Decentralised Finance verandert de financiële wereld naar een wereld waar decentraliteit, transparantie en betrouwbare transacties de standaard zijn. Steeds meer crypto projecten staan op en gaan in deze nieuwe wereld aan het werk.

Een belangrijk onderdeel van de DeFi wereld is de financiële data die gebruikt wordt op deze platformen. Je kunt nog zo decentraal zijn, zolang de data door een of enkele partijen geleverd wordt, heb je er nog niets aan. Dan heb je nog één ‘point of failure’.

DIA werkt aan het platform dat deze data gaat leveren, volledig zoals je mag verwachten van een goed werkend DeFi project. Op het platform worden gebruikers en leveranciers van data samengebracht om betrouwbare informatie voor iedereen beschikbaar te maken.

Een goede reden dus om de DIA crypto eens verder onder de loep te nemen. We gaan in op de historische koers data, de DIA verwachting en het laatste nieuws rondom het project. Met deze data wil ik je de informatie bieden die je kunt gebruiken om zelf de richting van het project te bepalen. Wat gaat de DIA koers doen?

Wat is DIA?

DIA (Decentralised Information Asset) is een open-source platform voor financiële informatie. Door het toepassen van een beloningsstructuur worden gebruikers aangespoord om data te leveren en te valideren. Hierdoor kan altijd de juiste informatie gebruikt worden zonder dat je bang hoeft te zijn dat één enkele entiteit dit geleverd/ beïnvloed heeft. Hiermee is DIA daadwerkelijk een decentrale Oracle.

In principe is DIA te vergelijken met Wikipedia, alleen breder. Niet alleen is de informatie op DIA in te zien, maar ook te gebruiken door andere DeFi projecten in de producten. 

Voorbeelden van de use-case van DIA zijn bijvoorbeeld de crypto projecten als MakerDao, Synthetix en Ampleforth en vergelijkbare ondernemingen. Hier streven ze naar een zelfstandig platform, maar zijn veel afhankelijk van enkele entiteiten die de gebruikte data leveren. Met DIA als decentrale oracle oplossing kunnen dit soort projecten zich daadwerkelijk onderscheiden van de projecten die DIA niet gebruiken.

Ook handelaren en andere geïnteresseerden kunnen dankbaar gebruikmaken van de geverifieerde en decentrale data op DIA. De data wordt nooit geleverd door één partij die de boel zou kunnen manipuleren.

Praktische voorbeelden van een use-case voor DIA is een gok platform dat afhankelijk is van gebruikers om daadwerkelijke uitslagen in te voeren. Bijvoorbeeld van een lokale uitslag van een verkiezing, een voetbalwedstrijd en dat soort dingen.

Zou hier één bron voor gebruikt worden dan kan in theorie de uitslag van de weddenschap beïnvloed worden. Op het moment dat er veel verschillende bronnen (de gebruikers van DIA) zijn die allemaal dezelfde uitslag invoeren dan moet de uitslag wel waarheid zijn en kun je ervan uitgaan dat het klopt.

Hoe werkt DIA?

 1. Data Request: Partijen die data nodig hebben die nog niet beschikbaar is op het platform kunnen een ‘order’ plaatsen. Aan het leveren van deze data zit een fee voor het leveren en valideren van de informatie
 2. Data submission: Door de beloning die partijen kunnen verdienen aan het leveren van data worden er nieuwe tools gemaakt zoals scrapers om nog meer informatie te verzamelen.
 3. Validation: De toegevoegde data en code voor de tools kan geverifieerd worden door de DIA token houders door middel van staking. Ook zijn er beloningen te verdienen door het opsporen van bugs op het platform
 4. Data storage: Zodra de data geverifieerd is zal het toegevoegd worden aan de open-source database op het DIA platform
 5. Usage: Door het gebruik van Oracles en APIs is de data te gebruiken door belanghebbenden. De data kan afgenomen worden voor DIA coins als betaling
DIA architectuur
DIA architectuur

Wat doet de DIA koers?

DIA is naar aanleiding van een ICO gehouden op 16 augustus 2020 ter wereld gekomen. Tijdens de token sale is in totaal $ 30 miljoen opgehaald, een heel mooi bedrag. Beleggers konden bij deze verkoop 1 DIA coin kopen voor $ 0,50. De actuele DIA koers is $ 0.384906.

Al deze tokens zijn op verschillende manieren en aan verschillende partijen ‘uitgedeeld’. Bij de zogeheten ‘bonding curve sale’ zijn in totaal 10.163248,42 tokens verkocht. In de private sale zijn er 9.948.813 tokens verkocht. Het team heeft ruim 9 miljoen tokens in beheer en adviseurs 1,6 miljoen tokens. Met strategische verkopen zijn ruim 12 miljoen DIA coin verkocht en ook bij een eerste investeringsronde zijn bijna 1,9 miljoen tokens over de toonbank gegaan. Daarnaast zijn er nog ruim 27,6 miljoen token in het ecosysteem.

De eerste notering was op 5 augustus 2020. Beleggers konden toen de DIA coin kopen voor $ 0,89. Snel daarna zagen we de koers al een aantal keren over de kop gaan. Begin 2021 steeg de koers mee met de hype die op dat moment aanwezig was op de markt om ook geleidelijk weer in te zakken en zijwaarts verder te bewegen.

De DIA all time high staat op een waarde van $ 5.73 (May 5, 2021). Het is 376 dagen geleden dat het deze prijs behaalde. Sinds de start heeft het project een market cap van $ 27,839,440 weten te verzamelen, waarmee het op plaats 613 staat van grootste crypto projecten.

Dit soort koersdata is interessant om in de gaten te houden. Zodra je dit volgt over een langere periode kun je namelijk trends ontdekken en hiervan profiteren. Ook geeft het je een goede indruk van het project en hoe het zich verhoudt ten opzichte van andere cryptocurrency. Hieronder daarom de DIA koersgrafiek.

 • Zoom
 • Hour
 • Day
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick

Wat is de DIA verwachting 2022 – 2027?

Decentrale data wordt steeds belangrijker. Er komt namelijk steeds vaker aan het licht dat er mogelijk gerommeld wordt met de data die wij vertrouwen en dit is niet toekomstproof. Een tijd terug hebben we dan ook al flinke koers stijgingen gezien bij enigszins vergelijkbare projecten zoals bijvoorbeeld Chainlink.

Het bieden van een onfeilbare Oracleoplossing is een use-case met hoge hype waarde, maar ook zeker een die zeer nuttig kan zijn. In theorie heeft ieder project in de DeFi wereld hier belang bij. Als we nog verder kijken naar de verschuiving van analoog naar digitaal kun je alleen maar filosoferen over de mogelijke toepassingen in de toekomst.

Weet DIA voet aan de grond te krijgen in deze populaire markt, dan kan dit heel positief zijn voor de DIA koers verwachting. Hoe dit zal aflopen weet niemand zeker, maar interessant is het in ieder geval. 

Als we kijken naar de DIA verwachting voor 2022 dan is het moeilijk om hier concrete uitspraken over te doen. Ten eerste omdat de termijn kort is, maar natuurlijk ook omdat niets in de crypto wereld zeker is. De use-case is zeer interessant, maar DIA is natuurlijk niet het enige project dat hieraan werkt.

Kijken we verder vooruit naar de DIA verwachting voor 2022 dan is dit al anders. DIA blijft moeilijk te voorspellen, maar over DeFi in het algemeen kunnen we wel meer zeggen. Deze markt groeit nu zo hard dat het een relatief veilige aanname is dat deze over vijf jaar aanzienlijk groter is.

Weet DIA écht in het middelpunt van deze markt te staan met de Oracle oplossing, dan is eigenlijk geen prijsvoorspelling te gek. In het verleden hebben we hier al een voorproefje van gehad toen de DIA koers binnen enkele dagen na de oprichting met bijna 500% omhoog ging.

* Currency in USD
Historical Price for DIA
DateOpenCloseHighLowVolume

Wat is het nut van de DIA coin?

Een van de belangrijkste eigenschappen van de DIA coin is governance. Bezitters van de token mogen namelijk voorstellen in brengen over de richting die het project in zou moeten slaan. Bovendien mogen token bezitters stemmen op deze voorstellen. Bij genoeg stemmen wordt het ideeën tot een voorstel gemaakt en daadwerkelijk uitgevoerd.

Voor de meesten van ons is DIA een belegging. Je koopt het als je verwacht dat de token in de toekomst meer waard zal zijn. Zoals je net al hebt kunnen lezen in onze DIA crypto verwachting is de DeFi markt erg groot en kan de koers hard stijgen als DIA de go-to Oracle wordt.

Schaarste is in dit geval belangrijk en dat kun je bekijken door de huidige supply (72,401,614 DIA) te vergelijken met de maximale supply (173,296,237 DIA). Hoe meer tokens er in feite al op de markt zijn van het totaal, hoe beter dat is voor de toekomsite waarde. Stijgt de interesse straks? Dan zijn er niet ineens meer tokens dan nu beschikbaar en kan de koers dus behoorlijk hard omhoog gaan.

Ik vind het verstandig dat je op dergelijke data let, want de meesten kijken enkel een Youtube video van een ‘influencer’ en baseren daar hun gehele beleggingsstrategie op. Onthoudt altijd dat dergelijke personen vaak een reden hebben om een bepaalde coin te promoten. Doe zelf onderzoek, want je investeert ook je eigen geld!

Waar DIA kopen?

Heb je besloten dat DIA een interessante toevoeging is aan je portfolio en wil je DIA kopen? Dan kun je dit doen op een van de bekendste exchanges van Nederland, Bitvavo. Je betaalt hier de minste handelskosten en wallets worden automatisch voor je aangemaakt. Heb je hier nog geen account? Profiteer dan van een welkomstbonus. Maak hieronder een gratis account aan en handel de eerste € 1000 zonder extra kosten.

 1. Stort euro’s via Bitvavo
 2. Omzetten naar je gewenste crypto
 3. Gefeliciteerd, je bent klaar en bent bezitter van cryptocurrency

Het laatste DIA nieuws

We hebben het in dit artikel al over veel belangrijke zaken gehad rondom DIA. De use-case is in dit geval een hele grote gezien de markt waarin het zich bevindt. Ook de koers en ICO data is belangrijk om mee te nemen in je onderzoek naar de DIA verwachting. De laatste factor is het DIA nieuws.

Volg je het DIA nieuws van vandaag op de voet? Dan ben je op de hoogte van wat er speelt. Dat is wel zo belangrijk toch als je geld investeert? De DIA twitter is een goede bron van informatie en je weet zo bovendien precies hoe actief de mensen achter het project nog zijn.

MoneyTalks community & beste exchanges

Alles te weten komen over de werking van crypto en belangrijker nog, het geld verdienen met cryptocurrency? Met deze MoneyTalks community van Madelon Vos heb je het binnen de kortste keren onder de knie. Kom in contact met andere traders, stel al je vragen en krijg dagelijkse technische analyse.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

Ben je als ondernemer met Bitcoin en crypto bezig? Dan vind je hier meer informatie over Bitcoin voor bedrijven en de tools die je hiermee kunnen helpen.

Anoniem surfen op het internet? Gebruik een VPN en word nergens meer gevolgd. Pak hier je korting!

.
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?