Cryptocurrency portfolio #2: Starten met Proof of Stake (PoS)

Groei

Last Updated on

In de afgelopen maand is er veel gebeurt in de wereld van de Cryptocurrency. Met name de beslissing van China om alle ICO’s te verbieden maakte grote deuken in de prijs van de Bitcoin. Vorige maand tijdens mijn portfolio beschrijven stond de BTC prijs rond de $4500, maar toen de Chinese geruchten de ronde deden is dit binnen een paar dagen gezakt naar $3226. Inmiddels staat de prijs weer op $4191, maar dit geeft wel aan hoe hectisch de afgelopen maand is geweest.

Bitcoin prijs 29-09-2017

Een aantal vragen die ik in deze maandelijkse serie probeer te beantwoorden:

  • Hoeveel winst/verlies heeft mijn totale portfolio ten opzichte van mijn inleg? (Dit zal ik procentueel weergeven, ik noem geen bedragen.)
  • Hoe ziet mijn portfolio er op dit moment uit en wat is het verschil met de vorige maand? (Hoeveelheid € en satoshi).
  • Hoe ziet mijn portfolio er procentueel uit?

Wat is mijn totale winst/verlies?

Op 2 september stond mijn totale winst/verlies op 46,34%. Op dit moment staat de totale winst/verlies van mijn portfolio op 23%. Een belangrijke factor van deze daling is de Bitcoin prijs, hoewel deze inmiddels weer aardig bijgetrokken is naar het niveau van vorige maand. Een andere factor is de verschuiving binnen mijn portfolio. Mijn Cryptocurrency portfolio ziet er behoorlijk anders uit ten opzichte van Portfolio #1. Vorige maand bezat ik veel verschillende Cryptocurrency, maar allemaal relatief weinig. In de afgelopen maand heb ik besloten dat ik mij wil concentreren op minder verschillende munten. Daarom bezit ik op dit moment nog maar 6 verschillende cryptocurrencies, maar daarover later meer. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik veel verschillende munten verkocht en sommige met een beetje verlies. Hier heb ik bewust voor gekozen en heb dus het verlies voor mijn rekening genomen.

Hoe ziet mijn portfolio er op dit moment uit?

Zoals eerder aangegeven is er veel verandert in mijn portfolio ten opzichte van vorige maand. Ik wilde minder verschillende munten bezitten en heb daarom een aantal munten verkocht:

ARC – ArcticCoin

ArcticCoin heb ik afgelopen maand verkocht. Naar mijn mening gebeurt hier wat betreft nieuwe ontwikkelingen te weinig. Ook heeft deze munt maar 36 subscribers op Reddit. Dit is misschien niet het beste platform om je keuzes wat betreft munten op de baseren, maar het geeft wel aan hoe groot (of klein) de community is. Al met al heb ik besloten om deze munt te verkopen en dit geld te investeren in een andere currency.

GNT – Golem

Ook Golem heb ik in de afgelopen maand verkocht. Over het algemeen vind ik dit een interessante munt. Het biedt een platform waarmee mensen hun overtollige CPU computer kracht kunnen verhuren aan mensen die hier behoefte aan hebben. Deze mensen krijgen de vergoeding vervolgens uitbetaald in GNT. Dit spreekt mij enorm aan, maar ik bezat hier te weinig van naar mijn mening. Ik heb er dan ook voor gekozen om dit te verkopen en het geld te investeren in een andere munt.

ARDR – ARDOR

Voor ARDOR geldt eigenlijk hetzelfde als voor Golem. Over het algemeen had ik deze munt wel willen behouden. Maar ik heb de keuze gemaakt om ook dit geld te investeren in een andere munt.

UR – UR

Van UR had ik maar relatief weinig munten. Vorige maand bestond mijn portfolio maar voor 3,72% uit UR. Ook deze munt heb ik verkocht om het geld in een andere munt te kunnen steken.

FUN – FunFair

FunFair had ik ook wel willen behouden. Deze munt biedt een online gok platform en persoonlijk vind ik dit wel interessant. Maar ook FUN maakte maar 3,5% uit van mijn portfolio en heb daarom de munt verkocht.

Nu duidelijk is welke munten ik niet meer in mijn portfolio heb, zal ik mijn huidige portfolio behandelen:

BitBean cryptocurrency BITB – BitBean

Huidige stand van zaken: €: 0,00269544 – Satoshi: 0,00000076

De grootste verandering in mijn portfolio de afgelopen maand is ongetwijfeld BitBean. Met de verschillende munten die ik verkocht heb om ‘ruimte te maken’, heb ik BitBean aangeschaft. Dit is een Cryptocurrency met een blokgrootte van 20MB. Dit betekent dat de transactie tijd enorm snel is vergeleken bijvoorbeeld Bitcoin. Deze heeft een block grootte van maximaal 1MB. Maar de belangrijkste reden om BitBean aan te schaffen is het feit dat het een PoS-coin (Proof of Stake) is. Ik zal dit binnenkort verduidelijken in een artikel, maar het komt er op neer dat je door BitBean in de officiële wallet te plaatsen extra BitBean kunt ‘verdienen’.

Miners kunnen munten verdienen door transacties te voltooien door middel van mine soft/hardware (Proof of Work). Door middel van Proof of Stake (Sprouting in het geval van BitBean) worden er ook transacties geverifieerd, maar wordt dit gedaan door alle BitBean die op de officiële wallet staan opgeslagen. Normaal gesproken krijg je met een PoS-coin een percentage van jou aandeel (aantal BITB) uitgekeerd, maar met BitBean bestaat een uitbetaling altijd uit 1000 BitBean munten (Huidige waarde $3,29 per 1000 BITB). Hoe meer BITB je dus in je wallet hebt staan, hoe vaker je deze uitbetalingen krijgt.

XVG – Verge

Vorige maand: €: 0,00436071 – Satoshi: 0,00000111
Huidige stand van zaken: €: 0,00585195 – Satoshi: 0,00000165

Het is duidelijk te zien dat XVG de afgelopen maand flink gestegen is. Dit heeft er met name mee te maken dat XVG binnenkort op twee grote exchanges geplaatst zal worden, namelijk Binance en HitBTC. Ook is er een grote update aangekondigd door de ontwikkelaars van Verge, namelijk het Wraith-protocol. Dit moet een grote slag zijn op het gebied van anonimiteit. Door deze ontwikkelingen is de interesse in XVG groter geworden en de prijs dus toegenomen.

XMR – Monero

Vorige maand: €: 109,09 – Satoshi: 0,02776911
Huidige stand van zaken: €: 79,83000000 – Satoshi: 0,02250732

Het is duidelijk te zien dat de prijs van Monero gedaald is. Dit heeft met name te maken in de daling van de BTC prijs. Verder zijn er geen nieuwe ontwikkelingen geweest op het gebied van Monero, waardoor de prijs langzaam naar beneden gaat. Ik blijf vertrouwen in de anonieme munt en zal het daarom lang bewaren (HODL’en).

NEO – NEO

Vorige maand: €: 28,26 – Satoshi: 0,00719336
Huidige stand van zaken: €: 25,24000000 – Satoshi: 0,00711800

Op het eerste gezicht lijkt er weinig verandert aan NEO en ten opzichte van vorige maand is dat op dit moment ook niet zo. Maar door de aankondiging van China heeft NEO een flinke klap gehad in de loop van de maand. Op het dieptepunt heeft NEO op een prijs van €11 gestaan, maar dit is inmiddels weer helemaal bijgetrokken omdat Korea de munt heeft ‘geadopteerd’. Een wijze HODL les, want ik heb veel mensen gezien die hun NEO op het laagste punt verkocht hebben. Deze mensen hebben hier inmiddels behoorlijk spijt van.

ARK Cryptocurrency ARK – ARK

Huidige stand van zaken: €: 2,81000000 – Satoshi: 0,00079281

ARK is een Cryptocurrency met een snelle blocktijd, namelijk 8 seconden. Daarnaast heeft het een gedecentraliseerd PoS systeem (DPoS). Ook is ARK ervoor gemaakt om snel en eenvoudig te kunnen updaten. Ik las veel over de munt en heb daarom besloten om hier in te investeren. Ik ben benieuwd om te zien waar het in de toekomst heen gaat. In het afgelopen jaar is het in ieder geval snel gestegen (van €0,06 naar €2,81 op dit moment).

CHC – ChainCoin

Vorige maand: €: 0,19725332 – Satoshi: 0,00005021
Huidige stand van zaken: €: 0,15984689 – Satoshi: 0,00004507

ChainCoin is een munt waarbij je een masternode kunt laten draaien. Een masternode is een node die extra rekenkracht brengt naar de munt. In ruil voor het beschikbaar stellen van deze rekenkracht krijg je per x dagen een bepaald aantal munten uitbetaald. Om een masternode aan te kunnen zetten moet je een bepaald aantal munten ‘vastzetten’ op deze masternode (in het geval van CHC 1000 coins). Ik heb geen masternode lopen. De reden dat ik CHC nog bezit is het feit dat ik helemaal in het begin van mijn Cryptocurrency avontuur slachtoffer ben geworden van een zogenoemde Pump&Dump. De reden dat ik deze ChainCoin bewaar is om mij eraan te herinneren niet in paniek te raken wanneer een munt ineens met 300% toeneemt. Dit kan je veel geld kosten.

Hoe ziet mijn huidige portfolio er procentueel uit?

Nu weet je precies welke cryptocurrency ik bezit en waarmee ik aan het handelen ben. Maar hoe is mijn portfolio verdeeld? Ik zal dit berekenen door de huidige waarde van mijn totale portfolio te vergelijken met de totale waarde van de individuele munten.
BitBean cryptocurrency BITB – BitBean
39,28%

XVG – Verge
24,64%

XMR – Monero
20,77%

NEO – NEO
8,48%

ARK Cryptocurrency ARK – ARK
6,40%

CHC – ChainCoin
0,43%

Conclusie

Er is dus duidelijk veel verandert in de afgelopen maand. Dit heeft vooral te maken met mijn keuze om te investeren in een PoS-coin, namelijk BitBean. Ik vind dit een hele goede Cryptocurrency waarvan ik denk dat het in de toekomst meer waard zal worden. Daarnaast verdien ik nieuwe BITB door Proof of Stake en ik hoop hiermee mijn portfolio te vergroten. Het is overigens een test, dus ik ben benieuwd hoe het zal lopen. Ik heb mijn verlies genomen op een aantal andere coins, maar dat wil nog niet zeggen dat ik deze in de toekomst niet weer zal aanschaffen. Ik ben benieuwd hoe de komende maand zal uitpakken en kijk ernaar uit om het verschil met deze maand te analyseren.

Heb je nu zoiets van dit wil ik ook proberen? Maak dan eenvoudig en gratis een account aan op een van de vele exchanges. Bekijk mijn artikel over het beginnen met handelen in Cryptocurrency. Op dit moment ben ik zelf actief op onder andere Binance. Neem gerust contact met me op via Twitter of het contactformulier mocht je vragen hebben.

Nooit meer een artikel missen?

Nieuwste model: Ledger Nano X

Ledger Nano X

1 reactie

  1. Pingback: Wat is Verge? "De veilige en anonieme digitale munteenheid?" (XVG)

Reacties zijn gesloten.