We gaan het in dit artikel hebben over DAI. Er bestaan tegenwoordig een hoop stablecoins die bedoeld zijn om een stabiele waarde van vaak 1 dollar aan te houden. Er zijn er echter maar weinig die kunnen claimen dat ze zowel decentraal en te vertrouwen zijn en hier onderscheidt DAI zich van de rest. 

In dit artikel gaan we verder in op de stablecoin DAI. We vertellen je over de use-case, de positieve punten en de gevaren. Hiermee hoop ik je op weg te helpen met je keuze of de DAI verwachting bij jouw risicoprofiel aansluit voor de toekomst. Wat gaat de DAI crypto doen?

Wat is DAI?

DAI is een stablecoin en is wat dat betreft ook wel te vergelijken met andere bekende projecten zoals Tether, USDC en PAX. DAI is gemaakt door MakerDAO en houdt een waarde van 1 dollar aan.

Anders dan bij de genoemde stablecoins wordt deze waarde bij DAI stabiel gehouden door margin trading. Het is niet direct gedekt door de dollar op een bankrekening, maar door cryptocurrency collaterals (onderpand). 

Het project draait volledig op de Ethereum blockchain en de smart contracts. Samen met de MKR token en de ontwikkelde technieken door MakerDAO is er een decentrale stablecoin gemaakt die niet te censureren is. Enkele belangrijke onderdelen van de DAI token zijn:

 • Een DAI zal altijd 1 dollar waard zijn
 • Geen overheid of centrale autoriteit kan het sluiten
 • Het is een ERC-20 token waardoor het eenvoudig te gebruiken is op verschillende platforms
 • Het wordt niet beheert door een enkele entiteit zoals Tether
 • Het is te gebruiken met enkel een Ethereum wallet

De DAI token wordt uitgegeven door een onderpand van cryptocurrency aan te houden. Het is zelfs altijd ‘over-collaterized’. Dit betekent dat er altijd meer crypto als onderpand staat dan dat er DAI tokens zijn. Hierdoor kan een eventuele daling in de crypto markten opgevangen worden om toch de 1 dollar aan waarde te behouden. 

Stablecoins

Stablecoins bestaan inmiddels al enkele jaren en worden veel gebruikt. Het is gemaakt om de soms grillige crypto koersen tegen te gaan. Je kunt je cryptocurrency verkopen en beleggen in een stablecoin. Hierdoor weet je zeker dat je de dollar waarde weet te behouden.

Het is daarom niet een beleggingsinstrument om op te speculeren voor winst. Het is een tool die je kunt gebruiken om je winst veilig te stellen. Bovendien kan het gebruikt worden om waarde te versturen naar andere mensen (bijv. in het buitenland) voor lage kosten en met een snelle transactietijd. 

Wat doet de DAI koers?

De DAI coin is een stablecoin waardoor de waarde altijd zo gelijk mogelijk rond de 1 dollar zal schommelen. Het algoritme moet zo af en toe kleine aanpassingen maken, maar de waarde zal voor het grootste gedeelte gelijk blijven. Wat wel opvallend is aan de DAI crypto is dat de satoshi waarde (de eenheid van Bitcoin) wel verschilt. 

Dit is logisch want de bitcoin waarde gaat omhoog en omlaag. Voor mensen die investeren moeten zich er bewust van zijn dat ze misschien wel de dollar waarde weten te behouden, maar dat ze er in satoshi’s misschien wel op achteruit gaan. 

Aangezien de DAI crypto een stablecoin is zul je er altijd ongeveer 1 dollar voor kunnen krijgen. In volatiele tijden grijpen mensen naar deze coins om de waarde te behouden. De hoeveelheid Bitcoin die je kunt kopen met een DAI verschilt altijd afhankelijk van de BTC waarde. Op dit moment kun je ongeveer Ƀ 0.00005116 krijgen met de actuele koers. Je kunt de DAI koers hieronder live volgen:

 • Zoom
 • Hour
 • Day
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick

Wat is de DAI verwachting 2022 – 2027

Over de DAI koers verwachting kunnen we erg kort zijn. Deze is 1 dollar. Zolang het project normaal blijft functioneren is dit de waarde. Er zijn echter verhalen van stablecoins te vinden waar er iets mis ging en waar de waarde te ver van de 1 dollar verwijderd was. Dit zijn uitzonderingen, maar goed om in je achterhoofd te houden. 

Een ‘goed’ voorbeeld zagen we een tijdje terug nog met de Terra coin en bijbehorende stablecoin. De waarde werd ontkoppeld van de dollar en daarmee ging ook de centrale coin hard naar beneden in waarde. De stablecoin is daar niet meer bovenop gekomen. Altijd goed om je ook bewust te zijn van de risico’s.

De DAI prijs voorspellingen voor de komende jaren zijn zoals het hoort, 1 dollar. DAI wordt veel gebruikt en de meeste mensen zijn lovend over de manier waarop het project de waarde weet te behouden. Hieruit kunnen we dan ook wel opmaken dat DAI een geschikte stablecoin is om de waarde van je beleggingen vast te houden. 

Ook het doen van internationale transacties werkt zoals het hoort en de verwachting voor DAI is dan ook dat het geen problemen zal ondervinden qua de werking. Wat de regelgeving echter met stablecoins in zijn algemeen aan moet blijft afwachten. Hier kunnen we nog niets zinnigs over zeggen.

Waar DAI kopen?

Het kopen van DAI kan handig zijn als je onrustige tijden op de cryptocurrency markt verwacht. Je kunt de inschatting niet goed maken of de koersen gelijk blijven of je bent weken niet in de gelegenheid om te handelen door bijvoorbeeld een vakantie.

Een ‘veilige’ optie kan in dit geval een coin als DAI zijn om in ieder geval de dollar waarde vast te houden. Handel je bijvoorbeeld op Binance, dan kun je gemakkelijk je crypto omwisselen voor de DAI coin.

ExchangeOmschrijvingRating
Bitvavo (Onze aanrader!☝️)De beste keuze in NL. De laagste handelskosten & eenvoudig te gebruiken. Ontvang een welkomstbonus bij je inschrijving! 4,2/5Bezoek exchange
eToroGrootste social trading platform ter wereld. Handel zonder moeite mee met experts en profiteer van hun winst!4,2/5Bezoek exchange
BinanceDe grootste exchange ter wereld, groot assortiment en veel extra’s zoals staking & ICO’s2/5Bezoek exchange

Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Crypto parelsEen duidelijk overzicht met cryptocurrency die wellicht wel x 100 kunnen gaan, gevonden door experts met veel ervaring.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?