Veel economen zijn het er over eens. Er zou wel weer eens een nieuwe crisis aan kunnen komen. Met het oog op de gedaalde spaarrente en een mogelijke nieuwe crisis zoeken veel mensen dan ook naar een alternatief om hun geld ‘veilig’ te stallen. Afhankelijk van wie je het vraagt wordt Bitcoin genoemd als een geschikte hedge tegen de huidige financiële markt. In dit artikel gaan we in op de mogelijkheden van het sparen in Bitcoin en een geschikte strategie om dit te doen.

Sparen in Bitcoin

Je kunt natuurlijk direct al je spaargeld in Bitcoin investeren, maar verstandig is dat niet. Ditzelfde geldt voor al je geld op de bankrekening laten staan of het investeren in aandelen. Dit zal voor iedere persoon verschillen, maar naar mijn idee is het verdelen van je geld over verschillende assets een goede strategie. Om dit ‘met beleid’ te doen in Bitcoin is dollar cost averaging naar mijn idee een goede manier.

Wat is dollar cost averaging?

Dollar cost averaging is een investeringsstrategie waarbij je een vast bedrag per periode (bijvoorbeeld per week of maand) inlegt in een bepaalde asset zonder hier een uitzondering in te maken. 

Bij de dollar cost averaging strategie let je niet op de prijs van in dit geval Bitcoin wanneer je het koopt. Je koopt ongeacht de huidige markt iedere week of maand voor hetzelfde bedrag. Met deze strategie verdeel je dus de inkoopwaarde van je totale portfolio.

Zou je op één bepaald moment al je spaargeld investeren (wat nooit verstandig is!), dan ben je wat de waarde betreft volledig afhankelijk van het moment waarop je gekocht hebt. Verdeel je de momenten waarop je Bitcoin koopt? Dan verschilt ook de prijs van je gekochte Bitcoin.

Stel: je koopt iedere maand voor €100 Bitcoin. Daalt de prijs? Dan krijg je dus meer Bitcoin voor dezelfde investering. Stijgt de prijs, dan koop je minder satoshi (stuks Bitcoin) maar investeer je nog steeds hetzelfde bedrag. Dollar cost averaging neemt het risico van de timing waarop je Bitcoin koopt dus weg. Wil je investeren voor de lange termijn? Dan zorgt dollar cost average investeren ervoor dat de waarde van je portfolio bepaald wordt door de algemene trend van de markt en niet door het ene moment waarop je gekocht hebt.

Hoe begin je hiermee?

Denk voordat je wilt beginnen met dollar cost averaging en sparen in Bitcoin goed na of dit iets voor je is. Het is een geschikte strategie, maar wel een voor de lange adem. Ook verschilt voor iedereen het bedrag dat geïnvesteerd kan worden. Belangrijk is wel om hier consistent in te blijven. 

Voor de een is €10 per maand/ week een geschikt bedrag. Voor de ander €50 of €100 per week/maand. Allemaal goed! Zolang je het maar consequent volhoudt zodat je optimaal van de strategie kunt profiteren.

Werkt dollar cost averaging?

Om zelf te controleren over dollar cost averaging (DCA) in de afgelopen jaren gewerkt heeft staan hieronder een aantal voorbeelden met verschillende scenario’s. Ook kun je gebruik maken van een handige rekentool om je eigen situatie te checken.

Scenario 1: Wekelijks 10 dollar kopen over het afgelopen jaar

In dit scenario is gekeken naar het kopen van $10 per week over het afgelopen jaar. Dit zou betekenen dat je in totaal $530 ingelegd zou hebben. Aan het einde van het jaar zou de waarde van je portfolio 28% zijn gestegen naar $681 dollar.

dollar cost average scenario 1
$10 per week over het afgelopen jaar

Scenario 2: $100 per maand voor 2 jaar

In dit scenario is gekeken naar het kopen van $100 aan Bitcoin per maand over de afgelopen twee jaar. Dit zou betekenen dat je in totaal $2500 ingelegd zou hebben en hier 32% rendement op gehaald hebt. De totale investering is nu $3303 waard.

dollar cost averaging scenario 2
$100 per maand over de afgelopen twee jaar

Scenario 3: $50 per maand voor 5 jaar

In dit scenario is gekeken naar de collar cost average strategie over de afgelopen 5 jaar. Zou je namelijk 5 jaar geleden begonnen zijn met iedere maand $50 investeren in Bitcoin dan had je in totaal $3050 ingelegd. De waarde van je portfolio zou op dit moment $33,203 waard zijn geweest. Dit is een rendement van +988%.

Dollar cost average scenario 3
$50 per maand over de afgelopen vijf jaar

Conclusie

We kunnen dus wel concluderen dat dollar cost averaging over de afgelopen jaren een goede strategie is geweest. Het is natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar mocht je willen investeren in Bitcoin dan is het zeker een strategie om te overwegen.

Je zou het naar mijn idee moeten doen met een bedrag dat je (makkelijk) kunt missen en hier vervolgens ook niet meer aankomen. Uiteraard kun je Bitcoin gaan traden mocht je dat willen, maar dat zou ik niet met dit spaarpotje doen. Dollar cost averaging is een goede investeringsstrategie om over een langere termijn een leuk zakcentje op te bouwen.

Starten met de strategie

De eerste stap die je moet ondernemen is besluiten of je het überhaupt wil of niet. Stap twee is het bepalen van het bedrag en de frequentie waarmee je wilt investeren. Stap drie is het trouw kopen van Bitcoin en stap vier is het veilig opslaan van je Bitcoin. Stap een en twee moet je voor jezelf bepalen. Iedere situatie is anders dus daar kun je alleen zelf antwoord op geven. Hieronder volgen stap drie en vier.

3. Het trouw kopen van Bitcoin

Iedere maand Bitcoin kopen klinkt misschien als een tijdrovende klus, maar dit is echt zo gebeurt. Op verschillende exchanges kun je gemakkelijk Bitcoin kopen met iDeal. Op Bitvavo wordt er een wallet voor je verzorgd zodat je dit zelf niet hoeft aan te maken. Je stort gemakkelijk je euro’s met iDeal en wisselt dit zo om voor Bitcoin. Deze transactie kost je wellicht 1 minuut per maand, dus is zeer eenvoudig om te gebruiken voor Dollar costs averaging.

Maak hier je account aan op Bitvavo en trade de eerste maand zonder fee

4. Het veilig bewaren van je Bitcoin

Dollar cost averaging is een strategie voor de langere termijn als je het mij vraagt. Het is dan ook verstandig om je Bitcoin veilig te bewaren met behulp van een hardware wallet. Hiermee sla je je Bitcoin op buiten een exchange, waardoor hackers er niet zo makkelijk bij kunnen. Vaak moet je hiervoor een investering doen, maar dit is natuurlijk een kleine prijs voor de beveiliging van je ‘spaarrekening’. Lees hier meer over een van de opties, namelijk de Ledger Nano X.

Webinar beleggen & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In dit Gratis Webinar leer je de beginselen van het beleggen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.