Leestijd: 2 minuten

Meest recente update: 2 maart 2022 by Kaj

De crypto industrie is dit jaar in de mainstream gekomen. Een van de meest genoemde is het hoge energieverbruik van de oudste en populairste blockchains, waaronder Bitcoin en Ethereum. Maar Ethereum gaat dit drastisch veranderen.

Energieverbruik van Ethereum gaat drastisch omlaag

In een recente blogpost liet het Ethereum team weten dat het huidige energieverbruik van Ethereum veel te hoog en onhoudbaar is. Het team liet ook weten dat het oplossen van het energieverbruik, zonder in te boeten aan veiligheid en decentralisatie, een grote technische uitdaging is.

Maar Ethereum gaat in de nabije toekomst de overstap maken naar een geheel groener ecosysteem. Met zijn overstap naar het Proof of Stake (PoS) consensus mechanisme gaat het aanzienlijk minder energie verbruiken dan met het huidige Proof of Work (PoW) consensus mechanisme.

Verscheidene rivaliserende blockchains, waaronder Polkadot, Cardano, en Avanalche hebben dit mechanisme al ingevoerd, en noteren veel lagere transactiekosten en snellere transactietijden als resultaat.

Ethereum’s PoS-gebaseerde Beacon Chain draait al sinds het eind van de jaren 2020, en het is de bedoeling dat het netwerk tegen het tweede kwartaal van 2022 volledig hetzelfde zal doen.

Volgens de blogpost zal de overstap naar PoS een reductie van 99,95% in het totale energieverbruik opleveren. Bovendien zal het mechanisme 2000x efficiënter zijn in vergelijking met PoW.

Het energieverbruik van Ethereum zal dan ruwweg gelijk zijn aan de kosten van het draaien van een thuiscomputer voor elke node op het netwerk. Ter vergelijking: een ETH-transactie in PoW komt overeen met het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden in de V.S. gedurende 7,44 dagen. 

Het bericht suggereerde ook een “realistische schatting” voor post-Merge sharded Ethereum transacties met Rollups. Dit kwam uit op 25.000-100.000 transacties per seconde (tps). Het netwerk heeft straks dus ongeveer 4 seconden nodig om 100.000 transacties te voltooien. Dit zou in totaal 0.667 kWh energie verbruiken.

Dit is ongeveer 0.4% van hoeveel energie Visa verbruikt voor hetzelfde aantal transacties. Het is een 225x lagere energieverbruik dan het huidige PoW netwerk van Ethereum.

Het is interessant op te merken dat één ETH-transactie momenteel evenveel energie verbruikt als 100.000 VISA-transacties.


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

  • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
  • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
  • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
  • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
  • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.