De reden dat Bitcoin en zo veel andere cryptocurrency projecten bestaansrecht hebben is omdat ze door middel van blockchain technologie consensus kunnen krijgen zonder tussenkomst van derden. Hiermee is het grote probleem van de ‘middleman’ uit de wereld geholpen. In dit artikel kijken we naar Delegated Proof of Stake (DPoS), wellicht dé manier om dit zo veilig mogelijk te doen.

Welke consensus mechanismen heb je allemaal?

Op de blockchain draait het allemaal om consensus/ overeenstemming zonder tussenpersonen. Je moet er zeker van zijn dat je een transactie kunt doen zonder dat je hiervoor een derde persoon erbij hoeft te betrekken om de transactie te controleren.

Hiervoor kunnen verschillende consensus technieken gebruikt worden waarvan de bekendste Proof of Work (mining) en Proof of Stake zijn. Een wat nieuwere ontwikkeling op het gebied van deze consensus technologie is Delegated Proof of Stake. Voordat we daar op in gaan zullen we eerst even kort de beide andere technieken benoemen. Je vindt in dit artikel meer informatie over PoW en PoS.

Proof of Work

Proof of Work wordt ook wel mining genoemd. Dit is het mechanisme dat gebruikt wordt door Bitcoin om de transacties goed te keuren en op de blockchain te plaatsen. Bij Proof of Work is ‘Work’ de computerkracht die gebruikt wordt om moeilijke berekeningen op te lossen. Zodra de ‘rekensom’ opgelost is wordt het block op de blockchain geplaatst en is deze ‘goedgekeurd’. 

In het begin konden mensen hun eigen laptop of computer gebruiken om te minen en dit kan nog steeds. De benodigde rekenkracht (en de grootte van het Bitcoin netwerk) is alleen zo hard gegroeid dat een simpele laptop niet genoeg kracht heeft om de berekeningen uit te voeren. Er wordt daarom veel gebruik gemaakt van (dure) mining apparatuur en specialistische software.

Proof of Stake

Bij Proof of Stake wordt geen gebruik gemaakt van de mining machines om het netwerk te beveiligen. Bij PoS wordt er gebruik gemaakt van de coins die je bezit in je wallet. Bezit jij 1% van alle coins? Dan heb je automatisch recht op 1% van de beloning die een minder anders zou krijgen. Een groot voordeel van Proof of Stake ten opzichte van mining is onder andere het lage stroomverbruik. 

Er worden bij Proof of Stake alleen wel concessies gedaan wat betreft de veiligheid. In theorie zou iemand een grote hap van alle coins kunnen opkopen en hiermee dus feitelijk het netwerk beheersen. De moeite die je moet doen om Bitcoin te mining maakt dit een stuk moeilijker.

Wat is Delegated Proof of Stake?

Delegated Proof of Stake is een consensus mechanisme dat wel wordt gezien als een verbeterde versie van Proof of Stake. Het bezit de voordelen van het lage stroomverbruik en een beloning, zelfs voor mensen met minder vermogen. Ook heeft het flink wat verbeteringen op het gebied van veiligheid. 

Bij DPoS zijn er afgevaardigden op het netwerk die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging. De hoeveelheid afgevaardigden die actief zijn op het netwerk kan verschillen per project maar in de regel werkt het allemaal hetzelfde.

De mensen die de betreffende coin bezitten kunnen stemmen op één van de afgevaardigden. Laten we zeggen dat er maximaal 50 actieve Delegates (= afgevaardigde) op het project toegelaten worden. De 50 Delegates met de meeste stemmen van gebruikers zijn in dit geval verantwoordelijk voor de beveiliging van het project.

Voor deze beveiliging ontvangt de Delegate een beloning en deze wordt verdeeld onder iedereen die zijn stem voor de betreffende Delegate heeft uitgebracht. In de regel geldt: hoe meer coins je beschikbaar stelt aan het netwerk, hoe hoger de beloning zal zijn.

Omdat in dit geval meerdere Delegates het voor het zeggen hebben op het netwerk is het uitgesloten dat één entiteit het voor het zeggen krijgt. Bovendien is het zeer interessant voor investeerders, want je kunt namelijk ‘passief’ verdienen met je cryptocurrency portfolio.

Voordelen Delegated Proof of Stake

DPoS heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van PoW en PoS:

  • Veiliger dan PoS doordat er meerdere Delegates met de scepter zwaaien op het netwerk.
  • Laag stroomverbruik doordat er geen mining machines nodig zijn.
  • Je hebt de mogelijkheid om passief inkomen te verdienen met je crypto portfolio door je coins beschikbaar te stellen aan het netwerk
  • Met DPoS is de blockchain heel schaalbaar, de transactiesnelheid is vele malen hoger dan bij Proof of Work.

Bekende DPoS projecten

Er zijn veel projecten die al gebruik maken van Delegated Proof of Stake, hieronder volgt een opsomming van een aantal van deze DPoS coins:

Voor ieder mechanisme is wel iets te zeggen. De veiligheid van Bitcoin door middel van Proof of Work is het sterkst. Helemaal als we naar de grootte van het netwerk kijken dat Bitcoin inmiddels bereikt heeft. De keerzijde hiervan is alleen wel het stroomverbruik en de hoge instapdrempel.

Maar mijn idee is Delegated Proof of Stake erg interessant. Zie je daarom een coin waarin je graag wilt investeren met DPoS? Wees je er dan bewust van dat je hier zelfs extra coins mee kunt verdienen door ze beschikbaar te stellen aan het netwerk. Dit rendement kan soms wel oplopen tot 5-10%. Helemaal leuk wanneer je investeert voor de lange termijn.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.