Cryptocurrency portfolio #3: Koersstijging Bitcoin door fork Bitcoin Gold

Bitcoin fork

Last Updated on

Ook afgelopen maand is er zoals altijd weer veel gebeurt in de wereld van de Cryptocurrency. Op 25 Oktober is er een hard fork geweest van Bitcoin, de Bitcoin Gold. Deze Bitcoin Gold (BTG) is gemaakt om weer met CPU (je eigen computerkracht) te kunnen minen. Bitcoin wordt gemined door enkele grote bedrijven die alle rekenkracht in bezit hebben. Dit druist in tegen het decentrale idee achter Bitcoin. Met Bitcoin Gold wil de ontwikkelaar ervoor zorgen dat iedereen weer bij kan dragen (minen) aan het netwerk. In de aanloop naar deze Fork, net zoals bij de Fork van Bitcoin Cash, zijn veel mensen uit Altcoins gestapt en hebben dit geïnvesteerd in Bitcoin. Bij deze Fork kreeg namelijk iedereen zijn BTC bedrag een op een uitgekeerd in BTG. Had je op het moment van de Fork 1 BTC? Dan kreeg je ook nog eens 1 BTG uitgekeerd.

Dit heeft geresulteerd in een flinke daling van de Altcoins en een flinke stijging in de prijs van de Bitcoin. Zoals straks te zien heb ik hier een wijze les uit gehaald. Vorige maand stond tijdens het beschrijven van mijn portfolio de Bitcoin prijs op $4191.22. Op dit moment staat de prijs van de Bitcoin op $5979. Dit is dus een groot verschil ten opzichte van vorige maand.

Bitcoin price

Een aantal vragen die ik in deze maandelijkse serie probeer te beantwoorden:

  • Hoeveel winst/verlies heeft mijn totale portfolio ten opzichte van mijn inleg? (Dit zal ik procentueel weergeven, ik noem geen bedragen.)
  • Hoe ziet mijn portfolio er op dit moment uit en wat is het verschil met de vorige maand? (Hoeveelheid € en satoshi).
  • Hoe ziet mijn portfolio er procentueel uit?

Wat is mijn totale winst/verlies?

Op 29 september 2017 stond mijn portfolio op een totale winst/verlies van +%23. Op dit moment staat de totale winst/verlies van mijn portfolio op +13,83%. Een belangrijke reden voor deze daling is de Fork zoals in de inleiding uitgelegd. Doordat veel mensen graag ‘gratis’ Bitcoin Gold wilden, hebben ze ervoor gekozen om veel van hun Altcoins te verkopen. Dit resulteerde in een flinke daling van deze Altcoins en een flinke prijsstijging van de Bitcoin. Zoals je kunt lezen bestaat mijn portfolio op dit moment alleen uit Altcoins en heeft de portfolio hier dus afgelopen maand flink onder geleden.

Ook heb ik niet kunnen profiteren van de prijsstijging. Wanneer ik Bitcoin zou hebben had ik relatief goedkoop Altcoins kunnen kopen. De les die ik hieruit geleerd heb is om dus altijd Bitcoin te bezitten. Ik zal dus ook langzaam mijn portfolio aanvullen met BTC om in de toekomst gebruik te kunnen maken van de lage prijs van Altcoins. Wanneer deze weer stijgen kan ik ze vervolgens verkopen voor meer BTC. Laag inkopen en duurder verkopen.

Hoe ziet mijn portfolio er op dit moment uit?

Afgelopen maand heb ik weinig verandert aan mijn portfolio. De huidige stand van zaken van mijn portfolio is als volgt:

BitBean cryptocurrency BITB – BitBean

Vorige maand: €: 0,00269544 – Satoshi: 0,00000076
Huidige stand van zaken: €: 0,00293088 – Satoshi: 0,00000057

Zoals te lezen in mijn artikel over het sprouten van Bitbean genereer ik door middel van Proof of Stake (POS) iedere maand een x aantal nieuwe Bitbean. Deze dragen bij aan de groei van mijn ‘holdings’ en dus aan de waarde. Ik ben nog steeds erg enthousiast over deze coin. Er staat een ‘rebrand’ aan te komen, wat vaak een stijging in de prijs betekent. Afgelopen maand stond het aantal satoshi een stuk hoger, maar door de flinke toename in de prijs en de nieuwe BITB door het sprouten draagt Bitbean positief bij aan mijn portfolio.

Verge XVG – Verge

Vorige maand: €: 0,00585195 – Satoshi: 0,00000165
Huidige stand van zaken: €: 0,00447345 – Satoshi: 0,00000087

Verge is afgelopen maand aanzienlijk gedaald. Dit heeft weer met de prijsstijging van Bitcoin en de daling van Altcoins te maken. Het wachten is nu op het aangekondigde Wraith Protocol. De verwachting is dat na deze update, hierover meer te lezen in mijn artikel over Verge, de prijs weer zal toenemen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze update plaats zal vinden, maar tot die tijd hou ik de prijzen goed in de gaten.

Monero XMR – Monero

Vorige maand: €: 79,83000000 – Satoshi: 0,02250732
Huidige stand van zaken: €: 76,26000000 – Satoshi: 0,01483196

Ook Monero is er ten opzichte van vorige maand flink op achteruit gegaan. Met name het aantal satoshi is flink gedaald. Ik heb hiervan geleerd dat ik vaker moet verkopen wanneer de coin hoog staat en weer lager moet inkopen. Op dit moment ben ik vooral aan het HODL’en, maar naarmate ik meer verstand krijg van de markt kan ik ook gaan beginnen met het handelen. Stijgt een coin flink? Dan is het slim om te verkopen, want na een stijging volgt er over het algemeen weer een daling. Door dit slim aan te pakken maak je satoshis winst en kun je meer van dezelfde coin bezitten. Dit is echter risicovol, want wanneer je verkoopt en de coin daalt (voorlopig) niet meer heb je het voor niets gedaan.

NEO NEO – NEO

Vorige maand: €: 25,24000000 – Satoshi: 0,00711800
Huidige stand van zaken: €: 24,20000000 – Satoshi: 0,00470654

NEO is ongeveer gelijk gebleven. Qua satoshi is het sterk achteruit gegaan, maar de prijs van deze satoshis is door de stijging van de Bitcoin ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van vorige maand. Ook mijn NEO’s gebruik ik om GAS te verdienen door middel van Proof of Stake. Hoe dit precies werkt kun je lezen in mijn artikel over NEO en GAS. GAS neem ik voorlopig nog niet op in deze lijst.

ARK Cryptocurrency ARK – ARK

Vorige maand: €: 2,81000000 – Satoshi: 0,00079281
Huidige stand van zaken: €: 2,09000000 – Satoshi: 0,00040661

Voor ARK geldt ongeveer hetzelfde als voor NEO. Het aantal satoshi is ongeveer gehalveerd, maar door de flinke prijsstijging van Bitcoin is de waarde maar een klein beetje gedaald. Sinds afgelopen maand ben ik ook bezig met DPoS. Dit is een variant op het normale Proof of Stake, maar werkt in grote lijnen hetzelfde. Je kunt stemmen op een van de vele ‘delegates’ en wanneer de delegate waarop jij gestemd hebt in de top 50 staat zul je hier een beloning in de vorm van ARK voor ontvangen. Hierover zal ik later een artikel schrijven.

ChainCoin CHC – ChainCoin

Vorige maand: €: 0,15984689 – Satoshi: 0,00004507
Huidige stand van zaken: €: 0,13919128 – Satoshi: 0,00002707

Aan ChainCoin zal ik weinig aandacht besteden. Deze coin heb ik alleen nog om mij aan het Pump&Dump principe te herinneren. De prijs is ten opzichte van vorige maand maar een klein beetje gedaald.

Hoe ziet mijn huidige portfolio er procentueel uit?

Nu weet je precies welke cryptocurrency ik bezit en waarmee ik aan het handelen ben. Maar hoe is mijn portfolio verdeeld? Ik zal dit berekenen door de huidige waarde van mijn totale portfolio te vergelijken met de totale waarde van de individuele munten.

BitBean cryptocurrency BITB – BitBean
48,21%

Verge XVG – Verge
20,36%

Monero XMR – Monero
17,86%

NEO NEO – NEO
8,79%

ARK Cryptocurrency ARK – ARK
4,38%

ChainCoin CHC – ChainCoin
0,41%

Conclusie

Met name door de hard Fork is de prijs van Bitcoin flink gestegen en het aantal satoshi van de Altcoins flink gedaald. Dit heeft geresulteerd in een daling van mijn portfolio van ongeveer 10%. De les die ik hieruit geleerd heb is voornamelijk het houden van Bitcoin. Ik ben er nog niet over uit hoeveel % van mijn portfolio uit Bitcoin moet bestaan, maar binnen nu en een aantal maanden wil ik standaard een x percentage van mijn portfolio in Bitcoin hebben. Dit betekent dat wanneer de Altcoins dalen, ik relatief ‘goedkope’ Altcoins kan aanschaffen en wanneer deze stijgen ik deze met winst weer kan verkopen. Op deze manier kan ik mijn portfolio uitbouwen en meer winst maken.

Daarnaast wil ik meer gaan traden met mijn bestaande portfolio om dezelfde reden. In mijn eerste portfolio #1 kun je zien dat het aantal satoshi van Monero bijvoorbeeld bijna op 3 miljoen stond. Dit kwam door een gigantische stijging. Had ik het hier verkocht en gewacht tot een later moment, had ik meer monero kunnen kopen voor hetzelfde geld. Op deze manier wil ik in de toekomst mijn portfolio actiever uitbouwen. De afgelopen maanden was er een daling te zien, maar volgende maand gaan we weer voor een stijging.

Nooit meer een artikel missen?

Nieuwste model: Ledger Nano X

Ledger Nano X