Leestijd: 12 minuten

Wie bezig is met cryptocurrency komt niet om Ethereum heen. Het is al jaren een van de populairste crypto projecten en heeft zeker bijgedragen aan de adoptie van de crypto wereld in zijn algemeen. Technieken als de ICO, maar ook decentrale applicaties en exchanges zijn allemaal te vinden op Ethereum.

We nemen in dit artikel daarom Ethereum onder de loep en gaan in op de technieken die het project uniek maakt en waarmee het een plek in de crypto geschiedenis heeft weten te veroveren. Daarnaast kijken we natuurlijk naar de ETH coin, de Ethereum verwachting en het laatste Ethereum nieuws.

Hiermee hoop ik je een beter beeld te geven van het project, maar ook te helpen met de vraag of Ethereum een goede investering is. Wat gaat de Ethereum crypto doen?

Wat is Ethereum?

Ethereum is een decentraal platform dat gebruikt kan worden voor het versturen van geld in de vorm van ETH en waarop applicaties gemaakt kunnen worden.

Op Ethereum is het mogelijk om code te schrijven waarmee je je geld kunt controleren, ook wel Smart Contracts genoemd. Ook kunnen ontwikkelaars applicaties op het platform ontwikkelen. 

Het is dan ook een veelgebruikt platform waarop nieuwe cryptocurrencies hun code baseren. Veruit de meeste ICO’s worden dan ook gehouden op het Ethereum netwerk. De meeste van deze nieuwe projecten beginnen met een code gebaseerd op Ethereum om na succes hun eigen blockchain te bouwen.

Het ontstaan van Ethereum

Ethereum werd in 2013 geïntroduceerd door Vitalik Buterin, een toen 18 jarige Russisch/Canadese cryptocurrency onderzoeker en programmeur. Het project is tot stand gekomen vanuit een ICO en deze werd gehouden tussen juli en augustus van 2014. 

Gedurende de ICO werd er ruim 3700 BTC opgehaald en daarmee was een van de grootste cryptocurrency projecten geboren. Sindsdien is het hard gegaan met de groei en draaien bijna 60% van alle ICO’s op het Ethereum netwerk. 

Vitalik Buterin was een vroege enthousiasteling van Bitcoin, maar zag het als meer dan een betalingsnetwerk. Hij zag meer mogelijkheden, zoals smart contracts en de mogelijkheid om andere applicaties op de blockchain te ontwikkelen. Sinds het verschijnen van de Ethereum whitepaper in 2013 is het dan ook hard gegaan.

Wat zijn Smart Contracts?

Een ander verschil tussen Bitcoin en Ethereum is het gemak waarmee smart contracts ontwikkeld kunnen worden. Dit zijn geprogrammeerde contracten op de blockchain waaraan je allerlei regels kunt koppelen.

Een smart contract is als het ware een klein computerprogramma dat wordt opgeslagen op de blockchain. In het contract wordt zakelijke logica vertaald naar code. Hierdoor kan de tussenpersoon uit een transactie gehaald worden.

Een voorbeeld van een toepassing van een smart contract zou het uitbetalen van salaris kunnen zijn. Op het contract staat je uurloon vermeld en het contract kan data ophalen uit je inklok-gegevens van je werk. Zodra jij je uren gemaakt hebt voldoe jij aan de voorwaarde en zal het contract automatisch je salaris uitbetalen.

Haal jij de hoeveelheid geprogrammeerde uren niet zoals afgesproken op het contract? Dan zal het contract je automatisch minder of niet uitbetalen. 

Een ander voorbeeld van een Smart Contract zoals je die zou kunnen maken via Ethereum is te vergelijken met de werking van een drinkautomaat. 1 blik = 2 euro. Gooi jij 2 euro in de automaat? Dan ontvang je het blik. Gooi je er minder in dan ontvang je het blik niet. Dit is een mechanisme dat werkt volgens bepaalde regels en zodra er voldaan is aan deze regels wordt de transactie uitgevoerd.

Het contract checkt altijd automatisch alle voorwaarden en en verifieert deze. Zodra beide partijen aan deze voorwaarden hebben voldaan zal de transactie uitgevoerd worden. Voldoet een van de partijen niet aan de voorwaarden? Dan blijft de transactie onuitgevoerd.

De mogelijkheden van een smart contract van Ethereum zijn dan ook oneindig. Beroepen als een notaris bijvoorbeeld zouden hierdoor grotendeels geautomatiseerd kunnen worden. 

Bij een overdracht van een eigendomsakte van een huis wordt dit pas overgeschreven zodra de partijen voldaan hebben aan alle eisen, zoals de betaling. Wordt hier niet aan voldaan, dan blijft de situatie onveranderd. 

De Ethereum Virtual Machine

Voor het ontstaan van Ethereum waren de mogelijkheden van applicaties beperkt. De meeste projecten, waaronder Bitcoin, zijn bedacht als oplossing voor betalingen. Dit zegt Vitalik Buterin daarover:

“I thought [those in the Bitcoin community] weren’t approaching the problem in the right way. I thought they were going after individual applications; they were trying to kind of explicitly support each [use case] in a sort of Swiss Army knife protocol.” 

Een belangrijke innovatie van Ethereum is de Ethereum Virtual Machine. Dit is software dat draait op het Ethereum netwerk en dat het mogelijk maakt om nagenoeg iedere programmeertaal op het platform te gebruiken (Turing complete).

De mogelijkheden werden hiermee eindeloos en de drempel werd een stuk lager om gebruik te maken van Ethereum als we dat vergelijken met andere projecten. 

Met de Ethereum Virtual Machine maakt het proces van het maken van applicaties een stuk makkelijker en bovendien veel efficiënter. Dit is een belangrijke reden dat de groei van Ethereum zo snel is gegaan sinds de start. 


Ben jij klaar voor de komende bull markt?

Het is moeilijk te bepalen welke cryptocurrency zullen stijgen. Gelukkig zijn hiervoor experts die het voor je uitzoeken. Je vindt hier 3 crypto parels waarvan experts een grote stijging verwachten! Ben je een actieve handelaar en wil je meer leren over het handelen? Volg dan hier een gratis Webinar en join de community met experts.


Wat is Ether?

Ether is de currency waarmee ontwikkelaars voor het Ethereum netwerk moeten betalen en waarin ze uitbetaald krijgen. Ethereum is het netwerk en Ether (ETH) is de currency op het netwerk. Je kunt het ook wel de brandstof van het netwerk noemen.

De transacties op het Ethereum netwerk worden met behulp van Proof of Work gecontroleerd. Het is dus mogelijk om Ethereum te minen, zoals je dit ook met Bitcoin kunt. Miners ontvangen in ruil voor hun bijdrage aan het netwerk ETH voor hun inzet. Die ETH coin kan vervolgens verhandeld wordt op nagenoeg iedere cryptocurrency exchange

Dit handelen zorgt er ook voor dat de Ethereum koers per dag verschilt, zoals ieder ander project. Mensen proberen actief te speculeren op de Ethereum koers euro of dollar, maar dit is niet aan te raden als je er geen verstand van hebt. Een cursus over het handelen in cryptocurrency vind je hier. 

De meeste mensen kopen Ethereum als aanvulling op hun crypto portfolio omdat ze geloven in een ETH koersstijging in de toekomst. Deze mensen kopen dus ETH omdat ze geloven in de fundamentele waarde van het project. 

Ze letten in mindere mate de ETH waarde van dat moment. In dit geval is het aan te raden om de dollar cost averaging strategie te gebruiken om Ethereum te kopen. Hiermee ben je minder afhankelijk van de ETH koers op een bepaald moment. Wat dat betreft kun je wel zeggen dat de verwachting voor Bitcoin en Ethereum gelijk zijn. Het zijn de twee meest gekochte cryptocurrency voor ieders portfolio.

Is Ethereum beter dan Bitcoin?

Bitcoin is de nummer 1 en dat zal niet zo snel veranderen. Toch zitten er wel duidelijke verschillen tussen Ethereum en Bitcoin. 

Een belangrijk verschil tussen de twee is voornamelijk de gebruiksvriendelijkheid van de code en de achterliggende technieken. De reden dat Ethereum zoveel gebruikt wordt door nieuwe cryptocurrency projecten is dat het heel makkelijk in gebruik is.

Ethereum biedt het platform waarop ontwikkelaars snel een applicatie of andere cryptocurrency kunnen bouwen. Dit wordt ook wel gedaan bij Bitcoin, maar daar zitten op het moment nog wel beperkingen in. De tools die de ontwikkelaars van Ethereum bieden voor andere ontwikkelaars maken dit hele proces een stuk eenvoudiger.

Waarvoor kan ik Ethereum gebruiken?

In feite zijn de mogelijkheden eindeloos. In principe kan iedere dienst die nu centraal geregeld wordt hiermee decentraal gemaakt worden. Dit betekent dat de tussenpersoon er tussenuit gehaald kan worden en dat er dus niemand meer nodig is om vertrouwde transacties te doen.

Diensten als het uitkeren van leningen of het registreren van stemmen en eigendommen worden hiermee een stuk veiliger en goedkoper. Je hoeft immers de tussenpersoon niet meer te betalen voor zijn service maar kunt dit via een smart contract zelf regelen. 

Hierbij moet wel verteld worden dat we nog ver weg zijn van grootschalig gebruik. Het lijkt erop dat we in de komende jaren nog geen grote veranderingen zullen zien voor bijvoorbeeld notarissen. Wel wordt er in de tussentijd gewerkt aan deze toepassingen, dus het is slechts een kwestie van tijd voordat we er allemaal gebruik van maken.

De kans bestaat alleen wel dat we dit zelf niet mee krijgen maar dat het allemaal op de achtergrond gebeurt.

Wat is een DAO?

Een DAO is een Decentralized Autonomous Organization. Dit is een organisatie zonder één enkele leider of entiteit die het voor het zeggen heeft. Een DAO wordt volledig gerund door code welke opgebouwd is uit een verzameling van smart contracts. 

De code vervangt in dit geval de regels die anders mondeling of via fysieke contracten gelden binnen een organisatie. Hierdoor is het niet meer nodig om mensen ‘in dienst’ te hebben die deze regels handhaven. Dit gebeurt automatisch door de code.

Een belangrijke kanttekening bij een DAO is de kans op bugs/ fouten in de code. Hierdoor kunnen grote problemen ontstaan zoals Ethereum die gezien heeft in 2016. 

Een hacker kon toen een lange tijd ongestoord geld wegsluizen van een DAO dat ‘The DAO’ genoemd werd. Door een fout in de code wist de hacker(s) maar liefst $150 miljoen weg te sluizen. 

De fout zat in dit geval in de code van de DAO en niet in Ethereum zelf. De gevolgen waren echter enorm. Zo groot zelfs dat er een splitsing gemaakt is na deze gebeurtenis en hieruit is Ethereum Classic ontstaan. Daarover kun je meer lezen in dit artikel.

Wat is ERC20?

Eerder noemde ik al dat Ethereum een van de grootste platformen is waarop nieuwe projecten/ ICO’s ontwikkeld worden. Door deze nieuwe projecten op het netwerk neemt het gebruik van Ethereum toe en groeit ook de Ethereum waarde.

De ERC20 is een token ontwikkeld door de Ethereum foundation welke gebruikt kan worden door andere ontwikkelaars. Hierop kunnen ze vervolgens hun eigen code programmeren en zo hun eigen cryptocurrency beginnen.

De meeste ICO’s zijn ontwikkeld op ERC20 en zijn daarom gemaakt op het Ethereum netwerk. Vaak zie je dat succesvolle projecten na lancering hun eigen blockchain bouwen, maar ERC 20 is een goede manier om te starten. Enkele bekende projecten die gemaakt zijn op ERC 20 zijn:

Wat doet de Ethereum koers?

Ethereum doet al even mee in de crypto wereld en is net zoals de meeste andere projecten tot stand gekomen vanuit een token sale. De ICO van Ethereum vond plaats op 30 augustus 2014 en bracht maar liefst $ 16 miljoen op. Dit lijkt misschien met de huidige crypto markt niet zoveel, maar destijds was dit een gigantisch bedrag. Beleggers konden 1 Ethereum kopen tijdens de token sale voor $ 0,311. De actuele Ethereum koers is $ 2,372.20.

Als we de Ethereum koers bekijken op coinmarketcap zien we dat de koers behoorlijk wat weg heeft van Bitcoin wat betreft de stijging. De eerste notering vinden we op 10 augustus 2015. Beleggers konden toen Ethereum kopen voor $ 0,75. Sindsdien heeft het een behoorlijke indrukwekkende stijging doorgemaakt die omhoog schiet gedurende de bull markten.

De Ethereum All Time High staat op een waarde van $ 4,878.26 (November 10, 2021). Het is 758 dagen geleden dat deze koers bereikt werd. Het project heeft een market cap van $ 284,585,328,036 en staat daarmee op plaats 2 van coinmarketcap. De belangrijkste reden voor deze hoge waarde is dat andere projecten het Ethereum netwerk gebruiken om hun cryptocurrency op te ontwikkelen.

Het is belangrijk om deze koersdata in de gaten te houden. Ontdek jij als eerste een trend in de koers? Dan kun je hier ook als eerste op inspelen. Met een coin zo groot als Ethereum hoef je enkel de meute voor te zijn om al flink te kunnen profiteren van de schommelingen. In de afgelopen 24 uur was het koersverschil 0.01% en in de laatste zeven dagen was dit 13.22%.

 • Zoom
 • Hour
 • Day
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick

Wat is de Ethereum verwachting 2023 – 2028?

Het is moeilijk om een exacte Ethereum koers verwachting te schetsen. In het verleden heeft de ETH koers al behoorlijke stijgingen gezien en niemand kan je met zekerheid zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het is veel verstandiger om hiervoor te kijken naar de use-case van Ethereum, de mate waarin andere projecten het gebruiken en dat soort zaken.

Hoewel er andere netwerken zijn waarop crypto-projecten starten, is Ethereum nog steeds het go-to platform hiervoor. Het overgrote gedeelte van alle nieuwe cryptocurrency projecten is ERC-20 of begint op deze manier. Dit zorgt ervoor dat het project onmisbaar is geworden in het crypto ecosysteem.

Schaalbaarheid is een reëel punt in dit geval. Hoe meer nieuwe projecten Ethereum gebruiken, hoe meer transacties er per seconde gedaan worden. In het verleden heeft dit tot problemen gezorgd, maar Ethereum en het team van ontwikkelaars werken hard aan een oplossing. Het beveiligingsmechanisme van nu, Proof of Work, wordt namelijk verandert naar Proof of Stake en noemen we ook wel Ethereum 2.0.

Hiermee kun je met je Ethereum crypto nieuwe ETH verdienen door het beschikbaar te stellen aan het netwerk. Met minimaal 32 ETH kun je straks een passief inkomen verdienen en dit is zeer aantrekkelijk voor de mensen op het netwerk omdat je nu geen dure mining apparatuur meer nodig hebt, maar alleen een wallet met Ethereum erin. 

De Ethereum crypto verwachting is dus zeer positief. Alleen al het feit dat er nog steeds zo hard gewerkt wordt aan het project straalt vertrouwen uit. De mogelijkheid straks om voor iedereen bij te dragen aan het netwerk en hier passief inkomen mee te verdienen in de vorm van ETH coin zal naar mijn idee zeker zorgen voor meer interesse in het project.

De Ethereum verwachting voor 2023 is altijd moeilijk in te schatten. Op een dergelijke korte termijn zijn zaken als het Ethereum nieuws van vandaag, de ontwikkelingen in de crypto markt, maar ook de (hoge) transactiekosten goed om in de gaten te houden. Op een korte termijn zijn er plotselingen veranderingen die een grote impact kunnen maken op de koers, zoals we ook gezien hebben met het coronavirus.

Als we kijken naar de Ethereum verwachting voor 2028 is dit al wel iets anders. De crypto markt lijkt in vijf jaar flink te gaan groeien en Ethereum heeft zich al bewezen als dé coin die in ieder geval mee zal groeien. Niets is natuurlijk zeker, maar als we naar de resultaten sinds 2014 kijken kunnen we dit met enige zekerheid toch wel stellen.

De ETH koers heeft al behoorlijke stijgingen gezien en nieuwe koers stijgingen van 100% of zelfs meer zijn dan ook niet onwaarschijnlijk. Zo ging de Ethereum waarde eind 2020 en begin 2021 nog omhoog met 1071% binnen enkele maanden. Het lijkt aannemelijk dat dergelijke stijgingen ook in de toekomst niet uitgesloten zijn.

* Currency in USD
Historical Price for Ethereum
DateOpenCloseHighLowVolume

Wat is het nut van de Ethereum coin?

De Ethereum coin is de valuta op het ecosysteem. Projecten die hun cryptocurrency willen ontwikkelen betalen hiermee het netwerk en je kunt het daarnaast ook wel zien als aandeel in het ecosysteem. Heb je vertrouwen in de toekomstige waarde van de Ethereum crypto? Dan koop je de ETH coin als investering.

Daarnaast kunnen beleggers met minimaal 32 ETH crypto dit staken om hiermee een passief inkomen op te bouwen. De verwachting is dat beleggers met kleinere hoeveelheden Ethereum dit ook kunnen gaan doen in een pool met Ethereum 2.0.

Als je interesse hebt om te investeren in Ethereum dan is het goed om de coin data in de gaten te houden. Schaarste is vaak een goede graadmeter van mogelijk succes in de toekomst. Dit kun je in de gaten houden door de huidige supply (120,220,036 ETH) te vergelijken met de maximale supply (120,220,036 ETH).

Nu je dit toch leest wil ik je graag een belangrijke waarschuwing meegeven die geldt voor Ethereum, maar eigenlijk ook ieder ander crypto project. Hoe populairder een crypto is, hoe meer hype berichten je leest van Youtubers en andere influencers. Zorg dat je deze voorspellingen altijd met een korrel zou neemt, want hoe groter de cryptocurrency hoe meer mensen daar misbruik van willen maken met scams en andere misleidende berichten.

Voor het investeren in Ethereum is het veel verstandiger om uit te gaan van je eigen onderzoek en ik hoop dat de informatie op deze pagina je daar een beetje mee op weg geholpen heeft.

Huidige supply120,220,036 ETHMaximale supply120,220,036 ETH
% verschil 24u0.01%% verschil 7D13.22%

Waar Ethereum kopen?

Wil je nou ook Ethereum kopen voor de toekomst? Of wil je alvast klaar zijn voor wanneer het project over gaat op Proof of Stake? Dan kun je hiervoor Ethereum kopen op de bekendste exchanges ter wereld.

Investeer alleen als je vertrouwen hebt in het project en de richting die het ingezet heeft. In het geval van Ethereum is het gebruik een belangrijk pluspunt. Bijna geen enkel ander project heeft zoveel activiteit. Het kan daarom een goede aanvulling zijn op je portfolio.

Je kunt Ethereum kopen op Bitvavo. Heb je hier nog geen account? Maak hieronder dan een gratis account aan en begin direct met handelen. Na je aanmelding hieronder ontvang je zelfs een welkomstbonus van € 1000 aan handelskosten cadeau.

 1. Geld storten met iDEAL
 2. Omzetten naar je gewenste crypto
 3. Gefeliciteerd, je bent klaar en bent bezitter van cryptocurrency

Het laatste Ethereum nieuws

Op deze pagina heb ik je hopelijk al veel nuttige informatie kunnen geven rondom de koers, de ETH coin en de Ethereum verwachting. De laatste factor die belangrijk is bij je onderzoek naar de potentie van Ethereum is het Ethereum nieuws van vandaag.

Weet jij precies hoe de koers beweegt en vul je dit aan met het Ethereum nieuws? Dan ben je zeker in dit geval de grootste groep beleggers voor en kun je zo het meest profiteren van de laatste ontwikkelingen. Dingen als nieuwe technieken, verbeteringen in de transactiekosten en snelheid en dat soort zaken zijn hierbij belangrijk. Een goede bron van informatie is het officiële twitteraccount.

FAQ

Wat is Ethereum?

Gaat de Ethereum koers stijgen of dalen?

Wat is de Ethereum coin?

Wat is de Ethereum koers in euro?

Wat is de Ethereum koers in dollar?

Waarom stijgt de Ethereum koers?

Waarom daalt de Ethereum koers?

Wat is de beste Ethereum wallet?

Wat is de beste Ethereum exchange?


Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Investeren in goud. Door te investeren in edelmetaal zoals goud kun je nog meer spreiding aanbrengen in je portfolio naast cryptocurrency.
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.

Belangrijk!

Investeren is altijd op eigen risico en biedt geen garanties. Je kunt je inleg (gedeeltelijk) verliezen. We stellen de informatie op de website met veel plezier en nauwkeurigheid voor je samen, maar geven geen advies. Je bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.