Bitcoin was niet de eerste cryptocurrency, er waren tal van voorgangers. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld DigiCash, B-money, Bit Gold en Hashcash. Allemaal pogingen om een goede financiële currency op het internet te ontwikkelen. 

Een van de belangrijkste pijnpunten was het double spending probleem. Een van de redenen dat Bitcoin ‘geslaagd’ is en die andere niet is omdat bij Bitcoin dit probleem opgelost is. In dit artikel gaan we in op het double spend problem en wat het precies is.

Wat is double spending?

Double spending is het risico aan een digitale currency dat het dubbel uitgegeven wordt. Bij het uitgeven van een briefje van 10 euro is het vrij eenvoudig. Als iemand anders het in zijn hand heeft kan jij het niet nog eens uitgeven. Bij digitale currencies ligt dit echter anders.

Handige mensen kunnen in theorie de online currency manipuleren en digitale currencies vaker dan eens uitgeven. Het is relatief eenvoudig te produceren voor mensen die weten wat ze doen. Dit was daarom een van de belangrijkste problemen die opgelost moest worden om een bruikbare digitale currency te krijgen. 

Bij Bitcoin werd dit probleem voor het eerst opgelost met een techniek die we allemaal kennen onder de naam blockchain. Het ‘kasboek’ waarin alle transacties bijgehouden wordt.

Hoe werkt het?

Bij Bitcoin worden alle transacties, zonder uitzondering, toegevoegd op de blockchain. Iedere transactie is dus terug te vinden sinds de start van de blockchain en het is daarom te controleren of een transactie vaker dan een keer uitgevoerd is. 

Zodra je een transactie op de blockchain plaatst gaat hier enige tijd overheen. Je transactie wordt namelijk gecontroleerd op onder andere double spending. De volledige blockchain wordt nu nagekeken voor jouw specifieke transactie en als alles in orde is wordt de transactie goedgekeurd. Dit gebeurt door middel van mining.

Dit is ook de reden dat er steeds meer computerkracht nodig is om de blockchain te controleren. Er worden constant nieuwe transacties toegevoegd en deze dienen allemaal gecontroleerd te worden. Hoe meer transacties er geregistreerd staan in de blockchain, hoe meer oudere transacties er gecontroleerd moeten worden.

Risico’s

Omdat er inmiddels behoorlijk wat waarde verbonden zit aan Bitcoin is het een interessant doelwit voor hackers. Het is echter praktisch onmogelijk om controle te krijgen over de Bitcoin blockchain en BTC te manipuleren. In theorie is het grootste risico een 51% attack. Hierbij neemt 1 partij controle over ten minste 51% van alle mining-kracht en kan zo de blockchain manipuleren. In de praktijk is dit alleen nagenoeg onmogelijk gezien de grootte van de blockchain. 

Crypto Masterclass & trading signalen van experts

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten. Wil je altijd de laatste trading signalen ontvangen van experts? Dat kan met deze Crypto Signals. Handel mee met experts en mis nooit meer een koop- of verkoopsignaal.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.