Je hebt er misschien wel eens van gehoord. Iemand die het heeft over het vernietigen van cryptocurrency of het ‘burnen’ van tokens. In dit artikel bekijken we wat een coin burn precies is en hoe jij hiervan kunt profiteren.

Wat is een coin burn?

Een coin burn in de wereld van de cryptocurrency betekent simpelweg het vernietigen van de betreffende coins. In het geval van een coin burn wordt het niet verscheurt zoals dat bij cash geld zou kunnen, maar worden de tokens verzonden naar een publiek wallet adres waarvan de private keys niet te verkrijgen zijn. 

Dit betekent dus dat op het moment dat de coins op dat wallet adres staan, niemand meer toegang heeft tot de coins. De coins zijn dus niet daadwerkelijk vernietigd, maar ze zijn ook niet meer te verkrijgen en daardoor voor altijd uit circulatie. 

Een coin burn kan voor verschillende doeleinden ingezet worden, waaronder:

  • Het vernietigen van niet-verkochte tokens van een ICO
  • Voor het maken van nieuwe tokens
  • Als beloning voor houders van de tokens

Het vernietigen van niet-verkochte tokens van een ICO

Wanneer er een ICO gehouden wordt gebeurt dit vaak met een maximale hoeveelheid tokens. Er worden bijvoorbeeld maximaal 1 miljoen coins verkocht via de ICO. Het komt wel eens voor dat een ICO niet uitverkoopt en afhankelijk van de ICO worden de resterende coins wel eens ‘vernietigd’.

Stel je voor dat er maar 800.000 tokens verkocht zijn. Dit zijn tokens waar mensen voor betaald hebben en dus ‘bepaalde waarde’ hebben in de ogen van het publiek. Het zou in dit geval ook vreemd zijn dat de niet-verkochte tokens weer in de handen vallen van de ontwikkelaars bijvoorbeeld. Dit geeft ze ineens een hoop vermogen en dit is niet de reden waarom investeerders zijn ingestapt.

Zie je een ICO waarbij de resterende tokens echter vernietigd zullen worden door middel van een coin burn? Dan kun je hiermee je voordeel doen wanneer de ICO niet uitverkoopt. Verkoopt een ICO namelijk niet uit en worden de resterende coins vernietigd? Dan zijn er minder coins in de omloop, waardoor jouw investering in theorie meer waard is geworden. 

Voor het maken van nieuwe tokens

Een manier waarop een token burn ingezet kan worden voor het maken van nieuwe cryptocurrency wordt ook wel Proof of Burn genoemd. 

In deze situatie wordt er waarde aan een nieuwe coin toegekend door bijvoorbeeld het equivalent aan Bitcoin te burnen.

Stel, je wilt 1 miljoen CurrentCrypto coins uitgeven. Hiervoor stuur je 1 miljoen satoshi naar een wallet adres om het te burnen, waardoor je de waarde van 1 satoshi toekent aan 1 CurrentCrypto coin.

In de ogen van investeerders heeft je eigen coin dan een beetje waarde, want er is een vergelijkbare waarde in Bitcoin aangekoppeld. Je kunt dit ook wel vergelijken met de Gold Standard waar onze maatschappij lang gebruik van heeft gemaakt.

Als beloning voor houders van tokens

Dit is een meer praktische reden waarom er coins vernietigd worden. In veel gevallen heeft dit namelijk met regelgeving te maken. In Amerika bijvoorbeeld is het gezien de regels namelijk lastig om direct dividend uit te keren aan de hand van je cryptocurrency bezittingen.

Als oplossing hebben we hiervoor de coin burn bedacht. Ze geven je in dit geval geen extra coins als dividend, maar vernietigen een aantal coins waardoor de omloop lager wordt en jouw coins dus meer waarde (kunnen) krijgen. 

Er wordt hierdoor schaarste gecreëerd en dit sluit dan ook goed aan op de HODL mentaliteit van veel investeerders. Je kunt je voorstellen dat je crypto meer waard wordt wanneer er aan de andere kant van het spectrum meer coins vernietigd worden. De vraag blijft hetzelfde, maar het aanbod is kleiner.

Bekende coin burn programma’s

Er zijn veel cryptocurrency en exchanges die wel eens een coin burn doen. Een aantal bekende voorbeelden hiervan zijn:

Een belangrijke eigenschap van een coin burn is dat het wallet adres openbaar te bekijken is. Zo weet iedereen dat de verzonden coins ook daadwerkelijk aangekomen zijn op een ‘burn adres’ en niet op een adres waar nog mensen toegang tot hebben. 

Een coin burn is zoals eerder al aangegeven een goede manier om cryptocurrency te vernietigen. Het kan investeerders zelf een beetje extra winst opleveren doordat het aanbod van de betreffende token omlaag gaat. Zie je daarom een project dat een actief ‘burn programma’ heeft? Dan is alleen dit al een interessante reden om eens een kijkje te nemen. 

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.