fout plan uitvoeren

Alle generaals hebben enkel zicht op hun eigen stuk van de stad. Ze bepalen aan de hand hiervan een strategie, aanvallen of terugtrekken. Dit plan delen ze met de andere generaals en met deze informatie moeten ze een gezamenlijke strategie bedenken en uitvoeren. De strategie die de meerderheid krijgt zal uitgevoerd worden.

Het probleem hier gaat schuil in de misinformatie die de verrader kan versturen. Helemaal met een klein aantal generaals kan een stem van de verrader zorgen dat er een fout plan uitgevoerd wordt. 

Voor het doen van digitale transacties zoals we die kennen van Bitcoin is een oplossing voor dit probleem nodig. Dit zorgt ervoor dat niemand achteraf de transacties kan aanpassen en dat je zeker weet dat de neuzen allemaal dezelfde kant op staan. De regels moeten ten alle tijden gevolgt worden en dit werd mogelijk met de uitvinding van blockchain.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Blockchain

Het voorgaande probleem staat symbool voor een probleem in de computerwereld. Hoe kunnen computers consensus bereiken zonder dat ze elkaar kennen of vertrouwen. Een generaal is in het geval van blockchain een node op het netwerk.

Met de komst van Bitcoin en de whitepaper in 2008 is dit probleem opgelost door middel van een consensus mechanisme. Door Proof of Work hebben deelnemers op het netwerk een incentive om allemaal dezelfde regels te volgen. Ook andere mechanismen zoals Proof of Stake kunnen op basis van dezelfde principes zorgen voor consensus op de blockchain.

Er zijn inmiddels talloze cryptocurrency projecten gemaakt, maar ze werken in de basis allemaal hetzelfde. Het moet zo efficiënt mogelijk werken en de consensus moet gewaarborgd zijn. Proof of Work van Bitcoin bijvoorbeeld is niet voor 100% veilig, maar de kosten die het met zich mee brengt om als verrader de blockchain te beïnvloeden wegen niet op tegen de opbrengst hiervan. De grootte van een netwerk garandeert het succes van Proof of Stake.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.