Tegenwoordig kun je Bitcoin overal vandaan halen. Je kunt ze kopen op een van de vele exchanges, maar ook ‘uit de muur trekken’ met een Bitcoin pinautomaat. Het lijkt dan ook de normaalste zaak van de wereld, maar tien jaar geleden was dit wel anders. In dit artikel gaan we in op de evolutie van het kopen van Bitcoin.

De dagen van satoshi

Helemaal in het begin was Bitcoin in feite nog niets. Satoshi, de bedenker van Bitcoin, was aan het minen met een handje vol anderen. Het was toen heel eenvoudig om Bitcoin te minen in tegenstelling met nu, maar kopen of verkopen kon je het nog niet. Het had nog niet eens waarde.

De enige manier om destijds Bitcoin te krijgen was door het minen of door het krijgen van een transactie van bijvoorbeeld satoshi zelf. Hal Finney kreeg in 2009 de eerste transactie op zijn naam met 50 BTC.

Peer to peer

Later werd het mogelijk om Bitcoin te verkopen direct van gebruiker tot gebruiker. Een van de eerste transacties voor iets uit de ‘echte’ wereld is het bekende pizza voorbeeld waarbij 10.000 BTC werd betaald voor twee pizza’s. 

Een van de eerste peer to peer exchanges was LocalBitcoins opgericht in 2012. Hier konden gebruikers direct Bitcoin kopen- en verkopen aan elkaar.

Mt Gox

De eerste echte exchange zoals we die tegenwoordig kennen was Mt. Gox. Door het gebrek aan alternatieven was Mt. Gox verantwoordelijk voor ongeveer 70% van alle bitcoin transacties. Omdat het gemaakt werd vanuit een interesse en nog niet met de kennis van nu ging dit echter niet lang goed.

Een van de grootste hacks uit de geschiedenis vond hier plaats en maar liefst  ongeveer 740.000 Bitcoin werden buitgemaakt. Dit leek destijds het einde van exchanges en in ieder geval van Mt. Gox en Mark Karpeles, de eigenaar. 

Exchanges

Nadat de Bitcoin wereld bijgekomen was van het Mt. Gox debacle begon de interesse weer toe te nemen, ook bij ondernemers. Jaren lang schoten de exchanges uit de grond en veel daarvan bestaan nog steeds. Binance, BitMEX en Coinbase zijn hier voorbeelden van. Uiteraard zijn er ook een hoop exchanges geweest die inmiddels al niet meer bestaan. Dagelijks wordt er nu voor miljarden aan cryptocurrency en bitcoin gewisseld op deze exchanges onder de gebruikers.

Decentrale exchanges

De laatste ontwikkeling op het gebied van Bitcoin kopen is de decentrale exchanges. De ‘normale’ exchanges zijn bedrijven die beheert worden door een (kleine) groep mensen. Je geeft deze mensen je vertrouwen doordat je het beheer van je cryptocurrency uit handen geeft. Ze beheren je private key.

Op decentrale exchanges heb je de mogelijkheid om direct vanuit je wallet te handelen. Het beheer hoef je hiermee niet uit handen te geven. Het is dan ook niet mogelijk dat een beheerder van de exchange er met je tegoeden vandoor gaat zoals wel in het verleden al vaak hebben gezien. 

Dit alles is een groot verschil met tien jaar geleden toen er nog niets eens exchanges bestonden. Naast Bitcoin wat destijds de enige in zijn soort was zijn er nu duizenden andere cryptocurrency te verhandelen. In dit overzicht vind je enkele geschikte exchanges.

Crypto Masterclass & handelen in Futures

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten De Crypto Parels met x 100 potentie vind je in deze portfolio!

.