Met de uitvinding van Bitcoin in 2008 is de weg vrijgemaakt voor online betaalmiddelen en decentrale transacties. Het bereiken van consensus op de blockchain is een van de belangrijkste oplossingen die de whitepaper biedt. Jaren was dit een probleem dat niet opgelost kon worden. Het vertrouwen in een dergelijk ecosysteem kon daardoor nooit gewaarborgd worden en dit kwam onder andere door het Byzantine Generals Problem. 

Wat is het Byzantine Generals Problem?

Het Byzantine Generals Problem is een fictief dilemma bedacht om de samenwerking tussen verschillende computers op hetzelfde netwerk te omschrijven. De belangrijkste vraag bij het probleem is hoe nodes op een gedistribueerd netwerk beslissingen kunnen nemen als niet iedere deelnemer bekent is en/of mee wil werken.

Beeld je een Byzantijns leger in dat een stad omsingeld heeft. Dit leger bestaat uit divisies en heeft iedere zijn eigen generaal. Deze leiders kunnen met elkaar communiceren, maar omdat de afstand te groot is kan dit alleen via een boodschapper. Ze moeten tot een gezamenlijk plan komen, maar enkele van de generaals zijn mogelijk verraders die de boel willen saboteren. Ze moeten daarom een algoritme hebben dat garandeert dat:

  1. Alle loyale generaals hetzelfde plan uitvoeren

Alle loyale generaals doen wat het algoritme ze zegt, de verrader mag doen wat hij wil. Het algoritme moet garanderen dat conditie A altijd gehaald wordt. De loyale generaals moeten consensus bereiken op een redelijk plan.

  1. Een kleine groep verraders mag er niet voor zorgen dat de loyale generaals een fout plan uitvoeren

Alle generaals hebben enkel zicht op hun eigen stuk van de stad. Ze bepalen aan de hand hiervan een strategie, aanvallen of terugtrekken. Dit plan delen ze met de andere generaals en met deze informatie moeten ze een gezamenlijke strategie bedenken en uitvoeren. De strategie die de meerderheid krijgt zal uitgevoerd worden.

Tip: ontwikkel jezelf door het lezen van boeken

Het probleem hier gaat schuil in de misinformatie die de verrader kan versturen. Helemaal met een klein aantal generaals kan een stem van de verrader zorgen dat er een fout plan uitgevoerd wordt. 

Voor het doen van digitale transacties zoals we die kennen van Bitcoin is een oplossing voor dit probleem nodig. Dit zorgt ervoor dat niemand achteraf de transacties kan aanpassen en dat je zeker weet dat de neuzen allemaal dezelfde kant op staan. De regels moeten ten alle tijden gevolgt worden en dit werd mogelijk met de uitvinding van blockchain.

Blockchain

Het voorgaande probleem staat symbool voor een probleem in de computerwereld. Hoe kunnen computers consensus bereiken zonder dat ze elkaar kennen of vertrouwen. Een generaal is in het geval van blockchain een node op het netwerk.

Met de komst van Bitcoin en de whitepaper in 2008 is dit probleem opgelost door middel van een consensus mechanisme. Door Proof of Work hebben deelnemers op het netwerk een incentive om allemaal dezelfde regels te volgen. Ook andere mechanismen zoals Proof of Stake kunnen op basis van dezelfde principes zorgen voor consensus op de blockchain.

Er zijn inmiddels talloze cryptocurrency projecten gemaakt, maar ze werken in de basis allemaal hetzelfde. Het moet zo efficiënt mogelijk werken en de consensus moet gewaarborgd zijn. Proof of Work van Bitcoin bijvoorbeeld is niet voor 100% veilig, maar de kosten die het met zich mee brengt om als verrader de blockchain te beïnvloeden wegen niet op tegen de opbrengst hiervan. De grootte van een netwerk garandeert het succes van Proof of Stake.

Crypto Masterclass & handelen in Futures

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten De Crypto Parels met x 100 potentie vind je in deze portfolio!

.
About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.