Op deze pagina vertellen we je alles over Filecoin. Er zijn veel toepassingen te bedenken voor blockchain projecten. Het regelen van leningen, het doen van snelle transacties of stablecoins. Allemaal producten in de financieele wereld. De vraag is alleen of echt iedereen hier wel iets aan heeft, zeker op de korte termijn.

Filecoin richt zich op een use-case die voor iedereen interessant is, ook voor mensen buiten de blockchain wereld. In dit geval gaat het om de opslag van bestanden op computers op een peer to peer netwerk.

In dit artikel gaan we in op Filecoin en de FIL koers. We gaan in op de beroemde ICO van het project en de Filecoin koers verwachting voor de toekomt. Hopelijk kunnen we je hiermee een beter beeld geven op de vraag of Filecoin een goede investering is. Wat gaat de Filecoin crypto doen?

Wat is Filecoin?

Filecoin is een decentraal netwerk waar bestanden opgeslagen kunnen worden. Het netwerk zorgt voor een beloning voor de mensen die deze bestanden willen opslaan. Dit worden ‘storage miners’ genoemd. 

Op het peer to peer netwerk kunnen mensen bestanden opslaan zoals ze dat nu ook doen in cloud services van grote bedrijven. Het mooie aan Filecoin is echter dat je al je bestanden niet bij één bedrijf onderbrengt maar distribueert over het gehele netwerk en alle gebruikers.

Je kent de verhalen wellicht wel van bekende personen waarvan bijvoorbeeld de dropbox gehackt wordt. Allemaal pikante foto’s in de handen van hackers. Dit is mogelijk omdat er in dit geval één enkel ‘point of failure’ is. De centrale databases waar dit wordt opgeslagen.

Op Filecoin kunnen gebruikers van het netwerk elkaar vinden. Mensen die hun bestanden hierop willen opslaan kunnen dit doen tegen betaling van de FIL coin. Daarnaast kan iedereen met extra schijfruimte dit beschikbaar stellen aan het netwerk voor opslag om hiermee inkomsten te genereren. 

De prijzen van de opslag worden bovendien niet vastgesteld door een bedrijf. Het werkt als een marktplaats waarop mensen aan de hand van vraag en aanbod hun bestanden op kunnen slaan.

Op het Filecoin netwerk wordt net zoals bij Bitcoin gebruikgemaakt van miners om de transacties te doen. Het grote verschil is alleen dat de mining power in dit geval afhankelijk is van de hoeveelheid Filecoin crypto de miner in bezit heeft. Dit zorgt voor een incentive voor gebruikers om zoveel mogelijk FIL coin te bezitten en te gebruiken voor het netwerk. Belangrijke eigenschappen van dit netwerk zijn:

Decentralized Storage Network (DSN): Een onafhankelijk netwerk voor leveranciers van opslagruimte dit aan kunnen bieden aan mensen of bedrijven die deze opslag nodig hebben. Geen enkele entiteit en geen point of failure.

Proof of storage: Met Proof of replication kunnen leveranciers bewijzen dat data daadwerkelijk is overgeplaatst naar fysieke opslag en dat er geen duplicaten van zijn in de vorm van meerdere kopieën. Met Proof of Spacetime kunnen de leveranciers bewijzen dat data opgeslagen voor een bepaalde tijd.

Verifiable Markets: Dit mechanisme zorgt ervoor dat betalingen uitgevoerd worden als de dienst (opslag) of het ophalen van data daadwerkelijk is uitgevoerd op de juiste manier. Miners en ‘klanten’ op het netwerk kunnen elkaar op deze manier op een eerlijke manier vinden en van elkaar gebruikmaken.

Proof of work: Miners en daarmee de ‘werkers’ die het netwerk draaiende houden doen dit door data op te slaan en niet door dure apparatuur aan het minen te zetten zoals bij veel andere projecten. Gaat de mining kracht omhoog, dan is er daadwerkelijk meer dataopslag beschikbaar op het netwerk.

Wat doet de Filecoin koers?

De ICO van Filecoin werd al gehouden in 2017 en was destijds de grootste ICO met de meeste opbrengsten. Er werd ruim $ 250 miljoen opgehaald door Protocol Labs, het bedrijf achter het project. Dit was aanzienlijk meer dan de beoogde $ 40 miljoen en daarmee een groot succes. Eén FIL coin ging toen voor $ 5 over de toonbank. De actuele Filecoin koers staat op een waarde van $ 5.88.

In oktober 2020 is de mainnet gelanceerd en daarmee is de distributie van de token begonnen. Met name in China is Filecoin erg populair en de verwachting is dan ook dat veel miners nu over zullen stappen richting de FIL coin.

De token distribution van Filecoin ziet er als volgt uit: 55% voor storage mining, 15% voor mining reserve, 10,5% voor Protocol Labs, 7,5% voor de fundraising (SAFT 2017), 5% voor de founders, 4,5% voor het team, 2,5% voor de overige fundraising.

Kijken we naar de koers van Filecoin dan zien we dat deze sinds 17 december 2017 terug te vinden is op de lijsten. Beleggers konden toen één Filecoin coin kopen voor $ 11,5. Relatief lang heeft de koers zijwaarts bewogen tot de aanloop van de bull markt in 2020 en 2021. Hier zien we de eerste echt grote stijgingen terug.

De All Time High van de FIL crypto staat op een waarde van $ 236.84 (April 1, 2021). Het is 545 dagen geleden dat deze koers bereikt werd. In totaal heeft het project een marketcap van $ 1,714,027,335 en daarmee heeft het op dit moment positie 35 van de grootste crypto projecten te pakken.

Het is naar mijn idee belangrijk om op de hoogte te zijn van dit soort koersdata. Door dit over een langere periode te volgen kun je namelijk trends ontdekken en hierop inspelen. Veel beleggers beslissen over een mogelijke investering aan de hand van de mening van anderen. Hiermee loop je eigenlijk altijd achter de feiten aan en mis je de eerste koers daling of stijging. Hieronder daarom de Filecoin koersgrafiek.

 • Zoom
 • Hour
 • Day
 • Week
 • Month
 • Year
 • All Time
 • Type
 • Line Chart
 • Candlestick

Wat is de Filecoin verwachting 2022 – 2027?

Lang is het stil geweest rondom Filecoin. De ICO werd al gehouden in 2017 en investeerders hebben dan ook lang op hun tokens moeten wachten. Recent is er echter weer leven in de brouwerij gekomen en dit maakt Filecoin direct een interessant project om op te letten.

Destijds was Filecoin namelijk al een bekende naam, met name door de grote ICO. Het was uniek dat er zulke grote hoeveelheden geld opgehaald werden. Nu de FIL coin te verhandelen is moeten we het zeker in de gaten houden.

De verwachting is dat miners in China zich massaal zullen storten op Filecoin. Ook is de use-case zeer interessant. Het is in principe voor iedereen te gebruiken, ook voor mensen die helemaal geen interesse hebben in de economische werking van blockchain en cryptocurrency bijvoorbeeld. Dit maakt de FIL coin de moeite waard om naar te kijken en zorgt voor een positieve Filecoin koers verwachting in het beste scenario.

Er heerst een steeds grotere onvrede over de internetgiganten die onze databases beheren (cloud storage, centrale datacentra, etc). Met een netwerk waarop iedereen in feite van elkaars dataopslag gebruik kan maken ontstaat er niet alleen een nieuwe markt, maar kunnen mensen zich ook afzetten tegen dergelijke reuzen.

Daarbij komt nog dat er bij groei van de mining kracht op het netwerk direct meer dataopslag beschikbaar is. Miners hebben een incentive om de Filecoin crypto juist te bewaren en niet te verkopen omdat hiermee de beschikbare kracht die ze kunnen leveren hoger is. Dit zorgt voor een levendige token economie de deelnemers beloont om de coin te bewaren, wat zorgt voor schaarste.

Als we echter kijken naar de Filecoin verwachting voor 2022 is dit een korte periode om hier echt iets zinnigs over te zeggen. Als je al even in de crypto wereld actief bent weet je dat er op een korte termijn van alles kan gebeuren. Positief of negatief nieuws rondom het project kan voor grote schommelingen zorgen. Ook de trend in de algemene markt (bull- of bearmarkt) is belangrijk voor de FIL koers op korte termijn.

Als we verder vooruit kijken naar de Filecoin verwachting voor 2027 dan heeft de markt meer tijd om zich te ontwikkelen en daarmee ook dit project. De verwachting is dat miners uit China, ook vanwege de vraagtekens rondom Bitcoin, zich wellicht op Filecoin mining zullen storten. Daarbij komt de steeds grote onvrede over de tech reuzen van deze wereld en hun macht.

Weet het team achter Filecoin mee te groeien met deze markt, dan lijkt geen voorspelling te hoog. Natuurlijk is dat geen garantie voor de toekomst, maar in ieder geval het overwegen waard. Grote stijgingen hebben we in het verleden al vaker gezien. Zo ging de koers in 2020 – 2021 in een korte tijd met 808% omhoog. Een mooie stijging als je dit net mee pakt met je belegging.

* Currency in USD
Historical Price for Filecoin
DateOpenCloseHighLowVolume

Wat is het nut van de FIL coin?

De Filecoin coin (FIL) is de brandstof op het netwerk. Je koopt het als investering, maar gebruikt het ook om te betalen voor opslag. Miners krijgen dit in ruil voor hun dataopslag en kunnen dit behouden om meer rekenkracht te krijgen. De token is dus nauw verbonden aan de werking van het project. Gaat het goed met het netwerk? Dan gaat het goed met de FIL crypto.

Overweeg je de token te kopen als investering? Dan is schaarste een goede graadmeter. We hebben al verteld dat er een duidelijk incentive is op het netwerk om zoveel mogelijk Filecoin te behouden. De mining kracht gaat hiermee omhoog. Dit is een duidelijke manier om zoveel mogelijk tokens bij de beleggers te houden, in tegenstelling tot projecten waarbij eigenlijk iedereen de coin wil verkopen voor snelle winst.

Je kunt de schaarste van de FIL coin checken door de huidige supply (291,459,932 FIL) te vergelijken met de maximale supply (1,967,104,116 FIL). In de regel geldt dat hoe meer token er al zijn uitgegeven, hoe beter dit is voor de toekomstige waarde. Natuurlijk is dit geen garantie en moet het project zich wel blijven ontwikkelen en waarde blijven bieden.

In de afgelopen 24 uur was het koersverschil 3.04% en in de laatste zeven dagen was dit 10.90%. Volg je dit op de voet en ontdek je plotselinge schommelingen? Dan zou het een goed moment kunnen zijn om in te stappen in het project of om juist uit te stappen. Dit weet je alleen als je op de hoogte bent van de goede data.

Huidige supply291,459,932 FILMaximale supply1,967,104,116 FIL
% verschil 24u3.04%% verschil 7D10.90%

Waar Filecoin kopen?

Wil je Filecoin kopen? Dan kun je dit doen op de goedkoopste exchange van Nederland, Bitvavo. Je betaalt gemakkelijk met iDEAL en ook eventuele winsten kun je direct laten uitbetalen op je bankrekening. Heb je nog geen account op Bitvavo? Maak hieronder een gratis account aan en profiteer direct van de welkomstbonus van € 1000 aan gratis handelskosten.

ExchangeOmschrijvingRating
Bitvavo (Onze aanrader!☝️)De beste keuze in NL. De laagste handelskosten & eenvoudig te gebruiken. Ontvang een welkomstbonus bij je inschrijving! 4,2/5Bezoek exchange
eToroGrootste social trading platform ter wereld. Handel zonder moeite mee met experts en profiteer van hun winst!4,2/5Bezoek exchange
BinanceDe grootste exchange ter wereld, groot assortiment en veel extra’s zoals staking & ICO’s2/5Bezoek exchange

Het laatste Filecoin nieuws

Tijdens je onderzoek naar het project en het netwerk is het belangrijk om zoveel mogelijk data tot je te nemen. De koersdata is hiervoor erg belangrijk, maar je zou de schommelingen ook moeten kunnen verklaren. Waarom gaat de koers nu juist zo hard omhoog of omlaag?

Dit kun je o.a. doen door op de hoogte te zijn van het Filecoin nieuws van vandaag. Door ook nieuws rondom de technische ontwikkelingen en de nieuwe samenwerkingen van het project te volgen geef je jezelf een voordeel ten opzichte van mensen die dit niet doen. Een goede bron van informatie is de Filecoin twitter.

Money Mastery & beste exchanges

Wegwijs worden in de wereld van cryptocurrency is best lastig. Hieronder vind je een aantal geschikte bronnen en platformen die je in ieder geval niet mag missen.

 • 👉 Money Mastery. Gratis crypto cursus om van A - Z alles te leren over cryptocurrency. Ontvang bovendien signalen voor de beste trades om veel winst te maken zonder zelf onderzoek te moeten doen.
 • 👉 Crypto parelsEen duidelijk overzicht met cryptocurrency die wellicht wel x 100 kunnen gaan, gevonden door experts met veel ervaring.
 • 👉 eToro social trading. Handel mee met de pro's zonder zelf onderzoek te doen. Altijd de beste trades van de beste traders!
 • 👉 Bitvavo exchange. Maak misschien wel de beste financiële beslissing van je leven en koop voor het eerst cryptocurrency via Bitvavo.
 • 👉 Bitcoin voor bedrijven. Vind de tools die jou kunnen helpen met je bedrijfsvoering en cryptocurrency.

.
Welkomstbonus & passief inkomen met staking 🚀 Handel de eerste € 1000 helemaal gratis

Nog geen account op Bitvavo? Maak die dan nu gratis aan en mis de boot niet bij de volgende stijging in de markt. Verdien bovendien een passief inkomen door je gekochte crypto automatisch te staken. Wat is er mooier dan een passief inkomen uit je crypto portfolio?