Er bestaan tegenwoordig een hoop stablecoins die bedoelt zijn om een stabiele waarde van vaak 1 dollar aan te houden. Er zijn er echter maar weinig die kunnen claimen dat ze zowel decentraal en te vertrouwen zijn en hier onderscheidt DAI zich van de rest. 

Wat is DAI?

DAI is een stablecoin en is wat dat betreft ook wel te vergelijken met andere bekende projecten zoals bijvoorbeeld Tether, USDC en PAX. DAI is gemaakt door MakerDAO en houdt een waarde van 1 dollar aan.

Anders dan bij de genoemde stablecoins wordt deze waarde bij DAI stabiel gehouden door margin trading. Het is niet direct gedekt door de dollar op een bankrekening, maar door cryptocurrency collaterals (onderpand). 

Het project draait volledig op de Ethereum blockchain en de smart contracts. Samen met de MKR token en de ontwikkelde technieken door MakerDAO is er een decentrale stablecoin gemaakt die niet te censureren is. Enkele belangrijke onderdelen van de DAI token zijn:

  • Een DAI zal altijd 1 dollar waard zijn
  • Geen overheid of centrale autoriteit kan het sluiten
  • Het is een ERC-20 token waardoor het eenvoudig te gebruiken is op verschillende platforms
  • Het wordt niet beheert door een enkele entiteit zoals Tether
  • Het is te gebruiken met enkel een Ethereum wallet

De DAI token wordt uitgegeven door een onderpand van cryptocurrency aan te houden. Het is zelfs altijd ‘over-collaterized’. Dit betekent dat er altijd meer crypto als onderpand staat dan dat er DAI tokens zijn. Hierdoor kan een eventuele daling in de crypto markten opgevangen worden om toch de 1 dollar aan waarde te behouden. 

Stablecoins

Stablecoins bestaan inmiddels al enkele jaren en worden veel gebruikt. Het is gemaakt om de soms grillige crypto koersen tegen te gaan. Je kunt je cryptocurrency verkopen en beleggen in een stablecoin. Hierdoor weet je zeker dat je de dollar waarde weet te behouden.

Het is daarom niet een beleggingsinstrument om op te speculeren voor winst. Het is een tool die je kunt gebruiken om je winst veilig te stellen. Bovendien kan het gebruikt worden om waarde te versturen naar andere mensen (bijv. in het buitenland) voor lage kosten en met een snelle transactietijd. 

DAI koers

De DAI coin is een stablecoin waardoor de waarde altijd zo gelijk mogelijk rond de 1 dollar zal schommelen. Het algoritme moet zo af en toe kleine aanpassingen maken maar de waarde zal voor het grootste gedeelte gelijk blijven. Wat wel opvallend is aan de DAI crypto is dat de satoshi waarde (de eenheid van Bitcoin) wel verschilt. 

Dit is logisch want de bitcoin waarde gaat omhoog en omlaag. Voor mensen die investeren moeten zich er bewust van zijn dat ze misschien wel de dollar waarde weten te behouden, maar dat ze er in satoshi’s misschien wel op achteruit gaan. 

Waar je bijvoorbeeld een jaar geleden nog 0,000118 BTC kreeg per DAI is dit nu aanzienlijk minder geworden door de stijging van Bitcoin. Je krijgt nu ‘nog maar’ 0,000026 BTC voor je DAI. Wat de dollar waarde ben je als je geïnvesteerd had in DAI gelijk gebleven, maar qua satoshi ben je er behoorlijk op achteruit gegaan. Je kunt de DAI koers hieronder live volgen:

DAI koers verwachting

Over de DAI koers verwachting kunnen we erg kort zijn. Deze is 1 dollar. Zolang het project normaal blijft functioneren is dit de waarde. Er zijn echter verhalen van stablecoins te vinden waar er iets mis ging en waar de waarde te ver van de 1 dollar verwijdert was. Dit zijn uitzonderingen, maar goed om in je achterhoofd te houden. 

Dai prijs voorspelling

De DAI prijs voorspellingen voor de komende jaren zijn zoals het hoort, 1 dollar. DAI wordt veel gebruikt en de meeste mensen zijn lovend over de manier waarop het project de waarde weet te behouden. Hieruit kunnen we dan ook wel opmaken dat DAI een geschikte stablecoin is om de waarde van je beleggingen vast te houden. 

Ook het doen van internationale transacties werkt zoals het hoort en de verwachting voor DAI is dan ook dat het geen problemen zal ondervinden qua de werking. Wat de regelgeving echter met stablecoins in zijn algemeen aan moet blijft afwachten. Hier kunnen we nog niets zinnigs over zeggen.

DAI kopen

Het kopen van DAI kan handig zijn als je onrustige tijden op de cryptocurrency markt verwacht. Je kunt de inschatting niet goed maken of de koersen gelijk blijven of je bent weken niet in de gelegenheid om te handelen door bijvoorbeeld een vakantie.

Een ‘veilige’ optie kan in dit geval een coin als DAI zijn om in ieder geval de dollar waarde vast te houden. Handel je bijvoorbeeld op Binance, dan kun je gemakkelijk je crypto omwisselen voor de DAI coin.

  1. Ga naar de Binance exchange ( <– Alleen via deze unieke link ontvang je voor altijd 10% korting op je handelskosten!)
  2. Log in of maak een account aan
  3. Stort BTC of ETH op je Binance exchange (kan eenvoudig via Bitvavo)
  4. Wissel je crypto om (market order)
  5. Gefeliciteerd, je heb de crypto gekocht en bent klaar

Crypto Masterclass & handelen in Futures

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten De Crypto Parels met x 100 potentie vind je in deze portfolio!

.
About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.