Oudgedienden zullen het ongetwijfeld weten, maar markten zoals de aandelenmarkt of die van de cryptocurrency worden voor een groot gedeelte veroorzaakt door de psychologie. In dit artikel nemen we het fenomeen van een marktcyclus door en vertellen we je wat je hieraan hebt.

Wat is een marktcyclus?

Een marktcyclus is een algemene beweging in de markt die veroorzaakt wordt door de psychologie van de menigte. Markten werken aan de hand van vraag en aanbod. Dat zal de meesten niet onbekend in de oren klinken. Kopen veel mensen op hetzelfde moment bitcoin? Dan zal de koers stijgen. Verkopen veel mensen bitcoin? Dan gaat de koers omlaag.

Deze psychologie is eenvoudig terug te zien na bijvoorbeeld een gebeurtenis in het nieuws. Jaren geleden in de begindagen van bitcoin verloor Mt. Gox al de bitcoin van haar klanten door mismanagement. Dit kwam in het nieuws en was negatief. De markt reageerde hierop door bitcoin te verkopen en de koers kelderde.

Recent was er een voorbeeld te zien hoe dit andersom werkt. Elon Musk kondigde aan dat Tesla bitcoin ging accepteren voor de auto’s. Het bedrijf gaf daarnaast aan dat het voor $ 1,5 miljard aan bitcoin gekocht had. Dit was positief nieuws en veel mensen reageerden hierop door te kopen. Hierdoor ging de bitcoin koers omhoog.

Bij een marktcyclus moet je eigenlijk nog verder uitzoomen. Een cyclus is wel op te delen in twee soorten, een bull markt en een bear markt. De bull markt wordt gezien als een periode waarin het sentiment overwegend positief is en waarin de koersen stijgen. Dit is de periode waarin je alleen maar verhalen hoort van mensen dat bitcoin ‘naar de MOON’ gaat.

Een bear markt is een periode waarin het sentiment rondom de koersen overwegend negatief is. De koersen dalen en het vertrouwen in de markt is weg. Gedurende deze periode hoor je voornamelijk verhalen van mensen die zeggen dat bitcoin dood is.

De markt in zijn geheel beweegt aan de hand van het algemene sentiment van iedereen die deelneemt op de markt. Zijn de meeste beleggers negatief? Dan daalt de koers. Andersom is het ook waar. Dit komt ook voor in de normale aandelenmarkt en hier is een bekende ‘cheatsheet’ van gemaakt zoals hieronder te zien:

Markt cyclus cheat sheet

Bitcoin marktcyclus

Op de afbeelding is duidelijk te zien welke emoties er gekoppeld zijn aan de verschillende fases. Dit model kun je naast de koers leggen van bijvoorbeeld een bitcoin en je zult zien dat het verrassend goed overeen komt met het echte koersverloop. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van een marktcyclus aan de hand van de bitcoin koers. Dit kun je vergelijken met het bovenstaande model.

Marktcyclus 2013 bitcoin
Marktcyclus 2013
Marktcyclus 2017 bitcoin
Marktcyclus 2017 bitcoin
Marktcyclus 20120 bitcoin tot nu toe
Marktcyclus 2020 tot nu toe

Een marktcyclus bestaat over het algemeen uit twee perioden. Een periode waarin de koers daalt vanaf het toppunt en uiteindelijk aanzienlijk lager stabiliseert om heel geleidelijk aan weer zijwaarts te gaan bewegen. Na een relatief lange periode van geleidelijke daling (bear markt) slaat de koers om en begint het zijwaarts en omhoog te bewegen (bull markt).

Psychologie van de menigte is heel belangrijk, helemaal als je zelf geld aan het beleggen bent. Op het moment dat bitcoin een top bereikt heeft kan er namelijk snel een domino effect ontstaan. Mensen nemen op een bepaald punt hun winst. Hierdoor zakt de koers een beetje. Dit zorgt ervoor dat een tweede groep mensen wat bitcoin verkoopt waardoor de koers verder omlaag gaat. 

Dit wordt herhaald tot een punt waarop mensen geen winst meer nemen. Nu beginnen mensen weer mondjesmaat te kopen. Hierdoor stijgt de koers en dit wordt gezien door beleggers die in willen stoppen. Deze groep beleggers kopen weer bitcoin en de koers gaat weer omhoog. Ook dit komt voor totdat het sentiment weer omslaat. 

Dit hele proces wordt een marktcyclus genoemd en is eigenlijk op iedere markt terug te vinden. Bij bitcoin in het bijzonder is gebleken dat na een bull markt het laagste punt van de bear markt altijd hoger lag dan bij de vorige bear markt. Geleidelijk gaan de koersen dus omhoog, maar je zult altijd te maken hebben met pieken en dalen.

Geen enkele koers gaat in een rechte lijn omhoog. Hierbij heb je altijd te maken met schommelingen en de marktcyclus die terug te zien is op de afbeeldingen. Als belegger kun je hiermee je voordeel doen. Je kunt namelijk proberen een dergelijke cyclus te herkennen in de bitcoin markt of welke markt dan ook en hierop handelen. Emotie is de drijfveer van een markt. Hoe rationeler je bent, hoe beter je uiteindelijk zult handelen.

  1. Inloggen op Bitvavo ( << schrijf je in via deze link en ontvang direct korting op je handelskosten!)
  2. Geld storten met iDeal
  3. Omzetten naar je gewenste crypto
  4. Gefeliciteerd, je bent klaar en bent bezitter van cryptocurrency

Crypto Masterclass & handelen in Futures

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten De Crypto Parels met x 100 potentie vind je in deze portfolio!

.