In een recente 51% aanval op de Ethereum Classic blockchain lijkt zo’n $5,6 miljoen aan ETC buit te zijn gemaakt door double-spending. Bitquery, een blockchain onderzoeker, schat in dat de aanvaller van het netwerk zo’n 807,260 ETC buit heeft gemaakt.

Een 51% aanval is een aanval op de blockchain door 51% van alle rekenkracht op dat netwerk te bezitten. Hiermee heeft een aanvaller genoeg hash power om de blockchain aan te passen en dus ook ETC dubbel uit te geven door blokken te manipuleren. Precies dit lijkt er gebeurt te zijn bij Ethereum Classic via één account op een exchange. 

De aanvaller heeft ongeveer 17,5 BTC uitgegeven ($192,000) om hash power te kopen voor de aanval. Met deze rekenkracht wist de aanvaller meerdere dagen onopgemerkt te blijven op het netwerk om zo 4280 blokken te minen in vier dagen. 

Tijdens de aanval werden er transacties van een exchange naar de eigen wallets van de aanvaller geplaatst waarna de blockchain reorganiseerd werd. Dit proces duurde meer dan twaalf uur en doordat de transacties op een niet-gereorganiseerde blockchain verliepen was het mogelijk om dit grotendeels onopgemerkt te doen.

Gedurende die tijd waren er 11 ‘kwaadaardige’ transacties die ruim 807,000 ETC weg wisten te sluizen naar verschillende wallets van de aanvaller. 

Ethereum Classic is niet de enige blockchain die wel eens slachtoffer is geworden van een 51% attack. Ook bijvoorbeeld Vertcoin en Bitcoin Gold hebben dit wel meegemaakt. Reden te meer om goed op activiteit op het netwerk te letten, hoe meer miners er actief zijn hoe beter.

Crypto Masterclass & beste exchanges

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. << Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten.

Wil jij nu ook bitcoin kopen en over tien jaar terug kijken op een van de beste financiële beslissingen van je leven? Dan kun je de gok wagen en bitcoin kopen. Een goede exchange hiervoor is Bitvavo. Gemakkelijk betalen met iDEAL, voldoet aan alle regelgeving en is de goedkoopste exchange van Nederland. Wees je bewust van de risico’s, want die zijn er. Investeer alleen geld dat je kunt missen en beleg altijd op eigen risico.

.