Als we denken aan cryptocurrency en blockchain dan is Bitcoin de onbetwiste nummer een wat bekendheid betreft. Het was de eerste en staat sinds jaar en dag op nummer 1 op coinmarketcap voor ongeveer iedere statistiek die je kunt bedenken. De nummer 2 op deze lijst is Ethereum en staat hier eigenlijk al sinds het begin van het project in 2013. In dit artikel gaan we kijken naar de Ethereum koers verwachting, het historische Ethereum koersverloop en de voorspelling voor de toekomst. 

Wat is Ethereum?

Voordat we dieper op de ETH koers ingaan nog een kleine opfrisser. Ethereum is een gedecentraliseerd applicatieplatform dat bekend en groot is geworden vanwege de smart contracts. Op het Ethereum netwerk kunnen ontwikkelaars hun eigen applicaties ontwikkelen en dit heeft ervoor gezorgd dat enorm veel andere cryptocurrency projecten draaien op de Ethereum blockchain. In 2017 werd dit met name veel gebruikt door de vele verschillende ICO’s.

Het project is in 2013 geïntroduceerd door Vitalik Buterin, een Russisch/Canadese crypto onderzoeker en programmeur. Het project is tot stand gekomen uit een ICO in juli  en augustus 2014 toen er ruim 3700 BTC verzamelt is. De munt die gebruikt wordt op het Ethereum netwerk wordt ook wel Ether (ETH) genoemd en de Ether koers heeft inmiddels al een flinke ontwikkeling doorgemaakt. 

Historisch verloop van de Ethereum koers

Als we kijken naar het verloop van de Ether koers zien we dat het net zoals ieder ander project veel pieken en dalen gezien heeft. Helemaal in het begin werd de ICO token prijs voor ETH vastgesteld op $0,31. Je kunt je dus wel voorstellen dat de eerste investeerders hier flink van geprofiteerd hebben gezien de ETH prijs op het moment rond de $176 schommelt. 

Zoals zo’n beetje ieder ander project kende Ethereum zijn laatste All Time High in de bullrun van eind 2017 en begin 2018. Op 13 januari 2018 bereikte de Ethereum koers namelijk een prijs van $1402,57! Nog datzelfde jaar nam deze prijs weer flink af tot een waarde van onder de $100. Sindsdien beweegt de prijs zijwaarts tussen de $100 en $300. 

Deze prijsschommelingen van de Ethereum koers zijn voor veel mensen reden om erin te willen investeren, want waar de prijs volatiel is kan er veel geld verdient (en verloren) worden. We gaan in de rest van dit artikel dus kijken wat mensen zeggen over de Ethereum koers verwachting en wat ze voorspelling voor de toekomst.

Historische Ethereum koers
Historische Ethereum koers

De verwachting voor Ethereum

Ethereum maakte zijn grootste groei door gedurende de bullrun in 2018. Met name de ICO rage hielp het project toen sterk te groeien in waarde. ICO’s waren enorm populair en de stemming was goed in de markt waardoor ongeveer ieder project direct na lancering toenam in waarde. Omdat deze projecten allemaal draaide op Ethereum gingen sommige mensen er zelfs vanuit dat het de Bitcoin koers voorbij zou gaan. Dit is uiteindelijk niet gebeurt en de populariteit van ICO’s is inmiddels sterk afgenomen. Met name de vele scams hielpen niet bij het imago, hoewel er ook nog steeds veel interessante projecten uitgebracht worden.

Dit betekent echter niet dat de hoop nu verloren is voor Ethereum. Het project werkt nog steeds hard aan nieuwe ontwikkelingen en staat nog steeds steevast op nummer 2 op coinmarketcap. Met name van Ethereum 2.0, de aanstaande update, zijn hoge verwachting. Dit zorgt er niet alleen voor dat Ethereum veel sneller wordt, maar gaat het project ook drastisch veranderen wat betreft de beveiliging. Het beveiligingsmechanisme van nu, Proof of Work, wordt namelijk verandert naar Proof of Stake. 

Hiermee kun je met je Ether nieuwe Ether verdienen door het beschikbaar te stellen aan het netwerk. Lees hier precies het verschil tussen PoW en PoS. Met minimaal 32 ETH kun je straks een passief inkomen verdienen en dit is zeer aantrekkelijk voor de mensen op het netwerk omdat je nu geen dure mining apparatuur  meer nodig hebt, maar alleen een wallet met Ethereum erin. 

De Ethereum koers verwachting is dus zeer positief. Alleen al het feit dat er nog steeds zo hard gewerkt wordt aan het project straalt vertrouwen uit. En de mogelijkheid straks om voor iedereen bij te dragen aan het netwerk en hier passief inkomen mee te verdienen in de vorm van Ether zal naar mijn idee zeker zorgen voor meer interesse in het project. Hoe meer mensen dan gaan investeren, hoe beter dit zal zijn voor de Ethereum koers.

Ethereum voorspelling 2020, 2022, 2025

De voorspelling voor Ethereum lopen sterk uiteen en moeten altijd met een korrel zout genomen worden. Veel mensen die voorspellingen doen hebben er baat bij dat de prijs stijgt omdat ze er zelf in geïnvesteerd hebben. Dit betekent echter niet dat deze ETH voorspellingen niets waard zijn, want de potentie en mogelijkheden van cryptocurrencies in het algemeen staat naar mijn idee echt nog in de kinderschoenen.

Veel experts hebben al hun verwachtingen over Ethereum uitgesproken en deze lopen sterk uiteen. Zo is de Ethereum koers voorspelling voor 2020 volgens coinswitch zeer positief. Ze geven aan dat met name door de dApps en de groeiende adoptie de prijs van ETH wel eens kan flink kan stijgen. Voor 2020 worden er dan ook prijzen genoemd tussen de $1929 en $2600 per ETH.

De Ethereum voorspelling voor 2022 is redelijk vergelijkbaar. Ze verwachten dat door nieuwe partnerschappen de prijs nog steeds rond de $2500 zal schommelen aan het eind van het jaar. Dat zou betekenen dat het de waarde van twee jaar eerder goed vast weet te houden. Voor het jaar 2025 zijn de verwachtingen zelfs nog hoger. 1 ETH zou dan wel eens $3844 waard kunnen zijn. Voor ETH in euro betekent dit een prijs van €3.523,70.

Dit blijven uiteraard voorspellingen en dit is nooit een zekerheid. Het belangrijkste hierbij is dat het je een beeld geeft over de mogelijkheden. Maar je moet altijd de keerzijde in gedachte houden want een stijging is nooit gegarandeerd. Investeer dan ook alleen maar geld dat je kunt missen. Op deze manier heb je wellicht een leuk appeltje voor de dorst in de toekomst en zal het je niet tegenvallen mochten deze voorspellingen (deels) niet uitkomen.

Ethereum kopen voor de toekomst

Wil je nou ook Ethereum kopen voor de toekomst? Of wil je alvast klaar zijn voor wanneer het project over gaat op Proof of Stake? Dan doe je er goed aan dit nu alvast te doen. Toekomstige prijzen weet je nooit, alleen de huidige Ethereum koers is bekend. In theorie zou de Ethereum waarde flink gestegen kunnen zijn tegen de tijd dat Ethereum over is op PoS. Je hebt waarschijnlijk 32 Ethereum nodig om deel te kunnen nemen aan het Ethereum netwerk door middel van PoS en op dit moment kun je dit aanschaffen voor $5632. Maar je kunt uiteraard ook minder dan 32 ETH aanschaffen als diversificatie van je portfolio. Het hebben van één enkele crypto in je portfolio is altijd riskant en om je risico in te dekken is Ethereum in ieder geval geschikt. Let er bij het kopen wel op dat je ETH koopt en niet de Ethereum hard fork, Ethereum Classic. Lees daarover meer in dit artikel.

Het kopen van Ethereum kun je op veel verschillende exchanges doen. Op deze pagina vind je een overzicht van een aantal geschikte partijen. Zelf gebruik ik Bitvavo, hier kun je gemakkelijk euro’s storten met iDeal en je eventuele winst weer direct laten overmaken op je bankrekening. Mijn review over deze exchange vind je hier. Op deze pagina kun je direct een account aanmaken, dat is zo gebeurt.

ETH bewaren

Nadat je het gekocht hebt moet je er natuurlijk voor zorgen dat je je Ethereum veilig opslaat. Het zou zonde zijn dat één van de voorspellingen waarheid wordt en je erachter komt dat je Ether gestolen is van een exchange. Een hardware wallet is hiervoor de meest geschikte oplossing, dit zorgt er namelijk voor dat je je Ether opslaat los van het internet. Je vindt hier meer informatie over hardware wallets.

Wat de koers ook gaat doen in de toekomst, de Ethereum koers verwachting is overwegend positief. Er wordt nog steeds hard gewerkt aan het project en de ontwikkelaars zijn niet bang om grote veranderingen door te voeren om de boel te verbeteren. Het blijft afwachten wat de Ethereum koers daadwerkelijk gaat doen, maar het misstaat niet in je portfolio. Zolang je geld investeert dat je kunt missen uiteraard.