Uit een recente video blijkt dat de Decentralized Finance (DeFi) projecten die we kennen lang niet allemaal decentraal zijn. De meeste projecten draaien wel op zichzelf, maar twaalf van de vijftien projecten blijkt nog steeds een ‘God mode’ toegangssleutel te hebben tot de protocollen. Dit is een toegang voor ontwikkelaars waarbij de onderliggende protocollen van het platform aangepast kunnen worden inclusief gebruikerstegoed.

Admin toegangssleutels

Er zijn meer projecten die nog steeds een toegang hebben tot het protocol van het platform. Het is in sommige gevallen geaccepteerd omdat het bijvoorbeeld uitkomst kan bieden bij een hack. Echter maakt dit het project niet meer decentraal. Er is hierbij nog steeds een entiteit (groepje beheerders) dat het volledige protocol kan aanpassen. De ‘God mode’ toegang kan daarom in theorie voor veel problemen zorgen.

Twaalf van de vijftien met ‘God mode’ toegang

Een groot aantal van de onderzochte DeFi projecten blijkt dus nog een dergelijke toegang te hebben tot het protocol. Enkele hiervan zijn hier heel duidelijk in geweest, maar voor anderen moet je diep graven in de code en documentatie.

InstaDapp, MakerDAO en Uniswap hebben van de onderzochte coins geen admin sleutel meer. Andere projecten als Aave, Compound, Yearn Finance, DDEX, Nexus Mutual en Synthetix wel. Niet iedere sleutel heeft overigens dezelfde hoeveelheid toegang.

Tip: ontwikkel jezelf door het lezen van boeken

Aave bijvoorbeeld blijkt een dergelijke sleutel te hebben waar vijf admins mee kunnen werken. Om wijzigingen te maken hebben ze volgens dit artikel maar drie van de vijf stemmen nodig. Voor gebruikers van het netwerk is dit vaak niet duidelijk genoeg. 

Compound heeft ook een dergelijke admin toegang, echter is hier meer beveiliging ingebouwd. Daarnaast zijn er meerdere projecten die aangeven enkel in het begin nog deze admin sleutels te behouden.

Decentraal of niet?

Decentrale platformen zijn een zeer interessante ontwikkeling in de wereld van de cryptocurrency. Decentraal je geld (uit)lenen, gebruik maken van exchanges die niet beïnvloed kunnen worden door bedrijven. Noem het maar op. Wel moet een platform dan ook echt decentraal zijn natuurlijk.

Het blijkt dat sommige van de bekendere projecten dit niet zijn, al hebben veel wel de potentie dit te worden. De vraag is of de projecten ‘decentraliteit’ enkel gebruiken voor marketing of ook daadwerkelijk decentraal zullen worden.

Crypto Masterclass & handelen met leverage

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via deze exchange kun je direct handelen met leverage en profiteren van bonus tegoeden.

.

De actuele bitcoin koers:

About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.