Leestijd: 2 minuten

Dogecoin (DOGE) is een Cryptocurrency begonnen als ‘joke currency’. De munt lijkt enorm op de Shiba Inu hondensoort en is afgeleid van de bijbehorende internet meme, dit is dan ook het logo. De Dogecoin heeft misschien wel een van de grootste en fanatiekste communities in de Cryptocurrency gemeenschap, met ongeveer 92.000 abonnees op Reddit, /dogecoin.

Dogecoin

DOGE is op 6 december 2013 begonnen als een ‘joke currency’. Het is opgericht door Billy Markus en samen met de programmeur Jackson Palmer is de munt werkelijkheid geworden. Twee maanden na de start van Dogecoin was de grap uitgegroeid tot een serieuze munt. In januari 2014 had de markt al een omvang van 60 miljoen dollar, maar inmiddels is dit al meer dan 1 miljard dollar. De munt is gebaseerd op Luckycoin, welke op zijn beurt weer afgeleid is van Litecoin.

Dogecoin is een PoW-munt, wat betekent dat er gemined kan worden om de munt te verkrijgen. Op dit moment circuleren er ruim 112 miljard DOGE en hier komen er jaarlijks 5,2 miljard bij. Er zit geen maximum aan.

Wat heeft de Dogecoin gemeenschap allemaal gedaan?

DOGE is vooral bekent om zijn actieve gemeenschap op social media. Dit is ook de reden dat ze een ‘tip’ functionaliteit hebben op een aantal grote platformen. Zo kun je bijvoorbeeld op Reddit of in de chat gebruikers een fooi geven wanneer ze leuke content plaatsen. Dit wordt door een bot gedaan en deze maakt automatisch het aantal Dogecoin over dat jij aangeeft. Op deze manier is de Dogecoin gemeenschap al een paar keer in het nieuws geweest, want ze doen namelijk ook een croudfunding voor bepaalde doeleinden:

  • In 2014 met de winterspelen is er een croudfund actie geweest voor het bobslee team van Jamaica. Deze hadden zich geplaatst, maar konden dit niet betalen. Op de tweede dag van de croudfunding was er al $36.000 opgehaald
  • De Dogecoin foundation heeft in samenwerking met de Charity: Water een project in Kenia gestart om daar een put te bouwen. Ook hier is ruim $30.000 dollar voor opgehaald.
  • In maart 2014 heeft de DOGE gemeenschap een NASCAR team gesponsord. Er is toen ruim $55.000 dollar opgehaald en de bestuurder reed in een Dogecoin/reddit outfit rond.

Dogecoin race

Waar kan ik mijn Dogecoin veilig bewaren?

Het is op verschillende manieren mogelijk om je Dogecoin veilig te bewaren:

  • Dogecoin biedt zelf verschillende desktop wallets aan voor verschillende besturingsystemen. Deze zijn te downloaden vanaf de DOGE website.
  • Daarnaast is Dogecoin te gebruiken in combinatie met je Ledger Nano S. Dit is een hardware wallet waarbij je munten veilig offline opgeslagen worden. Lees hierover meer in mijn artikel over het veilig bewaren van je Cryptocurrencies.

Ledger Nano S