Leestijd: 3 minuten

Meest recente update: 19 juli 2022 by Kaj

Het internet zoals wij dat kennen is slechts het topje van de ijsberg. Ongeveer 4% van alle informatie op het internet is hier vindbaar voor iedereen. De rest van de informatie staat op het dark web en het deep web. In dit artikel gaan we in op het dark web, krijg je antwoord op de vraag: “Hoe kom ik op het dark web” en weet je wat je er kunt vinden.

Wat is het dark web?

Het dark web is een deel van het internet dat niet ‘geïndexeerd’ is door zoekmachines. Dit betekent praktisch dat je het niet kunt vinden via een zoekmachine. Je hebt waarschijnlijk wel verhalen gehoord over de criminaliteit op dit stuk internet, en die kloppen. 

Uit een onderzoek gepubliceerd in 2016 blijkt namelijk dat van de 2723 onderzochte actieve websites ongeveer 57% illegale content had. Deze content varieert van drugs en wapens tot hacken en andere illegale praktijken. 

Helemaal met de toenemende mate van controle op het ‘normale internet’ is de verwachting dat het dark web alleen nog maar harder zal groeien en meer illegale dingen zal bevatten.

De hacks waarbij miljoenen gegevens gestolen worden bijvoorbeeld worden bijna altijd verkocht op het dark web. Ook stond de jaren geleden gesloten Silk Road website op het dark web. 

Hier ging voor kapitalen aan drugs over de toonbank en de valuta was Bitcoin. Dit was nog in de begindagen van Bitcoin, maar hier heeft het nog steeds de wat negatieve reputatie aan te danken.

Overigens is niet alles op het dark web illegaal. Er staan ook hele normale websites op zoals sociale media, forums en blogs. Het is ook populair bij journalisten om informatie uit te wisselen zonder dat ze overal op het internet gevolgd kunnen worden.

Verdeling van het internet
Verdeling van het internet

Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Verschil tussen deep web en dark web

Het verschil tussen het deep web en het dark web is subtiel, maar wel belangrijk om te weten. Deep web staat voor informatie die niet te vinden is op het internet maar ook niet per definitie actief verborgen wordt. 

Hieronder valt bijvoorbeeld ook de ‘paywal’ van nieuwswebsites. Deze content is niet altijd te vinden via een zoekmachine, maar je moet betalen om er toegang tot te krijgen. Dit valt dan onder het deep web. 

Ook medische gegevens op een ‘intern internet’ van ziekenhuizen, informatie op een betaalde website of wat dan ook valt hier allemaal onder. In theorie zou ik dit artikel ook kunnen blokkeren van zoekmachines, zodat ze het niet kunnen indexeren en ook dan valt het onder het deep web.

Ruim 90% van alle informatie op het internet staat naar schattingen op het deep web.

Wat het dark web betreft valt hier alle informatie onder die actief verborgen wordt. Je kunt niet zomaar via je normale internet browser een website in typen maar hebt hiervoor een speciale Tor browser nodig.

Dark web browser | Hoe kom ik op het dark web?

Omdat iedereen die op het dark web zit anoniem wil blijven is het erg lastig navigeren. Je hebt geen bedrijven als Google die het gehele dark web indexeren en je een tool bieden om iedere website makkelijk te vinden.

Op het moment dat je een website wilt bezoeken plaats je een ‘verzoek’ naar het internet om de informatie op die pagina op te halen. Bij het gewone internet gebeurt dit heel snel, omdat er niets verborgen wordt. 

Bij het dark web worden deze verzoeken langs heel veel servers ‘geschoten’ om zo je IP-adres en andere zaken waarmee jij geïdentificeerd zou kunnen worden te verbergen. Om dit te doen heb je dus de speciale Tor browser nodig. Deze zit standaard ingebouwd in de Brave Browser. Gebruik je de browser nog niet? Dan kun je die hier downloaden.

Tor browser van Brave
Tor browser van Brave

Dark web websites

Omdat veel van de websites verborgen zijn kun je niet zomaar toegang krijgen tot iedere website. Hoe illegaler de content op de website, hoe lastiger het is om erop te komen. Het is zelfs zo dat je vaak een uitnodiging moet krijgen om toegang te krijgen.

Als onderzoeker of ‘toerist’ krijg je dit niet zomaar, je moet namelijk bewijs laten zien dat je zelf ook illegaal bezig bent. Het is overigens niet aan te raden om op het dark web te gaan, want je kunt zomaar terecht komen op websites die je liever niet wilt zien of die illegaal zijn

Het gebruik van een VPN is in ieder geval aan te raden, ook op het normale internet, om zo anoniem mogelijk te zijn.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.