Dat banken en overheden al tijden met de digitale wereld bezig zijn is duidelijk. Steeds vaker horen we verhalen van Centrale Banken die digitale tokens overwegen. In een recent rapport heeft de ECB nogmaals duidelijk gemaakt dat directe digitale betalingen steeds belangrijker worden.

In de eigen woorden van de ECB: “Om er zeker van te zijn dat consumenten altijd kunnen beschikken over geld van Centrale Banken is er besloten door te gaan met het werk rondom de mogelijke uitgave van een digitale euro.”

De ECB laat weten dat het geen vervanging zou zijn van cash, maar dat het naast de euro zou moeten bestaan. Wel lijkt het erop dat cash steeds meer en sneller uit onze samenleving verdwijnt. Bedrijven willen het, helemaal sinds Corona, niet meer zo graag aannemen. 

Een digitale euro moet synergie creëren met anonieme betaaloplossingen en bijdragen aan een meer innovatief en competitief Europees betaalsysteem. Er is nog geen ontwerp gemaakt van hoe de munt gemaakt moet worden.

Wel zijn er enkele eigenschappen waar het in ieder geval aan moet voldoen volgens de ECB, namelijk: toegankelijk voor iedereen, robuust, veilig en efficiënt. Ook moet het voldoen aan alle bestaande regelgeving.

Het uitgebrachte rapport waar ingegaan wordt op de mogelijkheden dient als een startpunt voor dialoog met de Europese burgers. Er wordt aangegeven dat een digitale euro een grote impact gaat hebben op het Eurosysteem en de samenleving. 

In het rapport is ook te lezen dat een van de redenen voor een digitale euro de opkomst van (ongereguleerde) cryptocurrency en stablecoins is. De angst voor cybercriminaliteit en witwassen lijkt nog steeds aanwezig ondanks alle berichtgeving van witwaspraktijken en fraude uit de ‘reguliere’ bankwereld. 

De verwachting van de ECB is dat deze risico’s met een digitale euro makkelijker te verhelpen zijn.

Effecten van een digitale euro

Een interessante kanttekening die de ECB maakt bij de digitale euro is dat het risico’s meebrengt voor de banken sector en zelfs het monetaire systeem. Ze noemen namelijk dat een digitale euro in theorie kan leiden tot een verschuiving van geld van commerciële banken naar de digitale euro. 

The introduction of a digital euro could affect the transmission of monetary policy and have a negative impact on financial stability, for example by challenging banks’ intermediation capacity and by affecting risk-free interest rates. Depending on its characteristics as a form of investment, it might induce depositors to transform their commercial bank deposits into central bank liabilities. This might increase the funding costs of banks and, as a consequence, interest rates on bank loans, potentially curtailing the volume of bank credit to the economy.

Requirement 8 (R8)

Iets verder in het rapport lees je dat het niet de bedoeling is dat de digitale euro gebruikt wordt als investering. Te weinig geïnteresseerden zorgt er alleen voor dat het niet interessant genoeg is en niet kan ‘concurreren’ met alternatieve financiële instrumenten. Om dit risico te dekken komt de ECB met de volgende vereiste waar de digitale euro in ieder geval aan moet voldoen:

Requirement 8 (R8): ability to control the amount of digital euro in circulation. The digital euro should be an attractive means of payment, but should be designed so as to avoid its use as a form of investment and the associated risk of large shifts from private money (for example bank deposits) to digital euro.

Hoe de digitale euro er precies uit gaat zien en of het er überhaupt gaat komen blijft afwachten. Het is in ieder geval interessant om te lezen over de visie van de ECB rondom dit project. 

Crypto Masterclass & handelen in Futures

Handelen in cryptocurrency kan zeer lucratief en interessant zijn. Het is alleen wel belangrijk om goed te weten wat je moet doen. In deze gratis Masterclass leer je de beginselen en kun je door met gevorderde informatie. Via Binance Futures kun je direct handelen met geavanceerde tools. Ontvang alleen via deze link voor altijd 10% korting op je handelskosten De Crypto Parels met x 100 potentie vind je in deze portfolio!

.
About Kaj

Ik ben in 2017 currentcrypto.nl begonnen en ik schrijf sindsdien bijna dagelijks over Bitcoin en altcoins. Inmiddels heb ik honderden uren onderzoek gedaan naar alle ins en outs van de cryptocurrency wereld. Ook heb ik talloze boeken gelezen, interviews bekeken en cursussen gedaan. Al deze kennis deel ik met je op currentcrypto.nl en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Heb je een vraag voor Kaj of wil je het gewoon even over cryptocurrency hebben? Neem dan vooral contact op via deze pagina.