Leestijd: 2 minuten

Meest recente update: 3 juli 2022 by Kaj

Bitcoin was niet de eerste cryptocurrency, er waren tal van voorgangers. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld DigiCash, B-money, Bit Gold en Hashcash. Allemaal pogingen om een goede financiële currency op het internet te ontwikkelen. 

Een van de belangrijkste pijnpunten was het double spending probleem. Een van de redenen dat Bitcoin ‘geslaagd’ is en die andere niet is omdat bij Bitcoin dit probleem opgelost is. In dit artikel gaan we in op het double spend problem en wat het precies is.

Wat is double spending?

Double spending is het risico aan een digitale currency dat het dubbel uitgegeven wordt. Bij het uitgeven van een briefje van 10 euro is het vrij eenvoudig. Als iemand anders het in zijn hand heeft kan jij het niet nog eens uitgeven. Bij digitale currencies ligt dit echter anders.

Handige mensen kunnen in theorie de online currency manipuleren en digitale currencies vaker dan eens uitgeven. Het is relatief eenvoudig te produceren voor mensen die weten wat ze doen. Dit was daarom een van de belangrijkste problemen die opgelost moest worden om een bruikbare digitale currency te krijgen. 

Bij Bitcoin werd dit probleem voor het eerst opgelost met een techniek die we allemaal kennen onder de naam blockchain. Het ‘kasboek’ waarin alle transacties bijgehouden wordt.


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Hoe werkt het?

Bij Bitcoin worden alle transacties, zonder uitzondering, toegevoegd op de blockchain. Iedere transactie is dus terug te vinden sinds de start van de blockchain en het is daarom te controleren of een transactie vaker dan een keer uitgevoerd is. 

Zodra je een transactie op de blockchain plaatst gaat hier enige tijd overheen. Je transactie wordt namelijk gecontroleerd op onder andere double spending. De volledige blockchain wordt nu nagekeken voor jouw specifieke transactie en als alles in orde is wordt de transactie goedgekeurd. Dit gebeurt door middel van mining.

Dit is ook de reden dat er steeds meer computerkracht nodig is om de blockchain te controleren. Er worden constant nieuwe transacties toegevoegd en deze dienen allemaal gecontroleerd te worden. Hoe meer transacties er geregistreerd staan in de blockchain, hoe meer oudere transacties er gecontroleerd moeten worden.

Risico’s

Omdat er inmiddels behoorlijk wat waarde verbonden zit aan Bitcoin is het een interessant doelwit voor hackers. Het is echter praktisch onmogelijk om controle te krijgen over de Bitcoin blockchain en BTC te manipuleren. In theorie is het grootste risico een 51% attack. Hierbij neemt 1 partij controle over ten minste 51% van alle mining-kracht en kan zo de blockchain manipuleren. In de praktijk is dit alleen nagenoeg onmogelijk gezien de grootte van de blockchain. 


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.